Rotsklimmen
>
Artikels 

Presles in de Vercors

C'est gazeux!

6 april 2007, 

Op 880 km van Brussel in de Franse Vercors bevindt zich een parel van een massief, Presles. De hoogte is er gemiddeld 250 meter en de rotswand strekt zich enkele kilometers uit wat zorgt voor meer dan 300 klimroutes met meestal meerdere touwlengtes. Als je een gemiddeld 5 touwlengtes per route neemt, kom je aan 1500 touwlengtes!

Presles

Presles ligt op 900 meter hoogte, wat maakt dat je er bijna heel het jaar door kan klimmen. In de winter net onder de sneeuwgrens, in de zomer koeler dan in de vallei. De wand is overwegend zuidelijk georiënteerd maar door een goede keuze en timing kan je routes vinden die tijdens de zomermaanden (gedeeltelijk) in de schaduw liggen. Het gesteente is er kalk, de kleur varieert van grijs, geel tot rood. Het klimmen is overwegend verticaal (met soms spectaculaire daken), wat maakt dat je hoog in de routes de leegte letterlijk voelt zuigen. Het oostelijke deel van het massief biedt enkele mooie platen zodat de dalklimmer ook hier tot zijn trekken kan komen. De lengte van de routes varieert van 100 meter tot 320 meter, doch het merendeel van de klimroutes ligt tussen 200 en 250 meter. In het uiterste oosten en westen van het massief bevinden zich twee sportklimmassieven die de moeite waard zijn, bij regen blijft het westelijke massief goed droog. Op 15 km van Presles is er recent een nieuw sportklimmassief geopend, daar vind je vooral zwaardere sportklimroutes (7de en 8ste graad). Een topo is nog niet voorhanden maar in de ?Croque Montagne? in Pont-en-Royans vertellen ze je er graag meer over.

Enkele routes

Met een min. niveau 5c-6a ga je in Presles een grote keuze hebben aan routes met meerdere touwlengtes. Is je niveau maximum 5c dan moet je je beperken tot de klassieke routes die meestal druk en afgeklommen kunnen zijn maar ook de moeite waard. Het wordt moeilijk om te kiezen uit al die pareltjes in de topo als je het niveau 7a of hoger beheerst. De topo, Escalade à Presles van Dominique Duhaut, is gemakkelijk te verkrijgen in Pont-en-Royans.

De klimroutes zijn zeer goed behaakt tot ?minimum? of niet behaakt. Elke route krijgt hierin een waardering, van drie bommetjes, zo wordt het aangegeven, tot één. Bij één bommetje mag je je aan een perfecte moderne behaking verwachten. Bij twee bommetjes zal je, indien de rots het toelaat, friends en nuts moeten bijplaatsen. Een beetje afhankelijk van de rots en routeopener zal je veel of weinig extra werk hebben. Ervaring in het plaatsen van mobiele zekeringsmiddellen is hier noodzakelijk. Bij drie bommetjes voorzie je het hele gamma aan materiaal, soms wordt er specifiek in de topo bijgeschreven wat je nodig hebt.

De schoonheid van de route wordt aangegeven met sterretjes, eveneens van drie, zeer mooi, tot één, minder mooi. Deze waardering is subjectief maar in vele gevallen wel een betrouwbaar gegeven bij de keuze van je route.

De eerste keer klimmen in Presles?

Op de eerste pagina?s van de topo staan enkele routes van matige moeilijkheid beschreven om Presles te ontdekken. Bim, Bam Boum (5b/5c), Avec Vue Sur La Mer (5b/5c), Les Buis (5c), Mimosas (5c/6a) en Digitibus Revisitée (5c/6a) zijn interessante routes om te starten.

Hieronder worden kort vier andere routes besproken, in stijgende moeilijkheid, die allen meer dan de moeite zijn.

Torquémada

Hoogte

180 m

Moeilijkste lengte

6a+

Waardering

*

Behaking

Zeer Goed

TorquémadaTorquemada ligt in de sector ?Fond du Cirque?, een sector waar de laatste jaren meerdere nieuwe routes zijn geopend van gematigde moeilijkheid en zéér goed behaakt, soms zelf wat overbehaakt. Hier verwacht je veel bezoek doch de lange aanloop (50 min.) garandeert een rustige namiddag klimplezier. Uitzonderlijk voor Presles gebeurt de afdaling niet via een pad maar via rappels in de route. Zo kan je bij slecht weer, vermoeidheid,? in de route bijna steeds afdalen.

De instap (eerste twee touwlengtes) is verlegd, je moet nu starten via ?Thurifière Solitaire? wat de route in zijn geheel moeilijker maakt, maar de moeilijkheidswaardering valt best mee.

Het klimmen is vooral in barsten en de lengtes zijn in hun moeilijkheid redelijk continu, een 6a lengte zal meestal niet bestaan uit één pas maar zal in zijn moeilijkheid ?continu? zijn.

Op de relais vind je goed rust. Vergeet op de tweede relais niet goed naar rechts langs te klimmen. De zesde lengte is prachtig, daar traverseer je met je voeten op wrijving en je handen in een grote onderhandse greep naar links terwijl de geklommen hoogtemeters je in de diepte zuigen!

In deze sector, iets voor Torquemada, vind je ?Même Pas Peur?, 240 m zeer mooi en gevarieerd klimmen (overhang, dal, traversée,?). Ook hier gebeurt afdalen in de route, het vinden van de afdaalpunten vergt wel enig zoekwerk.

La Grotte - Céladon

Hoogte

200 m

Moeilijkste lengte

6a

Waardering

**

Behaking

Zeer Goed

La Grotte - CéladonLa Grotte is een klassieker in Presles, geopend in 1970. Af en toe vind je tussen de spits nog geslagen haken die hierop wijzen. De route is al een beetje afgesloten maar blijft mooi.

Je kan deze route combineren met Céladon. Om in de eerste lengte de 6b pas te vermijden kan je kiezen voor de eerste lengte van Céladon die prachtig is, hard in zijn graad, het vergt enig klimtechnisch zoekwerk om er zonder kleerscheuren door te komen. De vierde lengte (6a) is ?gazeuse? zoals onze zuiderburen durven uitdrukken, je voelt de leegte, de ?gas?. Vanuit een beschermd grotje waarin je gerust met 4 man kunt overnachten moet je rechts uitklimmen de barst in. Deze lengte voelt redelijk zwaar aan. De vijfde lengte kan je kiezen voor de 6b (een harde blokpas) of de 5c van ?Pas Sage?. Op de vijfde relais kan je La Grotte blijven volgen of kiezen voor Céladon. De laatste lengte van La Grotte (6a+) is zeer goed behaakt en indrukwekkend.

Boven aangekomen volg je het pad dat je leid naar de baan. De meeste routes in Presles eindigen boven, één pad brengt je door een bos naar de baan waar je auto geparkeerd staat.


Fhara Kiri

Hoogte

250 m

Moeilijkste lengte

6b

Waardering

***

Behaking

Goed

Fhara KiriDeze route genoemd en geopend door Bruno Fara, één van de actiefste routeopeners in Presles, is meer dan de moeite.

Negen zeer mooie touwlengtes die variëren tussen 5c en 6b, één lengte 6c maar die kan je in A0 (laagste moeilijkheid artificieel klimmen, alle punten zijn aanwezig) overwinnen met behulp van een leeflijn en sling. De route is dus nogal continu in zijn moeilijkheid over de volledige 250 meter. Enkele touwlengtes zijn zeer lang. De 6de touwlengte is onvergetelijk.

De behaking is goed, de punten liggen iets verder uiteen dan vorige beschreven routes, maar naar onze normen (Freyr, Beez,?) is dit meer dan ok.

Deze route vraagt een goede klimuithouding.


Ecole Buissonnière

Hoogte

250 m

Moeilijkste lengte

6b

Waardering

**

Behaking

Goed maar friends en nuts noodzakelijk

Ecole buissonnièreWaar de naam van komt weten we niet doch is deze route een leerschool voor het plaatsen van friends en nuts en het zoeken naar het verloop van de route.

Touwlengtes waar je niets of weinig moet plaatsen wisselen elkaar af met touwlengtes waar je wat meer moet bijsteken, doch het blijft een leerschool, ook hier zal je op tijd een geboorde spit tegen het lijf klimmen. Laat je niet afschrikken door de zesde lengte (6b), het vertrek van op de relais vergt wat moed, traverseer naar rechts in de zone waar je enkele goede friends kunt achterlaten, om de hoek zal je met plezier de eerste spit zien blinken. De moeilijkheid (6b) komt pas in het behaakte gedeelte en bestaat uit slechts enkele passen.

De route zigzagt door de wand wat extra aandacht vergt voor een juist routeverloop. Na de vierde relais is het zoeken naar de vierde relais bis waar de vijfde touwlengte start. Die gaat door een vernauwing redelijk diep in de rots. In de zesde touwlengte kom je via een grotje uit deze vernauwing en klim je terug niet ?in? maar ?op? de wand. De start van de vijfde touwlengte is dus wat zoekwerk. Als de graad overeenkomt met 4c, als je in een donkere vernauwing klimt en je na een 10-15-tal meters een spit tegenkom, zit je goed. Voor de spit heb je mogelijkheden genoeg voor een zekere plaatsing.

Topomaniak

Hoogte

200 m

Moeilijkste lengte

6b (of 6c/7a)

Waardering

***

Behaking

Zeer Goed

TopomaniakDeze route is enorm mooi omdat elke lengte, ongeacht de moeilijkheid, uitdagend en mooi is, ongeacht welk niveau je hebt.

Een uitzondering hierop is de eerste lengte, die is niet zo bijzonder. Hier kan je de startvariante nemen ?Aphrodisiaque Rock?.

De eerste lengte is technisch zeer mooi, de tweede lengte loopt door een geel gekleurde steile ?diedre?. Het stuk 6c/7a kan je gemakkelijk ?tire-clou?doen, doch ook daarvan geraak je stevig verzuurd. Daarna wacht je nog een pittige traversée en een dikke 15 meter tot een rustmoment op de volgende relais. De vijfde en zesde lengte zijn redelijk verticaal en vergen wat zoekwerk. De zevende touwlengte is hemels, na een mooie technische traversée onder een dak met nogal wat hoogtemeters onder je, klim je rechtuit richting dak en traverseer je daar om een rotsblok heen onder het dak door om uit het dak relais te maken. Wat een zicht van op deze hangrelais! Het vertrek daar vergt nog een beetje concentratie maar dan ben je al gauw in makkelijk vierdegraads terrein.

De voorlaatste 6b-touwlengte kan je mijden door de laatste lengte (6a) van Piri te klimmen.


Praktische informatie

Situatie

Presles ligt ten Zuid-Oosten van Grenoble. Via Grenoble rij je het snelst richting Valence op de A49 en neem je afrit 9 (St-Marcellin) om zo op een 20 min. in Pont-en-Royans aan te komen. Je kan vanuit Grenoble ook via Villard-de-Lans naar Pont-en-Royans rijden, doorheen het Vercors massief, mooi maar wel driemaal zo lang.

Grenoble is heel goed te bereiken met de HST. Per dag vertrekken meerdere ritten vanuit Brussel. Naast het treinstation in Grenoble bevindt zich het busstation waar je de bus naar Pont-en-Royans kan nemen. Met de busmaatschappij Transisère (www.transisere.fr ) doe je er één uur over.

Pont-en-Royans en Choranche zijn de grote dorpjes die het dichts tegen het massief liggen. Presles is een piepklein dorpje, met gezellige gîte (Auberge de Presles), dat hoog op het plateau ligt. Vanuit Presles is het 15 min. bergbaantjes tot de winkels in Pont-en-Royans. Vanuit Presles kan je te voet naar het rotsmassief, vanuit Choranche en Pont-en-Royans is het 10 tot 15 min. met de wagen.

Zowel in Pont-en-Royans als Choranche is er een camping. Gîtes kan je vinden zowel in Pont-en-Royans, Presles als Choranche. Twee kleine supermarkten, een bergsportwinkel, verschillende restaurants, klein hotel,? en een watermuseum zijn de attracties in Pont-en-Royans.

Overnachting

Gorik Dirix

Illustraties uit topo ?Escalade à Presles ? Dominique Duhaut? (editie 2005)

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm