BCCC
>
Artikels 

Reglement BK Boulder 2004

11 februari 2004, 

Art B1: Inleiding

1.1. Dit reglement vormt een aanvulling op de geldende ICC-reglementen, zowel op de algemene bepalingen als op de bepalingen inzake het boulderen..

1.2. Definities:

Klimrondes: hiermee worden de 2 opeenvolgende fasen van de competitie bedoeld (kwalificaties en finales).

Rotatietijd: de maximumtijd waarover een deelnemer beschikt om een ?boulder? te realiseren, verplaatsing, observatie en klimmen inbegrepen. Deze tijd bedraagt 5 minuten voor de selecties en 4 minuten voor de finale.

Rusttijd: de tijd  nodig om te recupereren tussen 2 boulders.  De rusttijd bij de selecties bedraagt 5 minuten, bij de finale 12 minuten.

Zonegreep of bonusgreep: een duidelijk aangeduide greep ergens halverwege de boulder die de klimmer een bonuspunt oplevert wanneer de klimmer deze greep kan houden.  Alleen de boulderscheidsrechter beslist of een bonusgreep al dan niet gehouden werd.

Eindgreep: een duidelijk aangeduide greep op het einde van de boulder.  Een boulder is pas uitgeklommen wanneer een klimmer de eindgreep met beide handen vasthoudt en de boulderscheidsrechter ?oké? zegt.

1.3. In de selectieronde moeten alle deelnemers 8 boulders ?op zicht? beklimmen.  Hier gelden dan ook de internationale ?on sight? regels.  De finale (18 heren en 6 dames) wordt  ?après travail? geklommen.

1.4. Een boulderroute mag uit niet meer dan 12 bewegingen bestaan. Het gemiddelde aantal bewegingen ligt tussen de 4 en 8.

1.5. Elke route wordt ?solo? geklommen, de beveiliging gebeurt door middel van speciale valmatten die elke val van de klimmer veilig moeten kunnen opvangen.  Omwille van veiligheidsredenen mag de maximumval van een klimmer niet meer dan drie meter bedragen (te rekenen vanaf het laagste lichaamspunt).


Art.B2: Inschrijving en isolatiezone.

2.1. De inschrijvingen gebeuren via het BAC-secretariaat.  Via BCN (vanaf 10/02/04) vernemen de klimmers in welke groep ze zich bevinden en wat hun starttijd is.   Deze volgorde wordt bepaald door loting.  Het is de eigen verantwoordelijkheid van de klimmer om zich tijdig aan het onthaal te melden.  Zich niet aanmelden voor de uiterste aanmeldtijd heeft minstens een gele kaart tot gevolg en het risico tot uitsluiting.   In verband met de isolatieregels mogen groep 1 en groep 2 de klimzaal niet verlaten voor groep 3 de isolatiezone bereikt heeft (11 uur).

Groep 1: uiterste aanmeldtijd: 08.00 uur

Groep 2: uiterste aanmeldtijd: 09.30 uur

Groep 2: uiterste aanmeldtijd: 11.00 uur

2.2. Enkel de volgende personen mogen de isolatiezone betreden:

a.De officiële personen, aangeduid door de BCCC.

b.De ingeschreven deelnemers die zich voorbereiden op de eerste klimronde, vanaf de vermelde tijd.

c.Ploegtrainers, -coaches en/of -kinesitherapeuten (mits uitdrukkelijke toestemming van de hoofdscheidsrechter).

d.Andere personen worden enkel toegelaten  tot de isolatiezone mits schriftelijke toelating van de juryvoorzitter en vergezeld door  een officieel persoon die erop moet toezien dat de isolatieregels gerespecteerd worden en dat de deelnemers niet gestoord worden in hun voorbereiding.

e.Dieren worden niet tot de isolatieruimte toegelaten.

2.3. De personen vermeld onder 2.2.b en 2.2.c mogen de isolatieruimte niet meer verlaten zonder schriftelijke toelating van de hoofdscheidsrechter (met uitzondering van de klimmers om aan hun selectieronde te beginnen). Indien ze de isolatieruimte verlaten mogen ze er voor het einde van de aan gang zijnde klimronde niet meer terugkeren.

Art.B3: Observatietijd.

Deze is inbegrepen in de rotatietijd bij de selecties.  Voor de finale bedraagt de gezamenlijke observatietijd en ?work-out?-tijd 30 minuten.

Art.B4:Transitzone.

4.1. Vooraleer zijn/haar klimronde aan te vatten wordt elke deelnemer door een officieel persoon naar de transitzone in de onmiddellijke nabijheid van de eerste boulder begeleid. De deelnemer mag van hieruit geen zicht hebben op de boulders.

4.2. Bij zijn/haar overbrenging uit de isolatiezone naar de transitzone mag de deelnemer uitsluitend begeleid worden door een officieel persoon zoals vermeld in art. B2.2.

4.3. Elke klimmer moet zich in de transitzone klaarhouden om zich bij zijn/haar oproeping onmiddellijk naar de wedstrijdzone te begeven. Elke vertraging hierbij kan tot de diskwalificatie van de betrokken klimmer leiden.

Art.B5: De klimprocedure.

5.1. De boulderscheidsrechter toont de klimmer onmiddellijk de startpositie (de verplichte hand- en voetgrepen die duidelijk gemarkeerd moeten worden) de gemarkeerde zonegreep, de gemarkeerde eindgreep en eventuele begrenzingen. Daarna kan de klimmer zijn pogingen aanvatten.  Elke klimmer heeft recht op een onbeperkt aantal klimpogingen binnen de voorziene rotatietijd.

5.2. Met uitzondering van de startgrepen is het de klimmer NIET toegelaten de grepen van op de grond aan te raken.  Bij het overtreden van deze regel krijgt de klimmer een gele kaart..  2 gele kaarten binnen één wedstrijd hebben, benevens eventuele andere sancties, een rode kaart en dus diskwalificatie tot gevolg.

Een klimpoging wordt als begonnen beschouwd vanaf het ogenblik dat de klimmer op geen enkele manier de grond meer raakt.

5.3. Het begin en einde van een rotatie wordt door een krachtig geluidssignaal aangegeven. Elke klimmer die op dat ogenblik nog aan het klimmen is moet zijn poging onmiddellijk stopzetten en zich naar de specifieke isolatiezone van de volgende boulder begeven. Het ingaan van de laatste minuut wordt door een verschillend en minder krachtig geluidssignaal aangekondigd.

5.4. Afklimmen is toegelaten zolang de klimmer de grond niet raakt.

5.5. Wedstrijdschema:

de eerste klimronde (selectie) bestaat uit 8 boulders die ?on sight? worden geklommen via een rotatieschema.  De finale bestaat uit 6 boulders (aparte boulders voor de dames en de heren) en wordt geklommen volgens de volgende formule:

De damesfinalisten vormen 1 groepje van 6 klimsters, de herenfinalisten worden verdeeld in 3 groepjes van 6 klimmers.  Na een gezamenlijke ?work-out?-tijd van 30 minuten begint het groepje damesfinalisten aan hun finale.  Elke finaliste krijgt dan één boulder toegewezen en mag gedurende 4 minuten de toegewezen boulder proberen.  De nummer van de eerste toegewezen boulder wordt bepaald door de ranking na de selecties.  De laatst geplaatste finaliste begint met boulder 1, de voorlaatst geplaatste finaliste met boulder 2 enz.  Na 4 minuten begint het eerste groepje van de heren aan hun finale, na 4 minuten gevolgd door het tweede groepje van de heren en 4 minuten later door het derde groepje van de heren.  Ook hier worden de boulders toegewezen in functie van de ranking na de selecties.  Hierna is het terug de beurt aan het groepje damesfinalisten.  De laatst geplaatste finaliste begint nu aan boulder 2 enz.  De finale is afgelopen wanneer alle finalisten op deze manier bij elke boulder 4 minuten klimtijd hebben gehad.

Door dit systeem bedraagt de rusttijd tussen 2 boulders 12 minuten.

Art.B6: Beëindigen van een klimpoging

6.1. Zodra de klimmer de eindgreep met beide handen grijpt zal de boulderscheidsrechter een geslaagde poging valideren met ?oké?.  Enkel de boulderscheidsrechter beoordeelt of een zonegreep ?gehouden? werd en of een boulder reglementair werd uitgeklommen.  Indien de klimmer de zonegreep niet gehouden heeft maar wel slaagt in zijn/haar boulder wordt de zonegreeptoch beschouwd als  zijnde ?gehouden?:

6.2. Een klimmer die in zijn/haar boulder geslaagd is, springt naar beneden op de valmatten.

6.3. Een klimpoging wordt als dusdanig aangerekend indien de klimmer:

  •  met beide voeten van de grond is gekomen
  • terugkeert tot op de grond
  • de begrenzing van de routes overschrijdt
  •  een niet toegelaten greep gebruikt

De boulderscheidsrechter noteert de volgende gegevens:

  • het al dan niet houden van de zonegreep en het aantal daartoe ondernomen pogingen
  • het al dan niet slagen in een boulder en het aantal daartoe ondernomen pogingen

Binnen de vastgestelde rotatietijd mag de klimmer een onbeperkt aantal pogingen doen om in een boulder te slagen. Indien hij hierin slaagt voor het einde van de rotatietijd, moet hij aan de voet van de boulder het einde van de rotatietijd afwachten. Hierbij mag hij/zij geen zicht hebben op de volgende boulders.

6.4. Technische incidenten

6.4.1. Als technische incident wordt beschouwd:

  • Een gebroken of losstaande greep
  • Elk feit waardoor een klimmer buiten zijn wil om een onrechtmatig voor- of nadeel ondervindt.

6.4.2. Te volgen procedure ingeval van een technisch incident:

Indien het technisch incident verholpen kan worden binnen de rotatietijd dan kan de klimmer kiezen om:


  •  zijn pogingen binnen de rotatietijd gewoon verder te zetten
  •  zijn pogingen niet verder te zetten gedurende de rotatietijd.  In dit geval krijgt hij nadat hij de klimronde heeft beëindigd en wanneer de hoofdscheidsrechter dit beslist, de mogelijkheid om gedurende de overgebleven minuten een onbeperkt aantal pogingen te doen op de bewuste boulder waarbij het technisch incident werd genoteerd (met een minimum van 2 minuten). 

Indien het technisch incident niet kan worden verholpen binnen de rotatietijd, zal de klimronde bij het signaal dat het einde van de rotatietijd aankondigt tijdelijk worden gestopt voor het slachtoffer van het technisch incident en voor alle klimmers die zich voor deze klimmer bevinden. Voor de overige klimmers gaat de ronde gewoon verder. Nadat dan het technisch incident is verholpen krijgt de betrokken klimmer de overgebleven minuten om een onbeperkt aantal poging te doen op de bewuste boulder met een minimum van 2 minuten.


Art.B7: Rangschikking na een klimronde.


7.1. Per klimronde wordt een rangschikking opgemaakt waarbij de volgende elementen in dalende volgorde van belangrijkheid in aanmerking genomen worden:

1. Het aantal geslaagde blokken.

2.Het aantal pogingen om de blokken te realiseren

3. Het aantal gehouden zonegrepen.

4. Het aantal pogingen, nodig om de zonegrepen te houden.

7.2. Voor de eindrangschikking komen enkel de resultaten van de finale in aanmerking.  Enkel bij ex aequo?s (met uitzondering van ex aequo op de eerste plaats) wordt de countback procedure toegepast. In geval van ex aequo bij de eerste plaats in de finale, wordt een superfinale voorzien volgens de reglementen van het moeilijkheidsklimmen.

7.3. In de finale bedraagt het aantal deelnemers maximum 18 heren en 6 dames. Indien dit maximum overschreden wordt, zal men het aantal deelnemers het dichtst bij dit maximum nemen zonder deze maxima te overschrijden. Het aantal buitenlandse deelnemers aan de wedstrijd wordt beperkt tot 5 heren en 2 dames. De buitenlandse deelnemers worden niet opgenomen in de eindranking.

Art. B 9: Beroepsprocedure:

Een klimmer die in beroep wenst te gaan tegen een beslissing van de boulderscheidsrechter moet zich binnen de dertig minuten na het beëindigen van zijn klimronde tot de hoofdscheidsrechter wenden. Deze stelt een  beroepscommissie samen en zal de betreffende klimmer het resultaat van de beroepscommissie mededelen binnen  de kortst mogelijke termijn.  Tegen de beslissing van de beroepscommissie is geen beroep meer mogelijk.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm