Rotsklimmen
>
Artikels 
Chironico

Chironico

Shorttrip-bestemming

28 juni 2011, 

Op 770 kilometer van Brussel ligt in Zwitserland het dorpje Chironico. Via Luxemburg, Frankrijk en Duitsland rij je in een vlotte 7u tot in dit boulderparadijs waar Fred Nicole en Bernd Zangerl grenzen verlegden, Dave Graham groot werd en de bouldernamen van het heden de knepen van het vak leerden en nog steeds leren.

Chironico is een gemeente in het Zwitserse kanton Ticino, en telt een vierhonderdtal inwoners. Het dorp ligt op 786m hoogte. Met 6 en meer uren zon per dag van april tot en met september, een, in die periode, redelijk constante luchtvochtigheid en met aangename temperaturen (minima van mei tot eind september boven 10°, maxima die pieken tot 25° in de zomermaanden) beschikt het dorp over een ideaal klimklimaat. En goed klimmen kan je er.

27 gebieden verspreid over de bergflanken vlak tegen het dorp aan bieden je meer dan 1500 boulders om van te proeven. Bekende namen als Rah, plats, plats, nog geklommen door onze Chloé Graftiaux, en Confession of a crap artist (zie foto), door Graham en Ondra als scary en onze eigen Raphaël Fernandez als 'sur engagé’ omschreven, besef je dat je in een omgeving rondwandelt die de grootse prestaties uitwasemt. De 8C’s Big Paw en From the dirth grows the flowers zijn toppers van het massief en de wereld.

De drukste maanden op het jaar zijn maart en april maar tot in september kan je er, mede dankzij de schaduwrijke omgeving, zeker plezier beleven. Belgische toppers als Olivier Mignon leverden er nog in de herfst- en wintermaanden knalprestaties maar dan ben je toch al meer die hard. Als je gewoon wat toffe problemen wilt gaan boulderen en niet per sé de achtste graad wil aanvallen zijn de maanden mei, juni en de zomermaanden ook goede opties.

Opwarmen kan soms al wat moeilijker gaan. Onder de zesde graad zijn er niet massaal veel problemen te vinden maar als je je goed in de zesde graad beweegt kan je er van op aan dat je je ten volle kan amuseren in deze Zwitserse speeltuin.

De klimstijl is er eerder atletisch en op regletten. Foothooks zijn maar al te vaak van cruciaal belang maar ook het fijnere voetenwerk op dalleuze toestanden ontbreekt niet. Het is over het hele massief aangeraden over minstens twee crashpads te beschikken. Het bouldergebied Chironico is 11000 jaar geleden ontstaan uit een massale steenlawine waar zelfs een tijdelijk meer het gevolg van was. Doorheen de jaren is veel verdwenen maar dat de landingszones er nog steeds geaccidenteerd bij liggen kan ik u verzekeren. Een goede spotter is een must en er alleen op uit trekken is uit den boze. Overigens met twee of meer is alles meer fun, meer betaalbaar en ecologisch meer verantwoord.

Overnachten kan je bivakkerend naast je wagen op twee parkings die dalwaarts van het dorp liggen. De ene parking ligt aan de sector Nivo Bassa terwijl de andere je naar Boogalaga en Deliverance leidt. Kamperen is verboden maar indien je steeds opbreekt en geen vuilnis achterlaat wordt het bivakkeren gedoogd. Als je een groter aantal nachten komt kamperen kan je Camping Gottardo overwegen. Op deze, 7 km van Chironico gelegen, camping heb je een restaurant, een bakkerij en zeer warm water. Als je rond Chironico bivakkeert kan je drinkbaar water in het dorp aftappen van een overdekte fontein maar ook op andere plaatsen langs de weg zijn er waterpunten. Voor etenswaren kan je terecht in een plaatselijke kleine supermarkt die wel op zondag gesloten is. Ook brood is dan nergens in het dorp te verkrijgen.

De topo van het bouldergebied en ook die van het Gottardo bouldergebied op de gelijknamige pas boven de gelijknamige tunnel kan je kopen in het plaatselijk 'Ristorante Pizzo Forno' waar je ook een goede ochtendkoffie kan gaan opslurpen en kan gebruik maken van een degelijke wc. Want ook dat is van onnoemelijk groot belang tijdens een shorttrip.

Tijl
 

 
Informatie
Rotstype: Gneiss (graniet)
Oriëntatie: alle
Zon: 08:00u tot 16:00u
Hoogte: 800 m
Boulderhoogte: 6 m
Aantal boulders: 1500 verspreid over 27 sectoren
Topo: Chironico Boulder, 2006 (update in 2009)


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


4/07/2011
ssssssssjjjjjjsssst!!!


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm