Rotsklimmen
>
Artikels 
Klimmen in Tenerife

Klimmen in Tenerife

365 zonovergoten dagen per jaar

21 september 2009, 

Als je zegt ‘ik ga klimmen op Tenerife’ dan krijg je meestal één of meer van de volgende reacties:

  • Is dat niet dat eiland waar mijn grootmoeder elk jaar gaat overwinteren?
  • Ze steken je daar in een hotel dat leeft van massatoerisme en je kan daar alleen maar als een ingeblikte sardine op het strand gaan liggen.
  • Ze hebben daar geen topo´s.
  • Ze hebben daar 1 kloof die de moeite is en daar houdt het mee op.
  • ...

De antwoorden zijn:

  • juist,
  • afhankelijk van hoe je je reis boekt,
  • helemaal fout,
  • nog fouter.

Even in het kort: Het kost je 4 uurtjes vliegen vanuit België. De hoogste berg van Spanje bevindt zich op Tenerife en onder invloed van de bijna altijd aanwezige passaatwinden en de hoogteverschillen, heeft Tenerife 20 micro-klimaten zodat je het eigenlijk nog het best kunt omschrijven als het eiland van de eeuwige lente.
Je kan inderdaad naar je plaatselijke reisagent stappen die je dan een reisje ‘all in’ in Playa de Las Americas of Los Cristianos boekt, maar dan rij je al snel 45 minuten heen en 45 minuten terug naar de klimgebieden. Of je kan je ticket boeken en je in contact stellen met Penny van TenerifeLodge die je dan een gezellig huisje centraal in het klimgebied zoekt, afgestemd op jouw wensen. Let wel; de huur van een auto is een must als je wil gaan klimmen en ten volle van je reis wil genieten. Vrees echter niet; veel langer dan 20 minuten zal je bijna nooit achter het stuur zitten en duur zijn die huurauto’s ook niet.

Dus je hebt je reis geboekt, 4 uur op het vliegtuig gezeten en de sleutel in het contact van de auto gestopt. Maar wat dan?

Eerste stop: Tenerife Outdoor in Granadilla, op 700m hoogte en 10km van de luchthaven. Daar hebben ze de klimgidsen en kennen de meeste routes als hun broekzak. De belangrijkste gids: ‘Escaladas en Arico’ omvat 13 gebieden en 500 routes met juiste benaming en moeilijheidsgraad. Maar er valt nog meer te rapen in dat klimwinkeltje: gidsen van El Capricho op de Teide, La Martela,... De bouldergids van het zuiden van het eiland is bijna klaar voor de drukker en zoals Walter altijd zegt: ‘sportklimmen op Tenerife is super, maar om te boulderen is Tenerife echt het paradijs’, en hij kan het weten; hij klimt al 18 jaar waarvan hij er 6 op het eiland woont en heeft al meerdere 8a lijntjes op zijn palmares staan.
Ook alle klimspullen zijn er te krijgen, je kan er crashpads huren - toch maar weer 5 kg minder bagage - en niet te vergeten: wil je aan je stijl sleutelen, nieuwe technieken leren, een cursusje volgen of gewoon een gids met armen en benen huren, dan kan dat daar ook.

En dan nu het belangrijkste: klimmen natuurlijk!

Eerst en vooral moeten we een groot misverstand ophelderen: er bestaan 3 Aricos (Villa de Arico, Arico Nuevo en Arico Viejo) en als we spreken over ‘Escaladas en Arico’ (klimmen in Arico) dan bedoelen we de volledige gemeente en grote stukken van de aangrenzende gemeente (lees +/-200km2).
Je klimt er hoofdzakelijk in kloven (barrancos) en de routes zijn tussen 12 en 25 meter hoog. Het voordeel van een kloof is dat er altijd één kant in de zon ligt en de andere in de schaduw. Kom je voor 2 weken, dan kan je elke dag in een ander gebied gaan klimmen - kwestie van mensen die zich heel snel vervelen ook tevreden te stellen - maar niet alleen dat ... het is allemaal basalt, maar elke kloof heeft zijn eigen stijl. Bvb: je hangt lekker aan 2 vingers in ‘El Rio’, maar je voelt je helemaal niet zo zeker met 2 volledige handen op de afgewassen rots in ‘El Hoyo’ terwijl het in 'El Capricho' dan weer lijkt of ze er een laagje schuurpapier op de rots gekleefd hebben.

De belangrijkste gebieden op een rijtje; stuk voor stuk gebieden waar je een week kan gaan klimmen zonder twee keer dezelfde route te doen, onafhankelijk je niveau.

Ortis (Arico): bijna 300 routes voor alle niveaus van 5- tot 8b+, de haken hangen +/- 2 meter uit elkaar. Je hebt het gedeelte boven de brug ‘Arico Arriba’, kortere routes van 5- tot 7b en het gedeelte onder de brug ‘Arico Abajo’, langere routes en 6b tot 8b+. In het midden van de kloof liggen een hoop mooie blokken om te boulderen.

El Rio: Het onderste deel ligt tot ‘s middags in de schaduw en een heeft een hoop fisuras. De meeste routes zijn meer dan 20m en liggen tussen V en 7b. Ga je wat hoger dan kan je langs beide zijden klimmen. Rechts hoofdzakelijk overhangend en niks onder 6c en links de eenvoudigere beklimmingen.

Las Cañadas del Capricho: sportklimmen en boulderen boven de 2000m. Je moet er geweest zijn om het te kunen begrijpen. De stilte, de staalblauwe hemel, het zicht en de prachtige routes. Het lijkt alsof er een laagje epoxy met daartussen kleine kiezeltjes op de rots kleeft... tape is hier geen slecht idee.

Arico Nuevo: boulder. Een kloof waar nog elke dag nieuwe problemen ontdekt worden. Op dit ogenblik kunnen we je verder helpen met een 200-tal.

Al de andere gebieden (een 15-tal): 30-60 routes elk, dus meer dan een dag klimplezier en voor elk wat wils. Meestal kom je er niemand tegen. Luxe toch?

Wat moet je zeker meenemen?

12 setjes, touw van 60m, een windstopper/soft shell om te beveiligen op de dagen dat het wat frisser is (1), klimmen doe je in t-shirt en korte broek, voldoende water en iets om te eten, er staan geen frietkoten op wandelafstand.
(1) de kust heeft een gemiddelde jaartemperatuur tussen 20 en 25º, maar de klimgebieden liggen tussen 700 en 2.200m hoogte. Maak de rekening: -1º per 100m... geloof me vrij: iets warms om te beveiligen komt goed van pas.

Tenerife is ook fantastisch voor een hoop andere sporten:
-windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, mountain biken, wandelen, paardrijden, parapenten, golf...

Als je dit nog leest dan zou je geen twijfels meer mogen hebben, maar wil je nog wat meer info en fotootjes ga dan kijken naar : www.roxtar.es

Het Roxtar/Tenerife Outdoor Team


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

RegistrerenGerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,