Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

19-10-2013

Let op voor jagers en voor defecte plaquetten op onze massieven

In Dave wakkert een plaquette van het merk Petzl een nieuwe discussie aan. Toen een klimmer in de route le Mou qui ne vient pas even in het touw ging hangen om te rusten, explodeerde de plaquette onder de hoge last. De man maakte een val van tien meter maar kwam er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf. Het is nu de vraag hoe betrouwbaar de overige plaquetten in Dave, een toch wel geliefd gebied, nog zijn.
Eddy Abts legt uit hoe dit kan: Door de planten is het water langs de rots zuur en lost het de kalk op. Op die wijze vormen zich de grotten. Maar wanneer de huls, de bout en het plaquetje van een verschillende legering zijn, werkt dit als een elektrolyt dat een stroom veroorzaakt tussen de verschillende componenten zoals in een batterij. Het aluminium gaat zich omvormen tot poeder en deze galvanische corrosie gaat zeer snel het aluminium omvormen en dit soms in minder dan een jaar! Men ziet dit niet steeds aan de buitenkant."
Rotsklimmen is dus duidelijk niet zoals zaalklimmen. Eddy geeft daarom ook nog het volgende mee: "Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en moet in staat zijn de verankeringen, de grepen en typische omstandigheden te evalueren en de nodige verwijderbare zekeringen aan te brengen en te gebruiken."

Sommige massieven zullen binnenkort tijdelijk gesloten worden. Daarvoor is ook nog een andere reden: het jachtseizoen. Gelieve op de volgende data het recht van de jagers te respecteren en niet te gaan klimmen in bepaalde gebieden: