>
Artikels 
Slackline

Slackline

Evenwichtsdansen in het ijle

15 november 2007, 

Slackline?

Herfst 1999. Na een lange dag klimmen in de Red River Gorge (Kentucky, USA) kom ik na zonsondergang terug op Miguel?s Climbers Campground. Opgewonden loop ik naar het kampvuur toe om te horen wat mijn Canadese vrienden op hun rustdag hebben uitgespookt. Plots : Wack!, en voor ik het weet lig ik op de grond te janken van de pijn in mijn gezicht. Welke idioot heeft hier een bandsling van 20m tussen twee bomen gespannen? Waar is dat nu goed voor? Mijn eerste gok is dat het dient als waslijn... Pas de volgende ochtend, op mijn rustdag, kom ik te weten waarvoor het echt dient.

Highline in de Verdon - Pic: Philippe Ceulemans

Het woord slackline is afgeleid van het Engelse slack (los) en line (lijn) en kan beschreven worden als koorddansen op een bandsling. Het verschilt van het normale koorddansen of tightrope walking doordat de bandsling, ook wanneer aangespannen, losser en meer elastisch is dan bijvoorbeeld een kabel of een statisch touw. Een slackline kan enkele meters kort zijn (shortline) tot heel lang (longline) en kan vlak boven de grond gespannen worden (lowline) of heel hoog (highline). Meestal gebruikt men een kortere afstand (3-10m) om kunstjes (tricks) op uit te voeren zoals o.a. zitstart, liggen, halvedraai, yogaposities, springen, salto?s... De mogelijkheden worden bepaald door de grenzen die je jezelf oplegt in uwe kop. Als je geen grenzen legt zijn de mogelijkheden oneindig!!

Leren slacklinen

Sommige mensen blijken meer begaafd te zijn dan anderen, maar iedereen kan leren slacklinen. Eigenlijk is het gelijkaardig als leren jongleren of leren fietsen. In het begin lijkt het onmogelijk, laat je niet ontmoedigen!! Plots begin je een beetje evenwicht te voelen en dan komt het sneller en sneller en voor je het weet ben je aan het stappen. Het is gemakkelijker om eerst op een kortere slackline (5m) te oefenen en dan progressief naar langere lijnen over te schakelen. Met een beetje doorzettingsvermogen kan iedereen op één namiddag leren slacklinen. Gebruik eerst de hulp van iemand zijn schouder en dan geleidelijk aan een arm, hand en vinger tot je er alleen op staat.

Highline in FreyrHier volgen enkele tips:

  • Kijk naar een vast punt. Kies bvb een stip op de boom voor je en concentreer je op dat punt. Beginners zullen vaak de neiging hebben om naar hun voeten te kijken of naar de bandsling maar deze bewegen, waardoor het heel moeilijk is om je evenwicht te vinden.
  • Spreid je armen. Gebruik je armen en eventueel een been om je evenwicht te zoeken. Je zal je evenwicht uiteraard sneller kunnen corrigeren indien je armen ver uitgespreid zijn dan wanneer ze tegen je lichaam hangen. Vandaar ook dat je vaak mensen op een kabel ziet stappen met een lange horizontale stok.
  • Blijf ontspannen. Als je spieren te hard opgespannen zijn dan zal de slackline hevig beginnen trillen en krijg je precies een Elvis-been. Je moet echt ontspannen blijven om de bewegingen en golven van de slackline op te vangen met je lichaam.
  • Breng je zwaartepunt naar beneden. Hoe lager je zwaartepunt hoe gemakkelijker het is om je evenwicht te vinden. Dus als je je evenwicht verliest kan je hem vaak herpakken door snel door je knieën te buigen. Zoiezo houd je best je knieën lichtjes gebogen wanneer je op de slackline staat.
  • Geloof in jezelf. Weet dat je het kan. Laat je niet ontmoedigen als het in het begin onmogelijk lijkt.
  • Have fun! Neem het niet te veel au serieux, 't is voor de fun!
  • Meer tips en tricks op www.slack.fr

Wat is de relatie tussen slackline en klimmen?

Evenwicht is een belangrijke vaardigheid om goed te kunnen klimmen, maar het evenwicht die je leert bij het slacklinen is weinig specifiek en waarschijnlijk niet echt overdraagbaar naar het klimmen toe. Wat wel belangrijk is om te slacklinen en minstens even belangrijk om prestaties neer te zetten bij het klimmen is concentratie. Te veel mensen leggen zichzelf vooroordelen op waardoor hun klimprestaties worden geremd. De beleving van het moment wordt vervormd en de spontaniteit van de activiteit wordt gehinderd.

Gelegen op de slackOm te slacklinen moet je jezelf in een optimale geestegestelheid brengen waarbij gedachte, emotie en ervaring één worden, de notie van tijd bestaat niet meer, alles gebeurd hier en nu, je wordt één met de slackline en de omgeving. De interne dialoog moet uit, anders verlies je je evenwicht. Dit is dezelfde mentale ingesteldheid waarbij je het best zal klimmen. Je moet in de flow zitten man! Bij het highlinen moet je bovendien leren omgaan met angst, hetgeen je zeker kan helpen om het hoofd koel te houden bij riskante klimpassages.

Om het even samen te vatten: slacklinen is een heel leuke en geschikte activiteit om uit te oefenen op je rustdagen tijdens klimvakanties.
Slacklinen zou ontstaan zijn in Yosemite toen een paar klimmers waarschijnlijk te veel bandsling hadden liggen en ook een beetje teveel vrije tijd. Sindsdien is het een van de hoofdactiviteiten geworden van de Amerikaanse klimmer op zijn rustdag. Geleidelijk aan is het door reizende klimmers ook naar europa overgewaaid.
Waarschuwing: het is verslavend!

Sean


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm