Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

5-12-2007

Bever Ice Wall

(Pr)ijzig plezier

Tijl
Hube

Zo lang de klimaatwijzigingen het toelaten kunnen we ijsklimmen een sport noemen met een stijgend aantal beoefenaars. Meer en meer klimmers vinden de weg naar het fijnere werk op - meer dan een nacht - ijs. Net zoals die andere booming sporttak, het sportklimmen, ondergaat het ijsklimmen ook enigszins de verschuiving van outdoor naar indoor.

Vertrouwen op punten

In Groot Brittanië zijn er 3 ijsklimzalen. Eén van de drie is met een totale oppervlakte van 1200m2 de grootste ter wereld, een vierde werd recent gesloten.
In de USA zijn er niet minder dan 4, waaronder één door vrijwillige studenten gebouwd op een universiteit en een andere in een steengroeve die aan een koud klimaat onderhevig is.
Nieuw Zeeland en Korea, met 20m de hoogste, hebben er elk één. En ook onze Noorderburen konden niet achterblijven. Of waren die laatsten nu juist iedereen voor? Bever Zwerfsport pootte immers als eerste ter wereld naast een grote winkel en een outlet store zijn eigen stukje ijzig plezier neer in het Outdoor en Travelcenter The Globe in Den Haag. Ook een klimmuur en een duikbad van respectabele diepte kun je in dit complex vinden.

Kappen... of subtiliteit?!?Op een zonnige avond in mei trokken wij naar The Globe om dit ijzig wonder eens uit te testen. Enige files verder stonden we in de impressionant grote store van Bever en werden we ontvangen door Gertjan van Pelt, de verantwoordelijke voor de Ice Wall. Het was vlakbij sluitingstijd dus zonder al te veel boe of ba werden we vriendelijk voorzien van de nodige uitrusting om dan de koude in te duiken. En frisjes is het zeker wel.

Het ijsklimmen was een openbaring. Het vertrouwen op de punten van een stijgijzer, het subtiel plaatsen van uw ijsbijlen, de neiging om terug veel meer op de armen te trekken, de terugkeer naar het beginnend klimmer zijn, ... Het zijn allemaal aparte ervaringen die wel eens de moeite waard zijn. Ook is het wel even wennen aan het autobelaysysteem. In het begin vertrouw je het nog niet honderd procent en ben je onderhevig aan een gezonde twijfel of het touw wel ingehaald zal worden maar eenmaal dat een eerste maal gebeurt is kun je gekalmeerd verder klimmen tot je boven bent... De eerste keer dat je boven dan in het touw moet gaan hangen zonder iemand anders beneden te zien beveiligen is ook best wel aanpassen maar veilig op de grond geraken doe je echt wel.

Om nu te zeggen dat je speciaal naar Den Haag moet rijden voor een bezoek aan de Bever ice Wall zou overdreven zijn. Moest je echter ooit in de buurt passeren of willen gaan shoppen in The Globe dan kan het zeker geen kwaad een halfuurtje vrij te maken voor een ijsklimsessie. De prijs moet je er wel bijnemen maar dat is van hetzelfde als je wil gaan ijsklimmen in real life.

Ijsklimzalen in de wereld:

Groot Brittanië

Korea

Nederland

New Zealand

USA

Tijl