Indoorklimmen
>
Artikels 
Een klimzaal van 3500 m2 in Gent in 2013

Een klimzaal van 3500 m2 in Gent in 2013

Een van de vijf grootste klimstructuren in de wereld.

7 januari 2012, 

November 2009. De Gentse Klimzaal Bleau blaast tien kaarsjes uit. Tien jaar eerder kwamen ze aanzetten met het revolutionaire idee om een blokzaal in het leven te roepen die er uit moest zien zoals het magische Fontainebleau. Hordes klimmers trokken naar de nieuwe klimzaal. Het voorbeeld van de kleine klimzaal in Gent werd al snel gevolgd door klimzalen tot ver over de landsgrenzen. De bekendheid van het Gentse bouldermekka groeide snel. Er waren zelfs geïnteresseerden die de reis vanuit Japan ondernamen om te kijken hoe ze het in Gent aanpakten. Het groeiende succes zorgde er evenwel voor dat de klimzaal al snel uit zijn voegen begon te barsten in een Gent waar er geen kwaliteitsvol alternatief was.

In 2009 werd er beslist een versnelling hoger te schakelen. Op dat moment stonden Bert Geerinckx en Renaat Will drie jaar aan het roer van de klimzaal. Ze zagen het grootst. In samenwerking met de stad Gent zou er een nieuwe klimzaal komen die Gent op de klimmerskaart zou zetten, zowel voor de lengteklimmers als de boulderfanaten.

Een van de vijf grootste klimstructuren in de wereld

Hoewel er al twee giga-complexen te vinden zijn in België (Klimax II in Puurs en Entre Ciel et Terre in Louvain-la-Neuve), zal het project in Gent de komende maanden steeds vastere vorm aannemen. Men verwacht dat het complex tot de top vijf van de grootste klimstructuren in de wereld zal behoren. Opnieuw is Gent revolutionair.

De nieuwe klimzaal, die het resultaat is van de samenwerking tussen Klimzaal Bleau (privé) en de stad Gent (publiek), doet nu al verbazen. De cijfers zijn dan ook van astronomische grootteorde: 3.586 m2 beklimbare oppervlakte en een investering van maar liefst 5.000.000 Euro. In Gent lachen ze niet met topsport. De bouw van het complex sluit naadloos aan bij de wens van de stad Gent om sporthoofdstad van Vlaanderen te worden.

Het complex, dat in volle glorie te bewonderen zal zijn op de oevers van de Blaarmeersen medio- 2013, moet een topvoorbeeld van stedelijke integratie worden. Geen enkele boom zal geveld worden voor de bouw van dit nieuwe pofzakmekka. Lode Vrancken van het architectenbureau De Brouwerij tekende het gebouw en wilde dat het gebouw zelf actief meewerkt aan het beperken van de eigen ecologische voetafdruk door zo weinig mogelijk energie te gebruiken.

3.586 m2 klimoppervlakte

Het nieuwe klimcentrum wordt ontegensprekelijk the place to be in de ruime omgeving van Gent. Het Bulgaarse Walltopia, dat eerder al verantwoordelijk was voor de bouw van Klimax II en de renovatie van Entre Ciel et Terre, kreeg de opdracht de klimmuur te bouwen. Of klimmuren, beter gezegd:

  • Een lengtezaal van 17 m.

  • Een kleinere technische zaal van 14 m.

  • Een 14m-lange buitenmuur.

  • Een boulderzaal.

  • Een overdekte buiten-boulderzaal, op maat van (internationale) competities.

  • Een boulderzaal voor kinderen.

Om helemaal volledig te zijn, moet er ook aan toegevoegd worden dat het complex zal beschikken over een via-ferrata, een death-ride, een touwenparcours en de nodige praktische ruimten die bij een sportcentrum horen.

7 januari 2012 is een sleutelmoment in de geschiedenis van de kleine Gentse klimzaal. Het verkrijgen van de bouwvergunning is de eerste stap van een gigantisch project dat zowel in binnen- als in buitenland over de tong zal gaan. De eerste steen aan de Watersportbaan zal deze lente gelegd worden. We hopen er te kunnen klimmen een jaar later, in de lente van 2013.

Hube

De website van Bleau

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


5/01/2013
We zijn een jaar verder, waar blijven de fotos van de bouwwerken? Is er nieuws?

9/07/2013
Is er inderdaad al wat meer nieuws hierover?

16/07/2013
Na een snelle 'google-sessie' niets extra gevonden.. Iemand die hier recenter nieuws over kan brengen?


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm