Rotsklimmen
>
Artikels 
Venasque in de Provence

Venasque in de Provence

Longtrip-bestemming

4 mei 2013, 

Op om en bij 1000 kilometer van Brussel ligt het kleine dorpje Venasque in de Provence onder de allesoverheersende Mont Ventoux. Als je als sportklimmer Mont Ventoux hoort vernoemd worden dan denk je meestal spontaan aan de klimgebieden Saint Léger du Ventoux, Buis-les-Baronnies en de Dentelles de Montmirail. Na al ettelijke keren van deze drie klassiekers geproefd te hebben was de goesting naar iets nieuws groot en na de vele kilometers die we verleden jaar naar Scandinavië aflegden wilden we ditmaal de auto net iets minder nodig hebben. Hoewel we andere landen overweegden was het zuiden van Frankrijk toch al snel weer een logische keuze. Doorslaggevende factor bleek de zo verguisde en gratis in mijn handen gevallen vampire topo te zijn...

Al diegenen die de laatste jaren in de streek gingen klimmen kwamen hier en daar al wel eens een affiche of aanplakbord tegen waarop iedereen gevraagd wordt zich te behoeden voor de vampire topo. Waar gaat het om?  In elk klimdorp vind je wel een winkeltje dat een lokaal gepubliceerde topo verkoopt en meestal gaat de opbrengst van die verkoop naar het equiperende team locals. In 2009 kwam Rockfax.com met een overzichtstopo op de markt ‘France – Haute Provence’. Grootste commentaar, naast de minder of meer consequente niveauinschattingen, is dat de opbrengst van deze topo niet naar de lokale klimgemeenschap gaat en dus de equipeerders niet steunt. Grootste voordeel van deze topo, je krijgt een overzicht van een hele streek en als je er al naartoe kwam omwille van een van die bekende, overgefrequenteerde gebieden dan ontdek je, via deze vampire topo, kleinere, meer onbekende parels. En dat is exact wat het klimgebied Venasque is.

Wanneer je de laatste bocht om komt gereden zie je op een uitstekende rotspunt het zalig pittoreske dorp, ‘un des plus beaux villages de France’...

Wanneer je de laatste bocht voor Venasque om komt gereden zie je in de verte boven op een uitstekende rotspunt het zalig pittoreske dorp, ‘un des plus beaux villages de France’, boven de wijnvelden uit torenen. Om de locals te steunen gingen we eerst in het dorpscentrum op zoek naar de toeristische dienst waar we voor enkele euro’s de lokale topo konden verkrijgen. Het betrof een aantal aan elkaar geniete A4 pagina’s met een oplijsting van de routes, een zeer summiere wegbeschrijving en een weinig overzichtelijk kaartje. Geen foto’s, noch overzichtstekeningen maar enkele nieuwere gebieden stonden er toch in opgenomen.  Sommige info stond zelfs dubbel maar na wat gepuzzel en met een vampierenboekje ernaast kom je heel ver.

Wat maakt Venasque nu tot een zeldzame parel? De rotsen in Venasque zijn van zandsteen en zijn, uitzonderlijk voor de streek, noord-oostelijk georiënteerd. Je kan er dus in de zomermaanden terecht en daar waar je bij zandsteen misschien aan Fontainebleause slopers of Berdorfse regletten moet denken is het hier nog net iets anders. De heel fijn gelaagde zandsteenplaten zorgen voor een afwisselend feest aan kleinere tot zeer grote grepen die maar één gemeenschappelijke constante hebben: verzurend! Het gebied wordt in drie deelmassieven opgedeeld: Quinsan, Place de l’Ascle en St Pierre.

De deelmassieven

Place de l’Ascle ligt vlak langs de weg en is dan ook het makkelijkst bereikbaar. Parkeren en klimmen, het klinkt als een hemelse combinatie en dankzij de rustige ligging langs een zo goed als doodlopend weggetje is het er ook paradijselijk kalm. Dankzij de bomen heb je hier twee schaduwrijke stukken, de twee grotere wanden met de zwaardere routes steken enigzins boven de bomen uit en liggen dus al iets vroeger of later in de zon. Je vindt hier routes van 5 tot 8b. Enkele absolute aanraders qua routes zijn :

  • Allo? Colchita? 6c
  • Misanthropies Thérapeutiques 7b
  • Ca ira mieux demain 7c

Voor Quinsan moet je een kleine zijweg nemen, de verdoken parkeerplaats vinden en dan een smal pad naar boven volgen. In Venasque werden de eerste routes in 1989 geëquipeerd en dit deelmassief is waar het allemaal begon. Met routes van 6a tot 7c was dit in de beginjaren wellicht geen beginnersmassief en dat merk je bij momenten aan de routes. De kwotaties zijn er niet al te vriendelijk gegeven – lees lekker hard – veel van de routes hebben een dalleus tintje en sportieve haakafstanden zijn schering en inslag. Echter, dit zijn geen voldoende redenen om dit massief aan u voorbij te laten gaan. En eenmalig bezoek zal je je zeker niet beklagen al is het maar om in de sfeer van toenertijd te geraken. Aanraders zijn :

  • Lucky 13 6c
  • Mouvais coup 7a+

Het meest recent ontwikkelde gebied is Saint Pierre. De linkerzijde, toepasselijk côté gauche genaamd, en de rechterzijde, la Tourette, vormen de meest interessante gebieden. Tussenin heb je ook nog een massa routes maar die lijken minder uitnodigend. Super belangrijk voor dit deelmassief is dat je je bovenaan gaat parkeren en via een kloofje naar beneden wandelt. Er zijn enkele illegale parkeerplaatsen onderaan de rotsband maar deze liggen allemaal op terreinen die eigendom zijn van landbouwers die niet happig zijn op ongewenste bezoekers... Het meest recent geëquipeerde deel is nog niet in de topo opgenomen en beschikt over best wel wat interessante lijnen. Hopelijk komen de locals binnenkort uit hun writers block en maken ze werk van een topo die naam waardig. Wegens de gebrekkige topo konden we er niet super veel klimmen maar een aanrader bleef ons toch bij:

  • Champagne 7b

Opmerkelijk overigens, ook in de meer recente routes valt in Venasque op dat er heel veel getailleerd is. Waarschijnlijk omwille van het gesteente zie je vaak verstevigingen en regelmatig zijn de aanpassingen schijnbaar buiten proportie. Hoewel de indruk heerst dat stilaan tailleren een woord is voor de geschiedenisboeken blijkt dit in veel gebieden nog lang niet zo te zijn. Je kan daar triest om zijn en daar niet mee akkoord gaan maar eenmaal getailleerd kan je het niet meer veranderen. Je moet het er maar bijnemen en hopen dat het toch minder en minder gewoonte wordt. In het merendeel van de routes in Venasque wisten de tailleurs alvast mooi werk af te leveren...

Randinformatie

Vlakbij Venasque kamperen blijkt geen sinecure. Als je over een wagen beschikt lijkt Camping Les Fontaines in Pernes les Fontaines (+/- 15min) de beste optie. Het is alvast een rustige camping met vier sterren, massaal veel nederlanstalige oma’s en opa’s maar vooral alles piekfijn in orde. In het restaurant kijken ze u wel al eens raar aan als je in klimoutfit binnenkomt...

Toeristische trekpleisters zijn:

  • Orange met een indrukwekkend Romeins theater met een super ijs- en sorbetwinkeltje op de hoek tegenover de ingang. Het aangrenzende museum is de moeite omdat het in de prijs van het toegangsticket inbegrepen is, de wandeling naar de triomfboog zou ik enkel absolute geschiedenisfreaks aanbevelen.
  • Avignon, op de brug moet je eens gestaan hebben maar het pauselijk paleis, de onmiddellijke omgeving en de stadswallen zijn absoluut imposant.
  • Verder is een combinatie van de uitermate rustig gelegen abdij van Sénanque badend in de lavendelvelden en de okerkleuren van het zoveelste ‘plus beau village’ Roussillon, de Franse Colorado in Rustrel of de mijnen te Bruoux, getuige van de harde arbeid ten tijde van de industriële revolutie, ten zeerste aangeraden.

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


6/05/2013
il est possible de demander gentillement aux locaux équipeurs une idée du prochain topo (aucune idée de quand il va sortir.) mais Vénasque et ses nouveaux secteurs sont vraiment exceptionnels dans cette gorge très calme et donc loin des foules (faites aussi un google search..des photos de sorties et bout de topo s'y trouvent)
A+

6/05/2013
et pour changer, à 45 min de route .. il y a BUOUX


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm