Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
België behaalt goud, zilver en brons op het Wereldkampioenschap voor de jeugd in Arco

België behaalt goud, zilver en brons op het Wereldkampioenschap voor de jeugd in Arco

Deze week kon België de beste resultaten ooit registeren op een Wereldkampioenschap voor de jeugd. In Arco haalden zes Belgen de eindmeet en drie van hen mochten zelfs een medaille in ontvangst nemen: Anak Verhoeven (goud), Harold Peeters (zilver) et Lukas Franckaert (brons). Het gebeurt inderdaad wel vaker dat ons team met één of meerdere trofeeën naar huis terugkeert, maar deze keer kunnen we echter van een uitzonderlijke oogst spreken die België naar de hoogste regionen van het landenklassement katapulteert.

Voor Anak Verhoeven, van bij het begin een verschijning die zelden op een podium ontbreekt, vormden deze wereldkampioenschappen een keerpunt. Het was wachten tot haar allerlaatste deelname in de jongerencategorie om de Belgisch kampioene deze langverwachte, symbolische titel te zien behalen. Ondanks de goede resultaten die ze bij de seniorenreeks in de wacht kon slepen, bleek het geen sinecure om in Arco als eerste te eindigen. Voor de juniorfinale traden zes klimsters aan die allen tot de top 10 van de senioren behoren. Sommigen onder hen behaalden zelf podiumplaatsen bij de senioren. De concurrentie was zwaar. De Belgische was de laatste in de rij maar slaagde erin het hoofd koel te houden. Ze klom zeer geconcentreerd tot aan de eindmeet om dan een score van 50+ te halen – één greep meer dan de Oostenrijkse Jessica Pils (49+) – en de gouden medaille te winnen.

Hoewel de klimsport steeds weer nieuwe verrassingen brengt, geloofden velen - terecht - in de overwinning van onze landgenote. De andere resultaten van de Belgische delegatie bleken dan wel weer onverwacht. Volgens Tijl Smitz, coach van ons nationaal team, was dit te wijten aan een reeks factoren - eerst en vooral het samenvoegen van de competities op één enkele plaats. Gedurende een tiental dagen verzamelde Arco de wereldelite in het boulderen, lead en snelheid op één enkele plek. “Aan sommige resultaten had men zich wellicht niet verwacht, maar omdat de Kampioenschappen in Europa plaatsvonden, kon België een groter team inzetten (n.v.d.r.: 22 Belgische atleten reisden naar Italië). Dit team heeft veel ervaring op Europees niveau”, voegt hij eraan toe.
Dat is geval voor Harold Peeters. Deze jonge Brabander is op 15-jarige leeftijd een vaste gast op kampioenschappen en wellicht onze grootste belofte nu Anak Verhoeven definitief naar het volwassencircuit overstapt. Met verschillende titels in het Belgisch kampioenschap op het conto, liet Harold zich drie weken geleden al opmerken toen hij de eerste plaats behaalde op de Europees Beker lead voor jongeren van Mitterdorf. Europa is echter de wereld niet. Het resultaat in Arco spreekt voor zich. Hij won de zilveren medaille in categorie B.
Lukas Franckaert had dan weer de finale op het oog en kon ze ook in de wacht slepen. Zoals wel vaker gebeurt bij het boulderen is in dit stadium van de competitie alles mogelijk. Lukas ging tot het uiterste om tenslotte de derde plaats te behalen. Met een gok op iets minder slaagkansen eindigden Arnaud Ansion en Chloé Caulier respectievelijk 6e in A en 5e in junior.
Tot slot moeten we ook de prachtige prestatie van Simon Lorenzi bij de junioren lead noteren. Na een feilloze competitie miste hij met één greep een plek op het podium. Hij behaalde de vierde plaats niet helemaal onverdiend.

Harold Peeters staat aan de top van categorie B. Hij heeft een groot aantal getalenteerde jongeren in zijn kielzog. - Tijl Smitz, Coach van het team.

Het was al een hele tijd geleden dat we dergelijk mooie resultaten bij de Belgische top konden zien. Zal de toekomst ons, met het vertrek van Anak Verhoeven en Chloé Caulier naar de seniorencategorie, nog blijven verrassen? Tijl Smitz is de aangewezen persoon om deze vraag trachten te beantwoorden: “Harold Peeters en Lukas Franckaert staan aan de top van categorie B. Elfe Claes en Arnaud Ansion staan op hetzelfde niveau in categorie A. Ze hebben een groot aantal getalenteerde jongeren in hun kielzog. Voor het overige neemt de structuur van het team hoe langer hoe meer vorm aan. De klimzalen raken hoe langer hoe meer overtuigd van het belang van de internationale competities. En ook de federaties volgen.” Wedden dat dit een aanzet is voor een langdurig, grondig elan van de Belgische klimsport?

Resultaten van de Belgische delegatie op het Wereldkampioenschap voor de Jeugd in Arco
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm