Mix
>
Artikels 
Ontmoeting met Silvia Vidal

Ontmoeting met Silvia Vidal

Ongeëvenaarde soliste

19 januari 2011, 

Afgelopen maand december was Silvia Vidal op doortocht in België. Ze gaf een lezing over haar leven als solo-klimster en we maakten van de gelegenheid gebruik om deze Catalaanse, met een indrukwekkend palmares aan solo-beklimming op haar conto, te interviewen. Indien de naam je geen belletje doet rinkelen weet dan dat Silvia bijvoorbeeld Life is Lilac (VI A4+ 6a, 870m), op de Shipton Spire (5885m), Karakoram, Pakistan achter haar naam heeft staan en dat ze ook al met de gebroeders Favresse een intens avontuur beleefde op Baffin Island.

Belclimb: Je kan klimmen in het geval van Silvia Vidal een late roeping noemen. Je startte pas op je 24 jaar met deze sport. Wat maakt klimmen zo apart voor jou?
Silvia Vidal: Ik beoefende verschillende sporten en was benieuwd naar vele andere, zowel individuele als teamsporten. Het klimmen kwam pas laat aan bod, toen ik Lichamelijke Opvoeding studeerde aan de universiteit. Al snel voelde ik dat het iets anders was dan de andere sporten die ik beoefende. De natuur, het gezelschap, de landschappen, de activiteit op zich. In het begin volgde ik gewoon het gevoel dat ik dit wilde doen. Dat is nu nog steeds hetzelfde maar het werd ook mijn manier van leven.

Voor het klimmen beoefende je bijvoorbeeld atletiek. Op welke manier hielpen die andere sporten je in je leven als klimster?
Alles helpt. Atletiek gaf me de uithouding en de mogelijkheid om te beslissen door te gaan wanneer je denkt niet meer verder te kunnen. Alle verschillende sporten die ik beoefende brachten elk hun specifieke vaardigheden mee.

India, Pakistan, Mali, Canada (Baffin Island) en Yosemite. Welke bestemming die je reeds aandeed ontbreekt beslist in dit rijtje?
De rest.

Wat ging je eigenlijk zoeken in India en Mali? De andere bestemming lijken logisch in het kader van klimmen. Mali en India zijn minder bekende bestemmingen. Zijn ze onvoldoende gekend en onvoldoende bemind?
Mali is redelijk gekend: Main de Fatima, en India is elkaar jaar bekender: Meru Peak, Garwhal, Shivling, Nanda Devi en enkele andere bekende pieken die al lang beklommen worden. Soms zoek ik specifiek die locaties op waar niet te veel volk zal zijn.

Welke van alle culturen die je bezocht kon je het meest appreciëren? Of ben je eerder een 'oost, west, thuis best'-persoon?
India is echt tof; Ik hou van de cultuur, de landschappen, het volk en de smaken en chaos al evenzeer. Het hele contrast maakt dit land zo uniek. Het is pure intensiteit.

Waar doelde je op met de uitdrukking : "het huis met groots panoramisch zicht?
Wanneer je in een portaledge hangt gedurende verschillende dagen dan voelt dit echt aan als je thuis. Het meest gelukzalige ogenblik is wanneer je je kamp enkele lengtes hoger verplaatst. Je verandert het uitzicht met nieuwe bergen en toppen die zichtbaar worden. Dan heb je een prachtig uitzicht uit je living.

In een ander interview lazen we dat je een stadsverslaafde bent. Dat lijkt ons enigzins bizar voor een persoon die houdt van weidse vergezichten en de bergen. Op welke manier ben je een city addict?
Ik ben niet stadsverslaafd. Soms zijn interviews fout omwille van de vertaling of andere veranderingen. Ik hou van Barcelona. Het is een toffe stad die voor mij interessant is omwille van de beide keuzemogelijkheden: bergen en stad. Het laat je toe beide meer te appreciëren, want beide hebben ze hun goede kanten.

De meeste van je expedities waren in solo. Waarom hou je van deze eenzaamheid? Wat is de meerwaarde aan een solo-klim in vergelijking met een klim met klimpartners?
Er is geen vergelijking mogelijk tussen een solo-beklimming en een gedeelde klim. Het ene is niet beter of slechter dan het ander, beide zijn gewoon verschillend. Beide zijn fysiek en psychologisch veeleisend. Ik zeg steeds dat er twee soorten eenzaamheid zijn, de goede en de slechte, degene die je zelf kiest en degene die je niet kiest.

Hoe bereid je jezelf voor op medische noodgevallen tijdens je solo-expedities?
Ik neem enkel een eerste hulp kit mee. Geen telefoon, geen internet, geen radio,.

Wat zijn de projecten in 2011?
Ik heb geen idee wat mijn volgende expeditie zal zijn noch welke projecten er op stapel staan. Klimplannen zijn er steeds maar momenteel niet als projecten.

Lees gerust ook eens volgend interview op alpinist.com.

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm