Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

18-10-2014

Klimmen in Namibië

Op zoek naar het ultieme blok

Stephane Hanssens

In de maanden juli en augustus besluit ik naar goede gewoonte om nieuwe oorden op te zoeken aan de andere kant van de wereld, om dan uiteindelijk vast te stellen dat ik graag terug naar huis wil. Het is bijna een constante geworden. Maar ik wil eens wat anders dan een 'big wall'-expeditie in de koude, de wind of de sneeuw en bedenk dat een boulderexpeditie naar Afrika wel een mooi alternatief is, met voldoende mogelijkheden voor de verkenning, de ontdekking en het plezier die traditioneel gepaard gaan met een expeditie.

We stellen een verkennersteam samen en vertrekken uiteindelijk met z'n vijven op bouldermissie: Jean-Louis Wertz, die iedereen intussen kent; Nils Favre, een Zwitserse klimmer met een fantastisch boulderpalmares; Nathalie Hanssens, mijn zus; en Vivi Monteiro, de Zwitserse vriendin van Nils.

Onze keuze valt op Namibië. Waarom? Tja, waarom ook niet … Het potentieel, het klimaat en het exotisme van Afrika trekken ons aan, en we zullen achteraf geen moment spijt hebben van die keuze. We lokaliseren verschillende rotszones die ons echt fantastisch lijken en richten ons op drie zones in het bijzonder. Maar eigenlijk staan we voor alles open, omdat we maar weinig informatie hebben over de reële toestand. We weten zelfs niet of we voor bepaalde plekken een speciale toestemming nodig hebben, en of de kwaliteit van de rotsblokken wel goed is. Maar we hebben een hele maand voor ons en het blijft Afrika: wie te veel plant, loopt alleen maar het risico teleurgesteld te worden.

Ter plekke zijn we meteen gefascineerd door de schoonheid van het land. We zijn al wel wat gewend als het op mooie landschappen aankomt, maar Moeder Aarde laat zich hier eens te meer van haar mooiste kant zien. We zien vooral uitgestrekte vlaktes die worden omringd door plateaus en bergen ... Een beetje zoals de Grampians in Australië, voor de kenners onder jullie.

Een groot deel van het land is bedekt met rotsvelden, waarvan de kwaliteit helaas omgekeerd evenredig is aan de schoonheid...

We verkennen heel wat plekken in Namibië. Een groot deel van het land is bedekt met indrukwekkende rotsvelden waarvan de blokken elkaar keer op keer overtreffen in vorm, maar waarvan de kwaliteit ook omgekeerd evenredig is aan de schoonheid. Meer dan 90-95% van de rotsen die we vinden zijn niet geschikt voor een degelijke klim of komen zelfs helemaal niet in aanmerking.
Maar onze zoektocht werpt zijn vruchten af en we ontdekken drie fantastische klimzones. Ze liggen uiteindelijk niet ver van elkaar en allemaal ten noordwesten van Windhoek: het kleine Spitzkoppe, Brandberg en Mont Etjo. De eerste twee hebben we vooraf gelokaliseerd vanuit Europa, met behulp van de moderne technologie en verhalen van mensen die het land al hadden bezocht. De derde – veruit de beste door de kwaliteit van de blokken en de sympathie van de plaatselijke bevolking – ontdekken we toevallig tijdens een omweg over onverharde wegen, een paar dagen voor we moeten vertrekken. Deze zone heeft ongetwijfeld het meeste potentieel om uit te groeien tot een site van wereldklasse in Namibië.

Zowel in Spitzkoppe als Brandberg zijn we aangewezen op de kleine valleien om de rotspaden van betere kwaliteit te vinden. En dat is best frustrerend als je rekening houdt met het aantal rotsen ter plekke. In Mont Etjo, daarentegen, vallen we van de ene verbazing in de andere. Het enige minpuntje hier is dat je moet terugkeren voor de nacht valt, om te vermijden dat een luipaard je pad kruist...

We hebben uiteindelijk een flinke hoeveelheid blokken gelokaliseerd in alle zones. Hieronder vind je een overzicht van de meest opvallende exemplaren:

Mont Etjo :

Brandberg :

Klein Spitzkoppe :

Bedankt aan alle onze sponsors voor hun hulp: PETZL, de CAB, La Sportiva, Patagonia, Seeonee, CRUX, Care Plus, de Province du Luxembourg en Belclimb.

Stéphane Hanssens

 

La délicatesse du Poil - Trailer

Praktische inlichtingen

Voor meer inlichtingen, foto's en video's mocht je de website www.stephanehanssens.be of www.jlwertz.be bezoeken.