Rotsklimmen
>
Artikels 

Bouldertrip naar Bretagne

16 oktober 2006, 

Geïnspireerd door het artikel over boulderen in Bretagne in de Grimper ? issue 08-2005 vertrek ik met mijn vriendin begin juli na een tussenstop in Fontainebleau naar onze eerste halte aan de Bretoense kust, namelijk Ploumanach. Deze parel van de Côte de Granit Rose bevindt zich op ongeveer 800 kilometer van Gent. Een aangename rit zonder al te veel verkeer daar je het knelpunt Parijs niet hoeft te nemen.

Panorama Ploumanach

Ploumanach is een klein idyllisch plaatsje, doch vrij toeristisch. Hier valt in feite niet veel te boulderen daar veel gebieden beschermd zijn en de boulders moeilijk te bereiken zijn zonder een overtreding te begaan. Gelieve dit dan ook te respecteren. Je kan wel een prachtige wandeling maken langs de sentiers des douaniers. Een pad langs de kust dat je langs enkele van de merkwaardigste boulders, zoals la bouteille, leidt. Dit is zeker de moeite waard.

Klimmen in Tregastel

Wij slaan onze tent op op een camping in Terrastrou, net naast Ploumanach. Niet zo een goed idee daar we na een aantal dagen ontdekken dat er veel meer te boulderen valt in Trégastel. Dit ligt aan de andere kant net naast Ploumanach. Daar is tevens een camping die veel dichter bij de mooie en gemakkelijk bereikbare boulders van Trégastel-plage ligt. Een strand bezaaid met boulders waaronder veel gemakkelijke problemen, wat van Trégastel een droom maakt voor beginnende klimmers. Mede door het feit dat je weinig exposé-boulders hebt en ze meestal niet te hoog zijn. Toch kan ik ook hier enkele zesde-graads problemen ontdekken. Beheerst en rustig klimmen is de boodschap. We hebben immers te maken met graniet. Zeker hier in Ploumanach vlijmscherp. Maar na een drukkend warm weekendje Fontainebleau zonder enige frictie een welkome afwisseling. En dit geld ook voor het heerlijke zeebriesje. De zee zorgt er wel voor dat de meeste boulders ten gevolge van de getijdenwerking pas bereikbaar zijn vanaf één à twee uur ?s middags.

Klimmen in Tregastel

Ongeveer 100 kilometer verder in Bretagne ligt onze volgende bestemming: Kerlouan. Zelfs op een gedetailleerde kaart niet terug te vinden. Het is dan ook een onooglijk klein dorpje waar voor de rest niets te beleven valt. Op de weg naar Brest neem je best de afslag Landivisiau en daarna volg je Plouider. Kerlouan heeft drie campings. Ik raad Rudoloc aan. Centraal gelegen, proper en niet duur. Een wandeling van 10 minuten brengt je bij de boulders. Deze zijn toch enigzins anders dan deze van Ploumanach. Iets minder scherp en grijs van kleur. Voor de beginnende klimmer is het hier iets minder interessant. Bij veel boulders zijn een paar pads en een spotter geen overbodige luxe. In tegenstelling tot Ploumanach kon ik hier zelfs enkele tick marks herkennen. Hier wordt dus iets meer geklommen maar toch nog steeds niet veel want ik kruis op mijn weg welgeteld één klimmer in Kerlouan, een vriendelijke Duitser met een voorliefde voor graniet. Kerlouan is een uitgestrekter gebied met meer boulders toch vond ik het niet makkelijk om mooie lijnen en interessante problemen terug te vinden. Op dit vlak vind ik dan ook Trégastel beter.

Klimmen in Kerlouan

Besluit

Bij boulderen in Bretagne gaat het er niet om om elke dag zoveel mogelijke zware problemen te doen maar om het plezier van het klimmen in een prachtige omgeving met de wind in de rug: SURF?S UP!

Jonas Bracke

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm