Alpinisme
>
Artikels 

Naar de top van de Shisha Pangma (8046 m) voor Artsen zonder Grenzen

24 oktober 2001, 

Koen Van Huffel sport sinds een drietal jaar voor Artsen Zonder Grenzen (AZG). Na een paar fiets- en loopexploten gaat hij het nu iets hogerop zoeken. Op 14 april 2002 vertrekt hij, samen met 4 andere Belgen, om de eerste achtduizender uit zijn carrière te beklimmen: de Shisha Pangma (8.046 m) in de Tibetaanse Himalaya.

Zijn vrije tijd bracht hij al geregeld door in hogere regionen, en dan niet alleen figuurlijk. Hij beklom een aantal toppen van drieduizend en vierduizend meter in de Alpen, waaronder de Mont Blanc (4.800 m). Verder heeft hij ook reeds de Kilimanjaro (5.950 m) in Tanzania en de Aconcagua (6.962 m) in de Andes bedwongen. Bovendien heeft hij een fietstocht dwars door de Himalaya ondernomen op een hoogte van gemiddeld 4.500 meter met passen tot 5.250 meter.
Een Nepalees agent zorgt voor de climbing permits en het transport van het materiaal (met yaks en dragers) naar het basiskamp. Van daaruit zijn de expeditieleden dan op zichzelf aangewezen voor het naar boven brengen van tenten, voedsel, gespecialiseerde kledij, touwen, ijsschroeven en andere klimbenodigdheden? zo?n 100 kg per persoon.
Om de veiligheid toch enigszins te waarborgen, doen zij een beroep op een sherpa die reeds een aantal expedities boven de 8.000 m op zijn palmares heeft staan. Deze onderneming is immers niet helemaal zonder gevaar: gletsjers met een helling van 65° en smalle richels met langs beide kanten een afgrond van enkele duizenden meters?. Je zou voor minder op je benen staan trillen.

Koude handen en voeten worden zeker Koens deel (temperaturen van ?40°c zijn op die hoogte schering en inslag) maar hij draagt een warm hart toe aan Artsen zonder Grenzen. Hij maakt reeds een drietal jaar deel uit van Sporters voor Artsen zonder Grenzen, een VZW die fondsen inzamelt voor AZG op basis van sportprestaties. Om ook dit jaar AZG een riem onder het hart te steken, organiseert hij de actie Koop één meter Shisha Pangma en doet een oproep aan allen die het goede doel willen steunen en nu reeds hun goede voornemens willen omzetten in daden. Elke van de 8.046 hoogtemeters wordt verkocht tegen 3?. Zij worden willekeurig toegewezen aan de sponsors, op basis van een computerfunctie. Na de expeditie krijgen alle sponsors een foto en een kort verslag. Sponsors die 500m en meer tegelijk aankopen, zullen met stip vermeld worden in de diverse artikels voor en na de expeditie.

Koude voeten... warm hart

Koude voeten en handen worden vast en zeker mijn deel. Het warm hart draag ik toe aan alle AZG-medewerkers. Zij kiezen er immers NIET zoals ik voor om vrijwillig te gaan afzien, maar zetten zich - in dikwijls even barre omstandigheden - dagelijks in voor anderen. Ik reken ook op jouw steun voor dit project en doe daarom het volgend sponsorvoorstel ten voordele van Artsen Zonder Grenzen:

1 meter berg = 3 euro

Een onschuldige computerfunctie zal jou één of meer van de 8.046 hoogtemeters toewijzen. Indien je de bezitter wordt van één van de volgende meters, verhoog ik persoonlijk jouw sponsorgeld als volgt:

  • Base Camp (BC): 5.000 m +5%
  • Advanced Base Camp (ABC): 5.400 m +10%
  • Camp 1: 6.300 m +20%
  • Camp 2: 6.900 m +30%
  • Camp 3: 7.300 m +40%
  • SUMMIT: 8.046 m +50%

bank: 210-0775576-16
Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar

Alvast bedankt voor je steun,
Koen Van Huffel

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm