Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Rotsklimmen
>
Nieuws 
9a voor Muriel Sarkany!!

9a voor Muriel Sarkany!!

21 november 2013

Muriel Sarkany doorbrak vandaag een grens. Om 15u27 exact, werd ze de eerste Belgische en de vierde vrouw wereldwijd die een route van de 9e graad aan haar palmares kan toevoegen.
Sinds haar afscheid van het wedstrijdklimmen in 2010 liet Muriel het klimmen niet links liggen en dat met maar één doel: plezier beleven. Punt-X in de Gorges du Loup is een droom die waarheid wordt maar ook de vrucht van een verbeten arbeid. Het begon voor haar in 2012. "Ik begon Punt-X te proberen in de herfst van vorig jaar. We werden toen al snel verjaagd door de regen..." vertelt Muriel. "Dit jaar ben ik eind augustus terug in de route gaan voelen. Ik begon pas echt pogingen te trekken in oktober. Er was toen één beweging in het midden van de route die me problemen bezorgde. Ik kon de pas maar een keer op vijf maken. Niet lang geleden begreep ik dat een voetevenwicht de sleutel was om de pas bij elke poging te kunnen. Daarna moest ik wel nog aan mijn weerstand werken want ik was nog maar halverwege..."
De veranderende weerscondities verhinderden Muriel om het af te maken en na een tiental dagen in België keerde ze het afgelopen weekend terug naar de regio rond Nice. En, een programmawijziging, de weerscondities sloegen om naar... arctisch.
Muriel: "We arriveerden zaterdag. Het was enorm koud. Daardoor kon ik de volgende twee prachtige pogingen doen. Eergisteren raakte ik voor de eerste keer tot de laatste greep. Vandaag sierde de sneeuw de heuvel aan de overzijde van de vallei. Het was zo koud dat ik op de zon moest wachten om te kunnen klimmen. Net toen de schaduw terugeerde kon ik Punt-X toppen."

De prestatie van onze landgenote is van ongekend niveau. Als we Muriel naar haar leeftijd vragen lacht ze: "Ik werd 39 in augustus." De emoties zijn op de afspraak. "Het kan wel eens vergelijkbaar zijn met hoe ik me voelde tijdens het Wereldkampioenschap in Chamonix, 2003. Al dat werken dat loont, het doet deugd."

De website van Muriel Sarkany

Foto: Muriel Sarkany in Ultimate Sacrifice
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


22/11/2013
congratulations muriel!!!!!!!!what an achievement, what a performance!

22/11/2013
SUPERBE !!!

Féliciations Muriel

22/11/2013
Proficiat Muriel!

22/11/2013
Proficiat. En geen gemakkelijke 9a ook. Degenen die het niveau beheersen zeggen aan de zware kant voor de graad!

22/11/2013
"Amaai mijn frak" zeggen ze bij ons

Proficiat!!


nieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,