Competitie
>
Artikels 
Youth versus Senior

Youth versus Senior

Wat maakt het verschil?

9 november 2011, 

De laatste jaren maakten namen als Adam Ondra, Johanna Ernst en Anna Stöhr furore in het competitieklimmen. Ze maakten duidelijk dat de jeugd de toekomst is. Recentelijk zie je dat meer een meer jonge klimmers een vroege overstap maken naar het senior circuit en succesvolle namen als de Duitsers Megos en Halenke of de Française Serrière komen ervaring opdoen op de wedstrijden voor grote mensen. De druk op de oude garde neemt evenredig toe en namen als Angela Eiter of Ramon Julian Puigblanque slagen er nog steeds in te winnen maar moeten het groeiende zelfvertrouwen van de jeugdige klimmers ook al eens ondergaan. Tijdens de wedstrijd in Puurs legden we ons oor eens te luister bij de jeugdklimmers om te weten te komen hoe ze de senior wedstrijden beleven.

Loïc Timmermans

Eerst en vooral hadden we een toffe babbel met Loïc Timmermans die zijn eerste ervaring met het senior circuit in Puurs beleefde. En het was een succesvolle ervaring want hij raakte als 19e in de halve finales. Hij verloor wel enkele plaatsen op de finaledag om op 23 te eindigen maar hoopvol kan dit resultaat zeker genoemd worden!

Belclimb: Nogmaals proficiat met je resultaat hier in Puurs. Hoe ervaarde je je wedstrijd?

Loïc Timmermans: Het was goed. In mijn eerste route was ik zeer gemotiveerd en ik wilde me ten volle geven. Het ging echt goed en ik klom vlot. Ik probeerde doorheen het jaar de routes van verleden jaar en die vielen me echt zwaar. Ik verwachte dan ook zeer harde routes maar het voelde allemaal ok aan. Alle bewegingen waarvan ik dacht dat ze me problemen zouden opleveren voelden beter aan dan ik verwachtte en ik geraakte dan ook redelijk hoog. In de tweede route ging het allemaal zo goed niet meer. Misschien at ik onvoldoende maar ik was zeker niet goed geconcentreerd. Ik zat met mijn gedachten elders en pas toen ik al even aan het klimmen was besefte ik het en toen was het al te laat en gleed ik weg… Misschien overkwam me hetzelfde als in Veliko Tarnovo afgelopen maand augustus. De eerste route ging ook daar goed en in de tweede bleek ik wat afgeleid te zijn.

Waren beide wedstrijden niet minder belangrijke afspraken op je kalender?

Nee, in Veliko was ik nog niet 100% in vorm maar ik wist dat er niet zo veel deelnemers zouden zijn. Ik hoopte er dan ook een goed resultaat te halen. Hier in Puurs was ik helemaal niet gestresseerd en was het de bedoeling een eerste indruk te krijgen van het senior circuit. Ik bereidde me echter zeer nauwgezet voor op deze en volgende wedstrijden.

Hoe zou je het A circuit en het senior circuit vergelijken?

Beide zijn totaal verschillend. Wow, het is hier echt wel een pak moeilijker. In de kwalificaties al maar zeker in de halve finales… Niets te vergelijken met jeugdwedstrijden. De ambiance is redelijk gelijkend en er is nog steeds veel vriendschap. Sommigen nemen het allemaal wat serieuser maar de meesten blijven toch in de klassieke 'klimsfeer'.

Je zegt dat de routes harder zijn dan dat je gewend bent op wedstrijden. Je hebt wel de kans om het jaar door in deze klimzaal te komen trainen. Is de stijl van de wedstrijdroutes gelijk aan de stijl van de klassieke Klimax II routes?

De stijl van de routes is zeer gelijkend op die van de routes van afgelopen jaar maar in vergelijking met de andere routes van de zaal is het echt wel anders. Normaal gezien is een 8a hier een opeenvolging van bakken van grepen doorheen de zware overhang maar de wedstrijdroutes vragen toch altijd net iets meer. Ze zijn meer technisch, hebben meer weg van een ontdekkingstocht doorheen het dak. Misschien zijn de kwotaties op wedstrijden wel nog iets apart…

Wie zal er winnen dit jaar?

Jakob Schubert en Ja-In Kim. (En daarmee sloeg Loïc de nagel op de kop, nvdr)

Max Rudigier

Als Sebastian Halenke het Deutsches kampfschwein is dan is Max Rudigier er de Oostenrijkse versie van. Dit jaar alleen nam Max al aan 11 verschillende officiële internationale wedstrijden deel. In drie ervan wist hij het hoogste plekje te veroveren, één maal in boulder bij de jeugd, tweemaal in lead jeugd. Sinds 2007, als youth B klimmer, tot nu verzamelde hij al menig medaille en sinds 2009 neemt hij ook deel aan wedstrijden op de senior kalender.
 
Belclimb: Hoe was je wedstrijd?

Max Rudigier: Misschien wel mijn beste wedstrijd ooit. De routes leken me meer mijn stijl en ik lukte erin de negende plaats te bemachtigen. Misschien kon ik wel een plaats beter gedaan hebben tot in de halve finales maar het was niet gemakkelijk en ik lukte er niet in een goede rustpas te vinden in de route.

Je neemt ook deel aan de jeugdwedstrijden. Hoe zou je beide circuits vergelijken?

De routes en bewegingen hier zijn krachtiger en harder. Ik zag nog maar zelden zo'n overhangende en krachtige routes als hier. Misschien kan je in Imst een soortgelijke stijl terugvinden maar Edinburgh bijvoorbeeld is niets in vergelijking met deze wedstrijd. In vergelijking met verleden jaar kon ik de routes wel meer appreciëren dit jaar. Qua sfeer kan je wel stellen dat je op de jeugdwedstrijden meer vrienden maakt die je dan ook doorheen de hele wedstrijdcarrière tegen het lijf blijft lopen.

Is het boulder en het lead circuit exact hetzelfde of totaal verschillend?

Als je een goede lead klimmer bent maak je ook kans in boulder. Omgekeerd is dat niet het geval.

Zijn lead klimmers dan de beter klimmers?

[lacht]… Nee, zo zou ik het niet willen zeggen.

Moet een klimmer veelzijdig zijn?

Het is meer fun om variatie in te bouwen en van alle disciplines te proeven.

David Firnenburg

David Firnenburg is, zoals Loïc, in zijn eerste jaar in het senior circuit. Doorheen de jaren ontmoetten beide klimmers elkaar regelmatig in internationale finales en toonden beide aan zeer sterke klimmers te zijn. April dit jaar wist David zijn eerste 9a op de rotsen te toppen en sinds dit jaar komt ook zijn jongere broer, Ruben, mee om deel te nemen aan alle wedstrijden van het jeugdcircuit. Zowel in Duitsland als in België, met de Timmermans en Favresse broers, lijkt klimmen een familiezaak te zijn.

Belclimb: Hoe verliep je wedstrijd vandaag?

David Firnenburg: Ik denk dat het super was voor mij. Mijn doel was om in de halve finales te geraken. Ik behaalde een 22e plaats na de kwalificaties en lukte erin die plaats te behouden doorheen de halve finales en mag dan ook tevreden naar huis.

Kon je genieten van de wedstrijd?

Jawel, ik klim graag in Puurs omwille van de krachtige stijl, het steile, atletische klimmen. Ik denk dat het een andere manier van klimmen is en ik kan die wel appreciëren. Zelf heb ik niet zo veel kracht en ben over het algemeen beter in technischer werk maar van het andere uiterste kan ik zeker ook genieten.

Is Era Bella, je eerste 9a, in Margalef niet een eerder krachtige route? Kunnen we dan niet stellen dat je ook in dat genre van routes best wel je plan kan trekken?

Dat is waar. Misschien ben ik toch goed in beide.

Is er een groot verschil tussen de Youth A wedstrijden en het senior circuit?

Ik denk van wel. Het jeugdcircuit kan je omschrijven als een sub-circuit. Seniors hebben meer kracht, de routes zijn krachtiger en zeker hier in Puurs. Zelfs in Chamonix op een ander genre van muur waren de routes eerder krachtiger. Ook is het in het jeugdcircuit allemaal meer een spel en zeer vriendschappelijk. Bij de senioren is het strikter en serieuzer. Er vallen niet zo veel glimlachen te bespeuren op de gezichten maar het blijft nog wel fun onder vrienden.

Wat is het verschil tussen internationale boulderwedstrijden en het lead gebeuren?

In boulder zijn er slechts 6 finalisten en is het dan ook harder om in de finales te geraken. Je moet ook op alle soorten bewegingen voorbereid zijn en moet op een complexere manier klimmen. Boulder is korter maar vraagt meer kwaliteit.

Moeten boulderaars dan betere klimmers zijn?

Ja, maar slechts gedurende vijf bewegingen. Als het langer wordt kan een boulderaar al eens in de problemen komen.

Hoe belangrijk is klimmen als sport in Duitsland?

Er is een grote groei qua klimzalen, zeker onder impuls van onze federatie. Ook qua beoefenaars merk je een groei op en de interesse stijgt. Misschien worden we wel Olympisch in 2020... Op televisie kan je tot nu toe enkel documentaires zien en dan voornamelijk over alpinisme maar het merendeel van de Duitsers kent het sportklimmen ook wel, zij het meer het boulderen dan lead. Ook blijven ze vragen hoe snel ik wel klim maar ik probeer dan steeds duidelijk te maken dat klimmen complexer is dan een race tegen de klok. Zo veel verschillende bewegingen, zo veelzijdig…

Van de Oympische Spelen gesproken, is speed voldoende of moet het volledige pakket opgenomen worden in de Olympische lijst?

Ik haat het speedklimmen zeker niet. De publieke opinie heeft misschien meer kaas gegeten van speed omdat het quick and dirty is, eerlijk gezegd. Toch geloof ik dat het de moeite loont de drie disciplines te programmeren en te tonen aan het grote publiek.

Ok, is er nog iets dat je zelf zou willen toevoegen aan dit interview?

Geen idee. Of misschien... Zouden de juniors het voor het zeggen krijgen in het senior circuit? Er zijn meer juniors dan in het verleden en er is zo veel potentieel. Als de sport blijft groeien en meer bekendheid bijeensprokkelt, bijvoorbeeld via de Olympische status, dan zullen de juniors het wel gaan overnemen. De piekleeftijd zal dan 16, 17, 18 jaar worden. Daar waar die nu ergens tussen de 20 en de 30 ligt. In de eerste jaren in het senior circuit moet je nog veel ervaring opdoen en dat is misschien wel het grootste verschil tussen het jeugdcircuit en de seniors. De mate van ervaring. Maar het worden zeker interessante tijden.

Dank je wel en nog veel succes!

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm