Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Rotsklimmen
>
Nieuws 
Een voorbeeld van het beheer van de biodiversiteit op de Jonction

Een voorbeeld van het beheer van de biodiversiteit op de Jonction

25 mei 2010

De werken uitgevoerd in april op de top van de Jonction te Beez volgen de lijn van de vooropgestelde doelen van Natura 2000: de biodiversiteit van de niet-beklimbare zones optimaliseren en dit opdat de klimbare delen toegankelijk blijven voor onze sport. Het is exact hetzelfde als wat gedurende een tiental jaren reeds op de top van de sector Cinq ânes te Freyr gebeurt.

De top van de Jonction was overwoekerd door liguster (Ligustrum vulgare) en andere houtachtige planten. Het net van wortels was zo dicht dat het elke herkolonisatie door de rots- en kalkgrasplanten onmogelijk maakte. Deze planten vragen minder humuslaag en worden door andere overheerst wanneer de humuslaag dikker wordt. De natuurlijke evolutie in onze streken is het overheersen van de bossen ; voor de rotsen van kleine hoogte, de totale overdekking door klimop zoals het gezien kan worden op de kleine rots rechts van de Junction. Dat is ook geen biodiversiteit. Indien je biodiversiteit wil begunstigen, en dat is het doeleinde van NATURA 2000, moet je dikwijls ingrijpen om de evolutie te stoppen.
Binnen twee jaar zal de top van de Junction opnieuw bedekt zijn met karakteristieke rots- en kalkgrasflora. Een beetje geduld en laten we vooral nu deze zone rusten, zonder ze te vertrappen.

Indien je over de top wil, blijf op het door gele punten aangeduide pad.

Deze actie word uitgevoerd in samenwerking met het Departement Natuur en Bossen van het Waalse Gewest. Naast deze bijzondere acties blijft het nog altijd strikt verboden planten uit te trekken en aarde weg te nemen.
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,