Alpinisme
>
Artikels 

Alpine rotsklimmen rond Bourg-St-Maurice

een beetje van alles

19 augustus 2006, 

De Vanoise, 1000 km van Brussel, op een boogscheut van de Mont-Blanc en een paradijs voor de alpine rotsklimmer. Het mooie septemberweer leent zich perfect tot het maken van enkele mooie beklimmingen. Op het programma staan de Aiguille de la Nova, de Pierra Menta en La Grande falaise de Séloge.

Aiguille de la Nova

De eerste dag wordt er wegens de iets mindere weersvoorspellingen voor de volgende dagen gekozen voor de zuidpijler van de Aiguille de la Nova. Vanaf de parking, is het een goede 2u30 stappen naar de route. Met aangepast vervoer kan deze afstand echter ingekort worden tot anderhalf uur. Het begin van de zuidpijler is niet te missen en door de eerste De 4de touwlengte, 5bhaak hangt een touwtje. Met drie technische lengtes 6a om te beginnen, ligt het moeilijkste van deze route duidelijk in het begin. Vooral de derde lengte is mooi 6a (obl), maar goed doenbaar. Daarna is het gewoon genieten met nog 10 lengtes tussen 3 en 5b die een mooie afwisseling bieden. De vierde lengte is ongetwijfeld de mooiste van de hele route. Mooie vaste kalk met daarop brokjes ander gesteente. Lengte 7 gaat door een korte overhang en is in A0 te doen (5b volgens de topo, maar niet correct). Daarna is het volop genieten met lengtes in de vierde graad die je naar de arête brengen zodat het geheel wat luchtiger wordt. Een steile dalle met een brede barst is zeker zowat de markantste touwlengte en leidt naar de laatste lengtes.

De afdaling langs de West-graat gebeurd door middel van wat afklimmen en 2 of 3 rappels. De laatste rappel kan zowel gebeuren langs de brokkelige noordwand of door een geul die naar het begin van de route voert.  

Terug naar het dal gaan voor een volgende beklimming is niet nodig, alleen de rugzakken ophalen en dan een tweetal uurtjes stappen naar onze overnachtingsplaats. Vanuit de kleine maar gezellige Refuge de Presset wordt de volgende dag een poging gedaan om de Pierra Menta te beklimmen. Pierra Menta gezien vanaf de Aiguille de le Nova

In tegenstelling tot de Aiguille de la Nova, bestaat de Pierra Menta niet uit kalksteen, maar uit conglomeraat. Dat dit een steensoort is die in onze streken niet veel voorkomt merken we al snel want zelfs bij het klimmen in relatief makkelijk terrein is zoeken naar de grepen.

 De Pierra Menta herbergt maar liefst 14 modern geëquipeerde routes tussen D en ED met een hoogte van gemiddeld 120 meter. Met de Noord-graat kiezen we voor de meest klassieke beklimming. Na een aanloop van slechts 30 minuten kunnen we beginnen. Enkele mooie en afwisselende lengtes met zelfs een blokpasje leiden naar de 5de lengte die wegens de gladheid en moeilijkheid in A0 getrokken wordt. Na het voltooien van de zesde en laatste lengte volgt een lange overschreiding van de top richting een brêche vanwaar men in twee of drie rappels (afhankelijk van de lengte van het touw) terug aan de voet komt te staan. Via een klein paadje, omrond je de Pierra Menta en sta je op minder dan 1 uur terug aan de Refuge de Presset.

Een afdaling van anderhalf tot twee uur brengt ons weer bij de wagen. Na een terrasje in Bourg-St-Maurice rijden we door naar de Refuge de la Nova in Les Chapieux om de volgende dag te gaan klimmen op La Grande falaise de Séloge. De nacht brengt echter het reeds dagenlang verwachtte slecht weer. Als we de volgende dag naar de 2 km verder gelegen parking rijden, is er nog even hoop op een opklaring, maar na 10 minuten stappen in de regen beseffen we dat een beklimming op La Grande falaise de Séloge er niet in zit. Volgende keer beter.

De routes

Aiguille de la Nova: Le pillier sud

  • Moeilijkheidsgraad: TD, 6a obligatoire
  • Behaking: Waar aanwezig modern (plaquetten). In de lengtes 6a zoals de Belgische massieven, in de andere lengtes wat luchtiger tot soms 1 à 2 haken per lengte, enkele friends en klemblokken kunnen geen kwaad. Alle relais goed uitgerust.
  • Hoogte: 400 meter, 13 touwlengtes
  • Aanloop: 1u30 à 2u30

Pierra Menta: Arête Nord

  • Moeilijkheidsgraad: D, 5b obligatoire
  • Behaking: Correct afgezekerd, allemaal plaquetten, eventueel ook enkele oude slaghaken.
  • Hoogte: 120 meter, 6 touwlengtes
  • Aanloop: 30 min tot 1u afhankelijk van de gekozen route

La Grande Falaise de Séloge (zelf niet geklommen)

  • Moeilijkheidsgraad: 5a obl. tot 6c obl
  • Behaking: modern (spits van 10), soms klemblok of friend aangeraden
  • Hoogte: 250 meter, 5 tot 7 touwlengtes
  • Aanloop: 45 min vanaf de Barrage de Séloge

Overnachtingen

Auberge de la Nova : aangename refuge, via een klein maar goed berijdbaar baantje te bereiken vanuit Bourg-St-Maurice in ongeveer een half uurtje

Refuge de Presset : Gezellig hutje, in september alleen bewaakt tijdens de weekends, best telefoneren om zeker te zijn dat ze open is.

Camping Le Bioley te Aime : Kleine camping met alleen het hoogst noodzakelijke. Wij waren in september de enige kampeerders. Volg de pijlen "versant du soleil". De camping ligt reeds op de weg richting Aiguille de la Nova.

Topo

Le topo de la Vanoise (Philippe Deslandes en James Merel, uitgave 2001; 26 ?)

 

Lieven Vlassenroot 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm