Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

30-12-2012

Villanueva en Hanssens op Cerro Torre via de Ragni route

Sean Villanueva en Stéphane Hanssens maakten gebruik van de perfecte ijscondities in Patagonië om de legendarische Cerro Torre te beklimmen. Ook wel onmogelijke berg genaamd, is Cerro Torre bekend om zijn psychedelische en unieke sneeuwvlaktes. Het duo bereikte de top op 25 december.
De klimmers deden dit langs de zuidflank van de berg via de Ragni route (600m 90 M4). Die route werd geopend in 1974 door een Italiaans kwartet bestaande uit Daniele Chiappa, Mario Conti, Casimiro Ferrari et Pino Negri. Ook beschouwd door kenners zoals Rolando Gariboti en Collin Haley als de mooiste ijsbeklimming ter wereld.
Sean vertelt: "Het ging heel goed, ondanks onze geringe ervaring met ijsklimmen. We hadden nog maar een week op ijs geklommen in ons hele leven! Het is ook de eerste keer dat we de top van een berg bereikten zonder gebruik te maken van onze klimschoenen."
Sean benadrukt dat de ijscondities uitzonderlijk waren. Elk jaar proberen meerdere klimmers de top de bereiken, maar nog maar 22 van hen geraakten effectief boven zonder gebruik te maken van de ladder van de route Compressor (die niet meer bestaat).

Naast deze ijsbeklimming, zijn Sean en Stephane ook aan het boulderen in de vallei. Na Wasabi twee weken geleden, gaat Stephane op zijn zelfde elan door. Hij topte twee nieuwe 8A's.