Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Alpinisme
>
Nieuws 
Doel bereikt voor Wim Smets op de Manaslu

Doel bereikt voor Wim Smets op de Manaslu

"Doel bereikt." Met deze woorden kondigde Wim Smets deze ochtend zijn succesvolle beklimming van de Manaslu aan. Een week na de lawine die de dood van een tiental alpinisten tot gevolg had bereikte de Belg vandaag zijn vierde achtduizender, de achtste hoogste. Zo evenaart hij het twintig jaar oude record van Ingrid Bayens. Een jaar na Jean-Luc Fohal, is hij de tweede Belg die de top van deze 8.163 meter hoge berg haalt.
We weten ondertussen dat Wim een poging deed om de beklimming zonder zuurstof te doen maar dat hij zijn luchtfles toch maar begon te gebruiken eenmaal de kaap van de 8.000 overschreden. Anderhalf uur later, om 10u20, stond Wim op de top. Vervolgens daalde hij veilig en wel af tot camp 2.

De site van Wim Smets




Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


1/10/2012
Désolé! Mais faire les "petits" 8000 tels que le Manaslu avec de l'O2 artificiel, cela n'a plus grand chose à voir avec une éthique fair-play et sportive de l'alpinisme himalayien....

2/10/2012
Idd , belachelijk dat je voor een berg amper 8000 meter zuurstof moet gebruiken !!! Waarom dan 8000 'ders beklimmen ??? Zuurstof = -1000 meter !!!

Beklim dan 7000'ders hé

4/10/2012
Met extra zuurstof? Da's jammer!

6/10/2012
De foto die van Wim Smets wordt gebruikt bij het artikel over de Manaslu is duidelijk niet van zijn beklimming van de Manaslu. Wim Smets beklom de Cho Oyu en Everest met gebruikmaking van extra zuurstof(flessen) en de Broad Peak en Manaslu zonder extra zuurstof en zoals op zijn website kan gelezen worden over de topklim van de Manaslu, en ik citeer: "Ik vertrok zonder zuurstof. Rita (zijn klimshrpa, nvdr) klom met zuurstof en had ook voor mij een fles bij moest dat toch nodig zijn. Het eerste stuk van de bekliming ging traag maar goed. Na een uurtje stappen vormden we een groepje van 5 klimmers. We overwonnen de ene helling na de andere. Iets na 9 uur kreeg ik via de radio de eerste succesmeldingen mee. Andere leden van mijn team stonden op de top. Bij mij verliep de klim echter steeds moeizamer en langzamer. Het gebrek aan acclimatisatie deed zich gelden. Terwijl ik samen met Rita verder Manaslu op klauterden kwamen de eerste klimmers van de top terug. Sommigen zeiden dat ik nog 1,5 uur zou nodig hebben, maar Rita verzekerde me dat ik nog 3,5 uur nodig had. Uiteindelijk botste ik op 8000 meter op de expeditieleiding. Met nog bijna 200 meter te klimmen, met de wetenschap dat ik diezelfde dag nog naar kamp 2 moest afdalen omdat er noch in kamp4, noch in kamp 3 een tent of slaapzak op me wachtten en met het besef dat niet alleen mijn veiligheid maar ook die van Rita afhankelijk was van mijn beslissing, nam ik daar en dan het besluit om de rest van de beklimming en de afdaling zuurstof te gebruiken."

De drie reacties op dit artikel vanwege "Eugène", "tweecplus" en "Grivelhacke" slaan dan ook nergens op.


Gerelateerde inhoud 
nieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm