Rotsklimmen
>
Artikels 

Rotsklimmen in de winter

Hoe vermijd ik koude vingers?

26 december 2006, 

Buiten vriest het, er is amper wind, al hele dagen droog én de winterzon geeft je in de warme huiskamer een goed gevoel... alhoewel, je zou liever gaan klimmen.
Je hoeft niet dadelijk naar één of andere klimzaal te rijden waar je het dankzij kunstmatige verlichting en een soms haperende verwarming toch nog koud krijgt. Nee, ga gewoon lekker buiten op rots klimmen!

Met sneeuw in de omgeving wordt het een hemelse dag en vergeet niet, de klimmassieven liggen er altijd rustig bij!

Nico Favresse in Desaster, 8b+, 3°CDe Ardennen zijn rijk aan zuidgerichte rotswanden waar het bij bovengenoemde klimatologische omstandigheden zelfs gezellig warm kan zijn: Freyr, Marche-les-Dames, Landelies, Anseremme, HottonEsneux, Awirs ... om er maar een paar te noemen.
We geven je graag een paar tips om zonder problemen een zonnige winterse klimdag door te komen.

De zekerende mens

Het spreekt vanzelf dat je lichaam bij vrieskou sterk afkoelt en dat zal bij het beveiligen zeker gebeuren. Je staat immers lange tijd stil.
Een donsjas of een winddichte jas met een ingeritste fleece doen wonderen, zeker in combinatie met nog een andere laag of twee. Het onderlichaam kan je extra beschermen door thermisch ondergoed te dragen of een fleece broek.

De uiteinden van het lichaam zijn gevoelig voor afkoeling. Langs onbedekte lichaamsdelen, handen en hoofd, verlies je trouwens het meeste warmte. Dit kan je voorkomen door het dragen van een muts en handschoenen.
Let er hierbij op dat de handschoenen je toelaten om op een correcte manier te beveiligen. De handschoenen mogen niet glad zijn, modellen met een versterkte of lederen handpalm bieden een zekere grip. Wanten zijn af te raden omdat je dan minder controle hebt over je zekeringstoestel. Zorg er voor dat je voldoende bewegingsvrijheid behoudt.

Om afkoeling te voorkomen kan je ook tussendoor wat springen maar hou hierbij de klimmer goed in het oog en wees klaar om te reageren bij een eventuele val.

De klimmende mens

Zolang je klimt is er niets aan de hand, of net wel: je handen koelen af door het contact met de rots. In gemakkelijke routes (alles is relatief) kan je dit voorkomen door met handschoenen te klimmen. Wordt het klimwerk moeilijker, dan lukt dit uiteraard niet meer en moet je de kou trotseren.

Vergeet niet dat, hoe groter het contact met de rots, hoe sneller je handen afkoelen. Dalwanden, waar je vooral op de voeten klimt en minder contact maak met de handen, zijn dan ook net iets meer aan te raden. Overhangende wanden, waar je steeds grepen hebt die je met de volle hand moet belasten, zorgen voor het sneller optreden van het koude-vingers-syndroom. Sowieso kan je een paar handschoenen meenemen aan je gordel wanneer je in een route gaat werken. Je trekt ze dan aan wanneer je even in het touw rust.

Ook voor de klimmer geldt: draag verschillende lagen kledij. Zo kan je tijdens het klimmen een trui uittrekken, terug op de begane grond kleed je je dadelijk weer warm aan om terug op temperatuur te komen.

Opwarmen is onontbeerlijk of je loopt zeker en vast blessures op! Traverseren onderaan de route helpt al wat, maar het beste is om opgewarmd aan de rotsen toe te komen. Dat laatste kan uiteraard niet iedereen, of je moet vlakbij de rotsen wonen en thuis over een klimwandje beschikken.

De innerlijke mens

Een thermos hete koffie of thee is een must. Eet ook voldoende tussendoor.
Na het klimmen ga je jezelf uiteraard verwarmen in het dichtstbijzijnde Ardeens café met nog ongekende streekbieren op zijn drankenkaart.

Andere hulpmiddelen

Sommige klimmers nemen een gasbrandertje mee om vochtige grepen droog te blazen. Dit is echter niet aan te raden. Door het plotselinge temperatuurverschil kan de rots afschilferen of zelfs breken!

Geert

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm