Mix
>
Artikels 
Er was eens een fee in het klimparadijs

Er was eens een fee in het klimparadijs

Een eerbetoon aan Chloé Graftiaux

22 augustus 2011, 

Eén jaar geleden verdween Chloé Graftiaux. Op 21 augustus 2010 vernamen we dat ze tijdens de afdaling van de Aiguille du Peuterey in het Mont-Blanc massief ten val kwam. Velen herinneren haar als een formidabele klimster. Degenen die haar beter kenden zeggen dat ze vooral zeer veelzijdig was en nooit zonder haar eeuwige glimlach werd gezien. Iedereen heeft en bewaard van haar het beeld van een jonge meid vol levenslust en gedreven door haar passie.

Er was eens een fee in het klimparadijs

Het is die passie die de ouders van Chloé de laatste maanden draaiende hield. Om de herinnering te laten overleven beslisten Anne-Françoise en Joël al wat Chloé speciaal maakt te verzamelen en te publiceren in een boek en dvd: haar foto's, haar verslagen maar ook de talrijke berichten en anekdotes van naasten en onbekenden die getuigen van het unieke karakter van hun dochter.
Gisteren werd in Namen de officiële voorstelling van het werk Il était une fois une fée au pays de la grimpe gehouden, de vrucht van een jaar selecteren doorheen talrijke filmfragmenten, beelden en teksten. Het resultaat is een indrukwekkend eerbetoon aan Chloé. Bij het doorbladeren wordt je ondergedompeld in haar dagelijks leven, de bergtochten, de wedstrijden, de ontmoetingen, de klimreizen in de vier windrichtingen,... De talrijke foto's geven treffend de teneur van haar veelzijdige leven weer. Chloé muntte uit in al wat ze deed en oversteeg wat ze deed.
In de dvd komen verscheidene van haar beste vrienden aan het woord. Zo ook François Lombard, oud-kampioen in het klimmen: 'Chloé slaagde erin haar emoties en passie over te brengen op degenen die haar zagen klimmen.' Chloé was permanent goed geluimd. 'We waren verbaasd haar op wedstrijden te zien zonder zichzelf ook maar enige druk op te leggen. We voelden dat ze daar was omdat ze er echt zin in had om er te zijn', getuigt Muriel Sarkany. Christophe Moulin, verantwoordelijke en trainer van de GEAN, vergelijkt Chloé met een echte kampioene, 'diegene die houdt van wat ze doet, die houdt van de anderen die dezelfde passie delen, diegene die een aura uitstraalt gewoon door te zijn... Ze was de vonk die aankomt en het geheel in vuur en vlam steekt.'

Gewoon omdat de passie van het klimmen gedeeld wordt...

Naast de foto's en de teksten is Il était une fois une fée au pays de la grimpe ook de sokkel waarop haar ouders de vereniging Chloé Graftiaux Passion Together opgericht hebben. De winst van de verkoop van dvd en boek zal ten volle gebruikt worden in het ondersteunen van projecten voor- en door jongeren in het klim- en bergmilieu. De selectievoorwaarden zijn nog niet vastgelegd maar één iets is zeker: het zullen projecten die de passie delen zijn die worden uitgekozen.

Chloé Graftiaux was en is een rolmodel. Het klimmen en het alpinisme zijn voor ons allen een passie. We nodigen u uit om deze boodschap door te geven door het boek aan te schaffen. Als dit nog niet gebeurde kan je het boek en de dvd nog steeds verkrijgen. Het boek wordt verkocht voor de kostprijs, met name 25€. Zoals Anne-Françoise en Joël het graag zeggen: gewoon omdat de passie van het klimmen gedeeld wordt...

Tiendaagse Chloé Graftiaux

We herinneren u nog graag aan de Tiendaagse Chloé Graftiaux die afgelopen zondag startte met de vernissage van de tentoonstelling opgedragen aan Chloé. Deze kan nog twee weken bezocht worden in de Seigneurie d’Anhaive te Jambes. Andere activiteiten lopen ook de komende 10 dagen, onder andere de Open Climb op zaterdag 27 augustus in Freyr. Aarzel niet om hieraan deel te nemen.

Hube

 

Details

Il était une fois une fée au pays de la grimpe
uitgever : Syndicat d'initiative de Jambes et Environs
Wettelijk depot : D/2011/10.657/1
208 pagina's in vier kleuren
Prijs: 25€ (boek + dvd); verzendingskosten niet meegerekend
Te bestellen op de website van Chloé Graftiaux Passion Together


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


30/08/2011
Reportage sur Canal C:
http://www.canalc.be/content/view/1135

Hube

2/09/2011
See Sean Villanueva in action in this film about 'Beau Vélo de Ravel'. Film about 'Namur'. Look at 6.30 and 12 minutes.

http://www.rtbf.be/tv/emission/detail_le-beau-velo-de-ravel?id=283#.TmBbBtfe6hp.facebook

Hube


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,