Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
BK Lead voor de jeugd, tussen prestaties en deining

BK Lead voor de jeugd, tussen prestaties en deining

Op 15 maart sloot het Belgische Jeugdkampioenschap Lead in Klimax het wedstrijdseizoen van de jeugd af. Dat seizoen liep al sinds de start in oktober in Gent. Klimax eiste op het BK zo maar eventjes zes van de tien beschikbare titels op (paraclimbing niet meegerekend). Er mag dus gerust gesproken worden van een hold-up op de eigen muren. Speerpunt Anak Verhoeven (Junior) pakte er haar zesde opeenvolgende titel, en in haar voetsporen volgde Celine Cuypers (A), die ook al aan nummer vier zit. Inspiratie genoegd voor de jongeren van de club: Cathinka (B) en Charlene Tilborghs (C), Mats Vancraynest (C) et Jasper Van Malderen (D). Deze klimmertjes bewezen de ongelofelijke superioriteit van Klimax ten opzichte van de andere teams, die niet alleen verklaard kan worden door het thuisvoordeel. Twee jaar geleden leek er nog een evenwicht te ontstaan tussen de clubs, maar het wedstrijdseizoen 2013-2014 doet de balans toch weer kantelen in het voordeel van de antwerpse klimclub.

Naast de sportieve resultaten was er ook ander nieuws te rapen. Tijdens de wedstrijd stak er namelijk ook een oud probleem met de reglementen de kop op: wat met de buitenlandse atleten die deelnemen aan het nationale kampioenschap? De voorbije twee jaar zagen we een gebrek aan beslissingskracht, die elke deelnemer van een andere nationaliteit in een precaire situatie plaatste. In de aanloop naar het kampioenschap dit jaar namen de federaties wel een standpunt in, onder invloed van een aantal titelkandidaten. Na overleg met de experten, kondigden ze enkele dagen voor het sluiten van de inschrijvingen aan dat atleten van andere nationaliteiten konden deelnemen, dat ze opgenomen zouden worden in de algemene rangschikking, en dat ze zelfs in aanmerking konden komen voor de titel.
Een geruststellende boodschap, die helaas niet gevolgd werd op D-Day zelf. Tijdens de wedstrijd was het reglement niet aangepast volgens deze nieuwe richtlijn, en bijgevolg dienden 3 coaches een appeal in in het belang van hun atleten. Volgens het van kracht zijnde reglement kwamen buitenlandse klimmers niet in aanmerking voor het klassement, en dus hebben enkele niet-gekwalificeerde klimmers hun plaatsen genomen voor de finale. Met enkele onverwachte gevolgen... Tijdens de prijsuitreiking werd Ana Rodriguez (ESP), nochtans derde in de finale, de toegang ontzegd tot het podium. Hierdoor weigerde haar coach Christophe Depotter de uitnodiging voor het podium in het ploegenklassement, wat hem meteen een rode kaart opleverde van de vertegenwoordiger van de Belgian Commission for Competition Climbing. Christophe: "Weinig mensen hadden door wat er gaande was. Ik heb geweigerd om op het podium te komen als teken van protest. Deze situatie sleept al een jaar of twee-drie aan, en we hadden graag gezien dat dit voor eens en altijd goed geregeld zou worden."
We contacteerden Jean-Louis Vigneul, voorzitter van de CMBEL, die in zijn verklaring de kerk in het midden houdt. Alles moet in het werk gesteld worden om een vergelijkbare situatie in april tijdens het Belgisch Kampioenschap voor senioren te vermijden. We hopen op een definitieve oplossing tegen eind april.
De disciplinaire commissie van de BCCC van haar kant zal nog beslissen over de gevolgen die gegeven zullen worden aan de rode kaart van Christophe Depotter.

Resultaten van het Belgische Jeugdkampioenschap 2014
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


2/04/2014
... er is over gediscusieerd Anno op het podium ging komen, maar is wel degelijk op het podium gevraag !!! Maar is niet (mogen) verschijnen.nieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm