cany
>
Artikels 

Canyons Aux Baléares - Thierry Achmétoff

Een boekbespreking

18 januari 2006, 

Le nouveau topo est arrivé!

En neen, met deze uitspraak hebben we het niet over de verwachte en vernieuwde publicatie van de topo van Freyr, maar wel over een parel van een boekje dat elke bergsportminded toerist die naar Mallorca trekt, zal interesseren. En neen, we hebben het ook niet over een topo van alle klimgebieden die je op deze Duitse vakantiekolonie in de Middellandse zee kunt vinden. Wel gaat het om een boekje dat u tracht in te wijden in de schoonheid van de grootse rivierkloven die de minder gekoloniseerde noordelijke kusten van dit eilandje rijk zijn.

De topo ?Canyons aux Baléares? is een realisatie van Thierry Achmétoff, een speleoloog die uitgroeide tot één van de pioniers van de canyoningsport begin jaren ?80. Hij stond ook mee boven de doopvont van de eerste Manuel des Techniques van de EFC en bezoekt bovenvernoemd eiland, dat voor hem bijna geen geheimen meer herbergt, reeds vele jaren op zeer regelmatige basis.

Zijn passie voor dit stukje Spanje goot hij nu in de vorm van een goed leesbare en duidelijke topo, weliswaar ?hoe kon het ook anders- uitsluitend verkrijgbaar in het Frans. In het boek wordt er eerst een algemene inleiding gegeven over het eiland zelf met ook een beetje geschiedkunde. Hierna volgt er een resem informatie over hoe er goedkoop te geraken, logeren en zich verplaatsen.
Vervolgens spendeert de auteur volledig terecht zes pagina?s aan algemene richtlijnen betreffende de canyoningsport evenals een ethisch advies. Belangrijk blijft immers dat het een sport is die niet zonder risico is en tevens respect ten opzichte van natuur en medemens vereist.
De bespreking van de canyons zelf is ook uitermate uitgebreid. Er worden in totaal vijftien canyons besproken waarvan er vier blijkbaar van een sublieme kwaliteit zouden zijn. De auteur heeft een persoonlijke waardering gegeven aan de verschillende canyons gaande van ?waarom niet?? over ?te doen? en ?onontwijkbaar? tot het summum ?subliem?. Tevens wordt er steeds kort weergegeven wat het specifiek benodigde materiaal is, de vooropgestelde tijdsindeling, de ideale periode van het jaar, dimensies, moeilijkheden, een gradatie voor de kwaliteit van het equipement, mogelijkheden tot navette en het engagement. Je zou kunnen zeggen dat echt wel alles wat je je maar kunt indenken aangehaald wordt.

Nog meer aandacht wordt er besteed aan de exacte localisatie van de canyon, hoe je deze het makkelijkst kunt bereiken en een korte beschrijving. Steeds wordt een kaartje van de streek gegeven waarop invalswegen duidelijk zichtbaar werden aangeduid.

De topografieën zelf zijn paginagroot en geven zeer duidelijk alle nodige informatie weer met erbovenop nog extra?s zoals waarschuwingen voor gevaar bij wilde zee bij de Canyon de Na Mora en de hoeveelheid plaats bij penibelere relais zoals in de Cascades de Molinet waar slechts drie personen halverwege de waterval van 95 meter een plaats kunnen vinden om veilig te staan.

Al bij al gaat het hier dus om een mooi voorbeeld van hoe een canyontopo eruit zou moeten zien. Het gevaar van teveel aan informatie ligt vlakbij maar de auteur vind nog net het evenwicht. Het feit dat er slechts 15 canyons te bespreken waren liet de auteur natuurlijk ook de tijd en de ruimte om de publicatie tot in de puntjes te verzorgen. Trouwens ten langen leste kon de auteur het niet laten om zijn onbedwingbare humor ook in dit werk te laten doorsijpelen. Zijn definitie van een canyoniste is hier een schoolvoorbeeld van: Animal de genre humain ayant une carapace de neoprène et s'agglutinant en haut des cascades. En quête d'établissements où il pourra se délecter de liquides jaunâtres et pétillants après une journée d'exploration.

Tijl


Vermits het hier gaat om een publicatie voor rekening van de auteur is dit boek niet in de Belgische handel verkrijgbaar. Om de topo toch te pakken te krijgen kan je steeds contact opnemen met Tijl.

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm