Mix
>
Artikels 
Mathilde Brumagne

Mathilde Brumagne

Jong, Belgisch... en een echte kampioene

27 november 2008, 

Mathilde Brumagne is een echte kampioene. Afgelopen weekend slaagde ze er in Kranj in haar titel van Europees bekerwinnares in de categorie Junior te verlengen. Daarbij is ze al 7 jaar op rij Belgisch kampioene in verschillende categorieën, waarvan zelfs drie keer bij de seniors. Op rots klom ze al 8a à vue. En de lijst lijkt niet te gaan eindigen … Een jong en Belgisch interview.
 
Dag Mathilde, heb je genoten van de wedstrijd in Kranj?
 
Zeker, zoals elk jaar was het een zeer toffe wedstrijd. Het is een mooie muur met veel structuren, goed gebouwde routes en vooral veel blokkages. Het is de klimstijl die ik het liefst heb.
 
Was het moeilijk om uw titel te verdedigen ?
 
In Praag, de eerste manche van dit jaar, was er toch sprake van stress. Er waren enkele maanden zonder internationale wedstrijden gepasseerd en je kan dan moeilijk inschatten hoe iedereen geëvolueerd is. Vermits de titel één van de belangrijkste doelen van dit seizoen was voelde ik best wat druk. Uiteindelijk draaide het daar, en in de daaropvolgende wedstrijden, allemaal goed uit. Hier in Kranj voelde ik me goed in vorm en kon het seizoen dan ook afsluiten zonder te veel stress.
 
Wanneer, waar en waarom ben je in feite gestart met het klimmen?
 
Ik begon te klimmen toen ik 7, 8 jaar was. Mijn broer, die reeds klom, nam me mee naar een opendeur van klimzaal Poseidon, een klein zaaltje in Brussel. Het beviel me van de eerste keer enorm en dus volgde ik enkele cursussen in de zaal en op de rotsen. Toen Stone Age opende trok ik naar daar en begon met een hele bende vrienden te trainen onder begeleiding van Chris (Depotter). Ik was toen 11 of 12 jaar. Het is ook toen dat ik voor het eerst van competitie proefde en de smaak te pakken kreeg.
 
Wedstrijd of rots? En welk massief verkies je?
 
Ik heb eigenlijk onvoldoende tijd om naar de rotsen te gaan. Tijdens de weekends zou ik wel naar Freyr kunnen trekken als het goed weer is maar dat is dan ook niet al te vaak het geval in België. Daarbij zijn er veel weekends gereserveerd voor wedstrijden (en examens). Ik zou graag vaker naar het buitenland trekken maar het is allemaal niet zo eenvoudig. En kiezen tussen de twee lijkt me niet echt een optie.
Qua massief kon ik Rodellar ten zeerste appreciëren. De sfeer, de routes, de omgeving, de rivier en het bijhorende strandgevoel op de rustdagen, … En daarbij is het er ook nog lekker warm en heb ik het echt niet voor koude.
 
Tegenwoordig combineer je het klimmen met uw studies biologie. Is dat een moeilijke combinatie?
 
Verleden jaar studeerde ik nog volgens het normale regime en toen leek het me maar al te vaak een onmogelijke zaak. Ik had vaak het gevoel noch met het klimmen noch met mijn studies echt bezig te kunnen zijn. Nu heb ik mijn tweede en derde jaar mogen spreiden over 3 jaar. Dat maakt het allemaal wat realistischer. Het is dankzij mijn statuut van atleet van hoog niveau aan de universiteit van Louvain-la-Neuve en van beloftevolle jongere bij de Franstalige gemeenschap dat dit allemaal mogelijk is.
 
Wat maakt dat je zo graag klimt?
 
Ten eerste is er de fysieke kant die me ligt. Het is zalig om te leren hoe zich te plaatsen en bewegen in het verticale milieu. De bewegingen op zich en het feit dat je vaak moet doorvechten wanneer je al helemaal doodverzuurd bent  maken het klimmen echt tot de sport die me veel voldoening brengt. Misschien ook daarom dat ik dan toch de voorkeur geef aan lengtes tegenover het boulderen.
En daarbij komt natuurlijk de sociale kant. Veel reizen, klimmen en trainen met vrienden, vele interessante mensen ontmoeten, nieuwe culturen ontdekken, … Je l’aime, quoi ;-)
 
Wat zijn de andere passies in het leven?
 
Ik beoefen geen andere sporten maar wat me het meeste pleziert in mijn vrije tijd is plezier maken met mijn vrienden. Ook wat lezen kan me bekoren.
 
En hoe zit het met de toekomstplannen?
 
Na de examens in januari trek ik met Rapha (Fernandez) naar Spanje of misschien Turkije, maar dat laatste lijkt wat duur uit te vallen. In de zomer hoop ik geen herexamens te hebben en veel tijd op de rotsen door te kunnen brengen. Ik zou graag eens wat hardere routes proberen maar dat is niet gemakkelijk als je er niet echt in kan werken. Het is in alle geval plezanter veel routes te klimmen of te proberen dan zich volledig op één project toe te leggen.
Op vlak van wedstrijden is er de Wereldbeker bij de seniors waar ik toch hoop tot in finales te geraken.
 
Nogmaals gefeliciteerd en we zien je dan volgend jaar bij de seniors terug!
 
Waarschuwing aan sponsors : Mathilde heeft er nog geen … 

Tijl

Om de prestaties van het Belgisch jeugd team van nabij te kunnen volgen surf je naar hun blog.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


28/11/2008
komaan sponsers, da kan toch nie
ze zouden in de rij moeten staan..


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,