Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

19-6-2007

Durnal

Farniente klimmen

Lieven Vlassenroot
Hube

Als begin april de lente reeds zomerse temperaturen tevoorschijn tovert, is het tijd om weer eens naar de rotsen te trekken en het blessureleed van de afgelopen maanden te vergeten. Bestemming: Durnal. Voor sommigen een niets betekenend stukje rots in een oude steengroeve, voor anderen het paradijs.

Durnal

Durnal, of eigenlijk beter Chassin (een paar huizen en een café groot), ligt rustig verscholen in het hinterland van de Maas tussen Durnal en Spontin. Dankzij de perfecte routebeschrijving in de topo sta je binnen de kortste keren ter plaatse. Vanop de parking kan je het massief reeds aanschouwen. Het is een overzichtelijke zandsteenwand van ongeveer een 150 à 200 meter lang waarop door zijn zuidelijke oriëntatie zowel in de winter als na een regenachtige dag redelijk snel weer te klimmen valt.

Guido BlanchaertMet zowat 60 routes in de 4de en 5de graad is Durnal een paradijs voor klimscholen, gezinnen met kindjes die ook graag eens hun kunnen willen tonen of voor de klimmer die zich gewoon rustig wil klimmen ver weg van spoorwegen, drukke wegen enz? Hierdoor bestaat in het weekend wel eens de kans dat het er redelijk druk is. Je kan dus best even op voorhand kijken of er één of meerdere klimscholen of groepen gaan langskomen.

Als je gaat klimmen in Durnal zijn er enkele puntjes waar je best even aan denkt voor je begint te klimmen. Doordat het massief vroeger een steengroeve was, is het er altijd opletten geblazen voor steenslag. Zelfs nu nog, enkele jaren na de ontsluiting van het massief, vallen er nog dagelijks grote en kleine brokken rots naar beneden. Een helm is dan ook ten zeerste aan te raden! Hou in de mate van het mogelijke spelende kinderen zo ver mogelijk van de rotsen als ze niet aan het klimmen zijn.

Een tweede puntje dat zeker aandacht verdient, is het feit dat de meeste routes enkele hardere passen bevatten die het niveau van de route maken. Er zijn echter uitzonderingen. Le Trou foré is met zijn 5b+ een relatief continue route en is bovendien misschien wel de mooiste route van het hele massief. Een echte aanrader. Twee mooie bi-doigts die voortkomen uit een boring brengen je over een klein overhangetje waarna je een compacte muur met regletjes mag veroveren. Denk er aan, een route is pas getopt als het relais ingepikt is ?

Lieven Vlassenroot

Op het vlak van de bereikbaarheid valt er niet te klagen. Via afrit 19 op de E411 sta je in zowat 10 minuutje op de parking tegenover het massief. Klimmateriaal uitladen, 5 minuutjes te voet en je kan beginnen.

Topo DurnalHet VBSF gaf recent de eerste topo uit van dit massief. Hierin vindt je niet alleen een mooi en duidelijk overzicht van alle routes, maar ook de geschiedenis en overnachtingsmogelijkheden (er is een camping Durnal zelf) werden niet uit het oog verloren. Spijtig is echter wel dat nergens aangeduid staat welke pareltjes je zeker niet mag vergeten een bezoekje te brengen. De aanduiding van het aantal setjes daarentegen is heel handig en correct.

Details

De topo van Durnal werd in 2007 uitgegeven door het VBSF, telt 36 pagina's en is voor 7,50 euro verkrijgbaar op bij het VBSF alsook in de meeste bergsportwinkels. 

Lieven