Alpinisme
>
Artikels 
Alpien rotsklimmen in Chamonix

Alpien rotsklimmen in Chamonix

Vierde stage van de Mountain Academy 2

15 januari 2013, 

Het graniet lijkt bijna overal van uitstekende kwaliteit en het plaatsen van friends en nuts zelden complex. Toch worden we er op een bruuske manier aan herinnerd dat we een hooggebergte-omgeving bezoeken. Wanneer we aan de voet van de zuidwand van de Aiguille du Midi terug op de gletsjer stappen, stort net voor onze neus de sneeuwbrug in! Dit is waarschijnlijk niet eens zo ver van de plaats waar Catherine Destivelle destijds ernstig verongelukte. We durven amper te gaan kijken hoe diep deze gigantische rimaye wel is – snel weg van hier!

Chamonix, de wereldhoofdstad van de ‘extreme sporten!’

Dit is ook voor mij de plaats waar ik de eerste stages alpinisme volgde. Jaren geleden volbrachten Thierry en ik, totaal ongeacclimatiseerd, heel moeizaam de normaalroute van de Dent du Géant. Andere onvergetelijke avonturen volgden samen met Britta (Miage), Martin (Grands Charmoz) en Sabine (Envers des Aiguilles, Grand Capucin)...
Voor de straffe mannen is Chamonix een ideale plaats om zich voor te bereiden op de verre expedities. Voor minder straffe gasten blijft het Mont-Blanc massief meer dan genoeg alpiene uitdagingen bieden. Het was dan ook met veel plezier dat we aan de vierde stage van de Mountain Academy begonnen. Alle negen komen we uit verschillende Europese landen, maar delen dezelfde passie voor bergsport: Isabel (Spanje), Aude (Frankrijk), Denise (Zwitserland), Federica (Italië), Patryk (Polen), Milos (Tsjechië), Bojan (Slovenië), Sang (België). Alleen Florian was afwezig vanwege deelname aan een training in het kader van de Oostenrijkse berggidsenopleiding. Zodoende kwam Engelsman Charlie het team vervolledigen tijdens de week van 24 juni tot 1 juli. De vaste ploeg van berggidsen (Jerome, Manu, Neil, Seb, Luca), cameramannen (David, Xavier) plus Clarence van Mountain Hardwear waren uiteraard ook van de partij.

De eerste dag regende het volle bak boven Chamonix en besloten we naar de zonnige Aostavallei af te zakken. We bezochten er de volledig behaakte, multi-pitch sectoren Machaby en Pilastro Lomasti. Machaby heeft meer uitgesproken, gesculpteerde grepen en bestaat uit een hogere maar minder steile wand. Lomasti is een praktisch verticale pilaar met technische platen voorzien van gaatjes, randjes en mini-greepjes. Dinsdag bleef het regenachtig, maar ditmaal werd onze aanpak “just suck it up and deal with it.” Volledig omringd door dikke en heel natte wolken op de Eperon des Cosmiques, konden we met nul zichtbaarheid opnieuw wennen aan het barstklimmen in perfect graniet, gevolgd door de klassieke graatoverschrijding naar de Aiguille du Midi.

Een groot, schreeuwend voorwerp komt heel snel op ons af en vliegt dan weg, tussen de boomtoppen naar de valleibodem! Fioew...

De volgende vier dagen werd het gelukkig zonnig en warm. Zo warm zelfs dat we onze dromen van routes als de Kuffnergraat of de Arete de Rochefort mochten opbergen: het was gevaarlijk warm voor ijs, sneeuw en zelfs voor gemengd terrein. De condities bleken wel uitstekend voor nog meer alpien rotsklimmen, misschien wel de coolste klimdiscipline. De diavoorstellingen van Philippe Ceulemans in de Roc’ House en de verslagen van de mannen van het CAB-RCT hebben me ongetwijfeld geïnspireerd in deze voorkeur. Met als basiskamp een camping in de vallei en nauwelijks of geen overnachtingen op hoogte, konden we helaas geen echte grandes courses realiseren. Maar dankzij het netwerk van drukke kabelbanen en de Montenvers-trein was het toch mogelijk om korte, mooie dagbeklimmingen te maken in verschillende delen van het massief.

Een groot, schreeuwend voorwerp komt heel snel op ons af en vliegt dan weg, tussen de boomtoppen naar de valleibodem! Fioew, was dat even schrikken! De Brévent, eigenlijk in het massief van de Aiguilles Rouges, blijkt een nieuwe spot voor extreem wingsuit BASE-jumping – adrenaline gegarandeerd. We profiteren snel even van het onklopbare panorama op het Mont-Blanc massief achter ons en genieten dan verder van de prachtige hoekversnijdingen voor ons. De Aiguille du Midi is voor de massa’s toeristen en alpinisten net zo bereikbaar als de Brévent. Maar de omgeving is er zo mogelijk nog spectaculairder. Het is maar een klein stukje afdalen over de gletsjer om aan de voet van de zuidwand te staan. De klassiekers volgen het beroemde graniet via perfecte barsten en hoekversnijdingen, met af en toe een dakje. Aan de noordzijde van de Aiguilles de Chamonix realiseerden we in de loop van de week de graatoverschrijding van de Petits Charmoz en de Aiguille du Peigne via de geweldige Contamine-Vaucher. Voor de aanloop naar de Petits Charmoz kunnen stijgijzers en ijspikkel handig zijn, afhankelijk van de firncondities. Ook Envers des Aiguilles bevat schitterende uitdagingen in de vorm van superbarsten afgewisseld met granieten platen. Maar het absoluut hoogtepunt van de week was misschien wel een snel bezoek aan de Combe Maudite met succes op Pointe Adolphe Rey, Grand Capucin en Chandelle.

Volg ons op de blog van de Mountain Academy

Sang
 

Lijst van beklimmingen

Routenaam Locatie Stijl Lengte Kwotatie
Bucce d'arancia Machaby, Valle d'Aosta sport 280 m 5c
La rossa e il vampirla Pilastro Lomasti, Valle d'Aosta sport 200 m 6b
Via del 94 (o Lomasti) Pilastro Lomasti, Valle d'Aosta sport 150 m 6b
Sylvie Pilastro Lomasti, Valle d'Aosta sport 180 m 6c+
Poème à Lou Brévent, Aiguilles Rouges sport 220 m 6c
La fin de Babylone Brévent, Aiguilles Rouges sport 220 m 6c
Ex Libris Brévent, Aiguilles Rouges trad 150 m 6b
Voie Frison-Roche Brévent, Aiguilles Rouges sport 200 m 6a
Le Piege Tour Rouge, Envers des Aiguilles alpine rock 200 m 6a+
Guy Anne (200 m) 1ere Pointe des Nantillons, Envers alpine rock 370 m 6a+
Voie Contamine-Vaucher Aiguille du Peigne alpine rock 400 m 6a
Petits Charmoz traverse Petits Charmoz alpine rock 170 m AD
Voie Monaci Eperon des Cosmiques, Aig. Midi alpine rock 120 m 5+
Voie Rebuffat Eperon des Cosmiques, Aig. Midi alpine rock 120 m 5+, A0
Arete des Cosmiques Aiguille du Midi mixed 200 m AD
Voie Rebuffat-Baquet Aiguille du Midi south face alpine rock 200 m 6a
Voie Contamine (variant) Aiguille du Midi south face alpine rock 200 m 6b
Voie Salluard Pointe Adolphe Rey alpine rock 300 m 6a
Voie des Suisses Grand Capucin (3838 m) alpine rock 350 m 6b, A0
Voie Bonatti-Tabou Chandelle (3561 m) alpine rock 200 m 6b+

Materiaal

Voor de aanloop over gletsjerterrein, per persoon: stijgijzers, ijspikkel, ijsschroef en takelgerief. Voor het traditioneel en alpien rotsklimmen: nuts, friends, slings, setjes, karabiners. Twee halve touwen zijn vaak handiger dan een enkel touw, zeker als er ook gerappeld moet worden. De betreffende topo’s geven meestal per route een suggestie voor de nodige uitrusting. Een schat aan informatie over routes, weer, condities etc. vind je in het Maison de la Montagne, naast de kerk in Chamonix.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

RegistrerenGerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm