Mix
>
Artikels 
Een dag feest voor 125 jaar

Een dag feest voor 125 jaar

22 januari 2009, 

Twee maanden geleden ging in de Kruidtuin te Brussel het feest door ter ere van de 125 jaar georganiseerde klim- en bergsport in België. Een feest met vele hoogtepunten : een tentoonstelling , de eerste beelden van de reis van Sean Villanueva en Nicolas Favresse naar Noord-Amerika vorige zomer,... Een evenement dat zich niet zelf leven heeft ingeblazen. We hadden een interview met André Stoop, een van de krachten achter het project.

Belclimb: 125 jaar, dat moet gevierd worden! Wat lag er aan de basis van het evenement dat op 15 november in de Kruidtuin doorging?

André Stoop: Een twintigtal jaar terug verscheen er van Jacques Borlée, mijn tennis- en cordéepartner, het boekje « De Freyr à l'Himalaya » als een historisch eerbetoon aan 100 jaar Club Alpin Belge. In 2003 ontving de toenmalige voorzitter van de CAB-BAC Pierre Humblet voor het 120-jarig bestaan van de nationale federatie zeer officieel van het BOIC een souvenir om dit lang bestaan te benadrukken (de 3e oudste federatie van het land). Op 11 maart 2008 was het de algemene vergadering van de CAB-BAC. Daar rees het idee om een feest te organiseren op een unieke plaats die een sterke band heeft met ons bestaan van een eeuw een een kwart. 2008 is dan ook nog een zeer speciaal jaar. Het is het jaar van het ontstaan van een nieuwe federatie langs Vlaamse zijde, een federatie die het oude BAC en VBSF tot één entiteit smelt.

Is het evenement een bewijs van de goede samenwerking tussen de verschillende vleugels van de CMBEL?

Het basisidee was om aan het grote publiek en de media te tonen dat het klimmen, de bergen en het alpinisme nog steeds sporten zijn met grote namen en een rijke geschiedenis. Dat doen we via de lezingen van 17 van de huidige Belgische personaliteiten die elk een sterke emotionele band hebben met de bergen en het klimmen. Deze grote namen van het ogenblik, Vlamingen en Walen, hebben zich allen met evenveel enthousiasme ten volle gegeven.
Dan was er ook nog het gezamenlijke idee van Lambert Martin, Alex Liebens en Jan Van Hees. Zij hebben zich ingezet om een tweetalige tentoonstelling over de Belgische geschiedenis met betrekking tot de bergen, vertrekkende van zowel Vlaamse als Waalse input, te realiseren.
Het was het begin van een vruchtbare samenwerking, op basis van een gemeenschappelijke passie, tussen grote namen in onze sport die zich vooraf slechts van naam kenden. Er zijn dus zeker nauwere banden gesmeed. Zonder deze samenwerking over de taalgrens heen was dit evenement nooit zo geslaagd geweest.

Het was ook de ideale gelegenheid om het nieuwe CMBEL-logo te ontdekken?

2008 is het jaar van het 125-jarig bestaan van de Club Alpin Belge. Ook is het het jaar van de langverwachte samensmelting BAC / VBSF tot KBF aan Vlaamse zijde(Klim en Bergsport Federatie). De oude CAB-BAC zal herboren worden onder de nieuwe naam « Climb and Mountaineering Belgium » afgekort CMBEL. Het was dan ook belangrijk een nieuw logo te vinden dat bij deze naam past. Een wedstrijd om te ontdekken welk logo het beste past bij de wensen en verwachtingen van het Raad van Bestuur van de nationale federatie, geassisteerd door enkele professionelen uit de grafische sector, besliste dat het ontwerp van Jan Dever won.

We konden een zeer geslaagde tentoonstelling over 125 jaar klimmen en alpinisme in België bewonderen. Ook hiervan vermoeden we dat het een stevige organisatie vereiste. Zullen we ze nog op andere gelegenheden kunnen bewonderen?

Ik deed al eerder uit de doeken hoe deze tentoonstelling tot stand kwam. Alle tentoongestelde onderdelen werden geïnventariseerd en gefotografeerd. Nu moeten we deze in een zo goed mogelijke staat bewaren om zo op de vraag van particulieren, andere clubs of federaties in te kunnen gaan. Er zijn contacten zowel in Vlaanderen als ook aan de kanten van Chamonix volgende zomer.
Daarnaast onderzoeken we verschillende denkpistes voor het opslaan van deze voorwerpen. Waarom dit historisch patrimonium niet bewaren op een plaats die al aan de Belgische sport gewijd is, bijvoorbeeld het « Sportimonium » in Mechelen?

De films trokken een zeer groot publiek, de voorstelling van Nicolas Favresse en Sean Villanueva had een volle zaal, de avond georganiseerd door Climb.be was een succes. Een geslaagd evenement?

Maandenlang hielden Lambert Martin en Edouard Deramée zich bezig met talrijke films om te komen tot een dag vol filmvoorstellingen (van 1901 tot het heden). Ook hier weer hebben de gepassioneerde Walen en Vlamingen zich verzameld om het beste van het beste aan het publiek te vertonen. Het resultaat in cijfers: een continue stroom van 50 tot 100 personen die de zaal gevuld hielden om de filmvoorstellingen bij te wonen.

De apotheose van de dag kwam van het super-gemotiveerde team van Climb.be. Deze jonge club, met meesterlijke hand geleid door Nicolas Van Boven en Chris Docquier, zorgde voor een onvergetelijke avond voor alle, jonge en minder jonge, gepassioneerden van het klimmen en de bergen. Ze hadden Nicolas Favresse en Sean Villanueva (the best climbing team of the World !!) uitgenodigd. Ze waren er in levende lijve om in wereldpremière de beelden van hun recente avonturen in Canada en yosemite te vertonen en een « jamming session » te geven. Maar het zijn Nicolas en Chris die uit de doeken zouden moeten doen hoe dit groots feest verliep. Ik was er niet bij maar de echo's bleven lang nazinderen. Totaalsucces, veel volk, ambiance, ambiance...
Iedereen, oud, jong, Vlaming, Waal, achtstegraadklim(st)(m)er (Mumu Sarkany kwam ook even langs), wandelaars,... allen waren ze verzameld rond onze gezamenlijke passie. Het waren onvergetelijke ontmoetingen, het was een heuglijk weerzien, het was een voedingsbodem voor nieuwe dromen en plannen. Kortweg, vriendschap was alomtegenwoordig afgelopen 15 november 2008 in de Kruidtuin.

Wat de dag geslaagd maakt is die kleine herinnering die ze kan hebben nagelaten in het geheugen van de jongeren van alle clubs en federaties van België. Het is op hun schouders dat de taak komt om deze herinneringen te koesteren en er een solide toekomst voor onze sporten op te bouwen.

Ik zou graag volgende personen danken :

  • De gastlezers die allen, op vrijwillige basis, langskwamen om in een korte tijdsspanne hun passie voor de bergen of het klimmen te verwoorden.
  • De animatoren die veel tijd en energie gestoken hebben in het uniek en onvergetelijk maken van deze dag.
  • De veeltallige vrijwilligers die zich gedurende 2 dagen ingezet hebben om alle aspecten van dit feest vlot te laten verlopen.
  • Al diegenen die ik vergeet op te noemen.
  • En tot slot, onze sponsors en subsidiërende instanties die ik in dit overzicht opnoemde.

Ontdek meer foto's op de officiële site http://125.belclimb.net


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm