Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

10-3-2013

Villanueva, Didier en Hanssens openen twee nieuwe routes in Patagoniƫ

Sean Villanueva, Stéphane Hanssens en hun nieuwe klimpartner Merlin Didier zijn deze week teruggekeerd van een reis van vier maanden in Zuid-Amerika. In januari hebben ze een volledige maand in de verticale verlatenheid geleefd in de Franse vallei van Torre del Paine. Zoals wel vaker zijn hier mooie resultaten uitgekomen.
Sean Villanueva vertelt: "We hebben twee routes geopend van een uitzonderlijke kwaliteit. Het was magisch! Eerst hebben we de eerste vrije beklimming gedaan van de oostwand van de Cerro Catedral (1000m, 7C+) waarbij we een project afwerkten met de naam Los Fabulosos Dos. Dat is een variant op de route Escoba de Dios." De beklimming heeft portaledgegewijs een week geduurd. "Het weer was super. We hebben slechts twee dagen slecht weer gehad. Toen was het te warm om de technische secties te klimmen en moesten we wachten in de schaduw. Ik had nooit gedacht dat dat mogelijk was in Patagonië!"

De tweede vrije beklimming deden ze op de oostwand van de Cota 2000 (500m, 7C+), een grote rotsachtige wand links van de Catedral. Sean: "Eerst dachten we dat het een nieuwe lijn was maar het bleek dat er al ankers waren. Blijkbaar was het een Italiaanse route, in 1933 geopend door Canzan, Moredo, Pancieri, Raccanelo, Valmassoi en nog anderen. Het weer was hier wel minder goed. We hadden slechts twee dagen goed weer. Enkele dagen hebben we doorgebracht in de portaledge; één was nodig om de top te bereiken en terug te keren. Bovendien hadden we geen eten meer op de top."

Na dit onvergetelijke avontuur zijn de drie kameraden naar El Chalten getrokken, waar Sean en Stéphane de route Ragni uitklommen op Kerstdag van 2012. Enkele dagen geleden beslisten ze van het laatste goede weer te profiteren en nog een finale escapade te doen. En wat voor één! In 46 uur hebben ze non-stop geklommen, dag en nacht, en zo meer dan 1800 meter, waarvan 900 nieuwe met niveau tot 7b+, op de noordwand van de Fitz Roy. Op de terugweg langs de gletsjer hebben ze één uur geslapen om zich dan te haasten naar El Chalten om hun vliegtuig te halen.

Meer details op de blog van Merlin Didier