Competitie
>
Artikels 
Het Belgian Youth Climbing Team anno 2012

Het Belgian Youth Climbing Team anno 2012

De nieuwkomers

14 mei 2012, 

Na alle nationale leadwedstrijden voor de jeugd staat nu de internationale kalender te trappelen om van start te gaan. Vanaf 19 mei, met de eerste wedstrijd van de European Youth Cup in Edinburgh, gaat het aan een razend tempo voor onze nationale jeugdtoppers. De volledige internationale kalender van officiële leadwedstrijden ziet er als volgt uit:

  • 18-20.05.2012 European Youth Cup (Lead, Speed) - Edinburgh (GBR) 2012
  • 25-27.05.2012 European Youth Cup (L,S) - Moscow (RUS) 2012
  • 08-10.06.2012 European Youth Cup (L) - Voiron (FRA) 2012
  • 30.06-01.07.2012 European Youth Cup (L) - Linz (AUT) 2012
  • 04-05.08.2012 European Youth Cup (L) - Imst (AUT) 2012
  • 29.08-01.09.2012 IFSC World Youth Championship - Singapore (SIN) - 2012
  • 02-04.11.2012 European Youth Championship (L,S) - Gémozac (FRA) 2012
  • 24-25.11.2012 European Youth Cup (L) - Kranj (SLO) 2012

In vergelijking met vorig jaar kan je merken dat er één leadwedstrijd extra op de kalender staat in het kader van de European Youth Cup. De vaste waarden Edinburgh, Imst en Kranj worden vervolledigd met Moskou, Voiron en Linz. Nieuwigheid dit jaar is het European Youth Championship dat voor het eerst in de geschiedenis georganiseerd wordt. Het Franse Gémozac, bij Bordeaux, is de enigzins onverwachte gaststad voor deze première.

Na wereldkampioenschappen in Valence (Frankrijk), Edinburgh (Schotland) en Imst (Oostenrijk) trekt het dit jaar nog eens naar een ander continent voor de grootste afspraak van het jaar. In Singapore belooft het broeierig heet te worden met een nog te bouwen buitenmuur en opwarmruimte in volle zon... maar zeker ook met onze nationale geselecteerde toppers: Anak Verhoeven, Chloé Caulier, Loic Timmermans en Sebastien Berthe. Afspraak hiervoor eind augustus, begin september.

Op Europees vlak staan onze toppers er niet alleen voor. Het team in 2012 bestaat, na selectie op basis van de drie nationale jeugdwedstrijden dit voorjaar, uit niet minder dan 19 klimmers. Drie atleten meer dan in 2011, wat op zich al een recordjaar was, in aantal teamleden en ook in prestaties.

De nieuwkomers

Celine Cuypers (Youth B / Klimax) – Sinds het najaar van 2008 is Celine Cuypers een naam die je vaak tegenkomt. Toen wist ze in haar eerste wedstrijddeelname, nog bij de D-meisjes, onmiddellijk de eerste plaats te veroveren en de voorbije jaren kon ze dat nog op 12 andere wedstrijden evenaren. Dit jaar won ze 3 op 3 van de wedstrijden waar ze aan deelnam. Dat Celine top is staat buiten kijf en dat ze voorbereid vertrekt moeten we niet betwijfelen. Als eerstejaars B is het natuurlijk steeds afwachten wat dit internationaal kan geven want er is geen echte vergelijking mogelijk.  Haar 7e plaats op het Youth Color Climbing Festival in Imst verleden jaar laat alleszins uitschijnen dat er mooie mogelijkheden bestaan.

Joke Pierssens (Youth B / Klimax) – Joke is een klimster die in haar tweede jaar als B-meisje haar intrede maakt in het Belgisch leadteam. Verleden jaar lukte het net niet maar de motivatie om er dit jaar te geraken bleek zeer groot en met een prachtige derde plaats op het Belgisch kampioenschap bewijst Joke bij de echte top aan te sluiten. Dit jaar, met zijn stevige portie buitenlandse ervaring, kan wel eens een definitief aansluiten bij de toppers betekenen.

Koen Baekelandt (Youth A / West-Vlaamse Bergsportvereniging) – Koen is de nieuwe naam van 2012. Met zijn komst kunnen we aan Vlaamse kant een derde club verwelkomen op het hoogste niveau. We hopen dat het niet de laatste is die de aansluiting maakt...  Het was een verrassing om zo’n eenzame klimmer uit de Vlaanders op de leadwedstrijden te zien verschijnen maar zijn rust en toewijding bleven niet zonder resultaat en hij plaatste zich voor de internationale wedstrijden. In West-Vlaanderen leven naar het schijnt enkel stevige werkers en goed werk loont steeds, we hopen dan ook op het beste voor Koen en zijn streekgenoten voor dit jaar en in de toekomst.

Liam Thijs (Youth B / Klimax) – Als je de voorbije jaren de resultaten van de jeugd op recreatieve boulderwedstrijden wat opvolgde dan kan de naam Liam Thijs niet anders dan u opgevallen zijn. 2012 luidde voor Liam de overstap naar het leadcircuit in en hoewel hij zeker op de boulderwedstrijden blijft imponeren staat hij ook in het leadklimmen zijn mannetje. Zijn tweede plaats op het laatste BK is hier het beste bewijs voor.

Maëlys Gillart (Youth B / Entre Ciel et Terre) – De afgelopen jaren was Maëlys steevast goed voor podiumplaatsen en dat was dit jaar met enkel tweede plaatsen niet anders op de nationale jeugdwedstrijden. Op het laatste Youth Color Climbing Festival in Imst behaalde ze een mooie 10e plaats. We zijn dan ook samen met haar zeer benieuwd naar wat dit jaar zal brengen. Zelf wil ze alvast op geen enkele afspraak ontbreken...

Margot Verhaeren (Youth B / Stone Age) – Sinds 2011 trok Margot Verhaeren resoluut de kaart van het wedstrijdklimmen en dit loont. Van een 13e en 14e plaats op het OVJK en de Open Escale in 2011 stoomde ze gestaag door naar top 4 dit jaar. Een opvallende vooruitgang die beloftevol geïnterpreteerd kan worden.

Nicolas Collin (Youth B / Stone Age) – In 2011 Belgisch kampioen bij de C’s en in 2012 onmiddellijk ook weer Belgisch kampioen bij de B’s. Nicolas heeft zijn start niet gemist. Ook voor hem is het spannend afwachten wat er op internationaal vlak staat te gebeuren.

William Frimout (Youth A / Klimax) – Vorig jaar werd William enigzins verwacht zich te selecteren voor het team maar een ongelukkig gebroken voet besliste er anders over. Dit jaar liet William de kans niet liggen. Al in de eerste wedstrijd van het jaar zette hij de puntjes op de i met een mooie derde plaats. Zijn vierde plaats op het BK lag daar niet ver af... Ook voor William wordt het even afwachten wat het op internationaal vlak zal worden maar plezier zal hij zeker beleven... en wij met hem.

Volgende week kan je lezen welke vaste waarden en gekende namen ook dit jaar van de partij zullen zijn.
Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm