Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

13-7-2013

Thomas Salakenos bouldert 8A in Magic Wood

Thomas Salakenos klimt nog maar vier jaar en nu al is hij een bekende naam in het klimmilieu. Hij behaalde podiumplaatsen op wedstrijden bij de beloftes en zet nu ook prestaties neer op de rotsen. Eind juni topte hij in Magic Wood Free for All, zijn eerste 8A boulder. Voor Thomas was het een reis vol nieuwigheden. "Het was mijn eerste grote trip (tien dagen) die ik heb gemaakt en het was er een vol primeurs: mijn eerste 7C, 7C+ en 8A!"

Waarom Free for All? "Het is Nico (nvdr: Nicolas Mathieu) die zei dat deze boulder iets voor mij was. Ook had ik het al in filmpjes gezien en toen sprak het me eveneens aan. De boulder is een arrête en kan samengevat worden in een enkele greep: een min of meer goede reglette voor de rechterhand. Moeilijk om er te raken en moeilijk om door te gaan! Om de move naar de reglette te doen, moet je echt blokkeren met de linkerarm met een hoge voetsteun voor rechts. Eens je de reglette vasthebt, moet je wisselen van voet en dynamisch naar een goede greep gaan. Daarna is het uitklimmen op goede grepen (in tegenstelling tot Bleau)."

Het heeft Thomas twee sessies en ongeveer tien pogingen gekost om de boulder te toppen. Daarnaast voegt hij ook nog de volgende boulders toe aan zijn palmares: de 7C-klassiekers Son of a gun en Jack the chipper en zijn eerste 7C+’en Piranja en Du coté de Sechuan. Die laatste is een blok met vijftien bewegingen op platte grepen (zijn antistijl) met op het einde een jeté die hem meer pogingen heeft gekost dan Free for All.