>
Artikels 

Climb 2001

De slechtst georganiseerde klimwedstrijd die ik ooit mocht meedoen

10 februari 2001, 

De hier verwoorde opvattingen zijn totaal voor rekening van de auteur. Publicatie van dit artikel betekent geenszins het goedkeuren of afkeuren van deze opvattingen door de BCN-redactie.

Een eerste impressie van de slechtst georganiseerde klimwedstrijd die ik ooit mocht meedoen: zaterdag 10 februari, selecties voor senioren van het Belgisch kampioenschap 2001.

Wat toch positief was:

 • De oude routes waren afgebroken zodat de wedstrijd veel aangenamer kon zijn.
 • De wedstrijdroutes zelf waren, vond ik heel mooi opgebouwd.
 • Een mooie infrastructuur voorzien, met zelfs een tribune voor de toeschouwers.

Ondanks deze potentiële mogelijkheden voor de wedstrijd was het verloop van de selecties toch een ramp door een totaal gebrek aan goede organisatie!

 • De opwarmruimte werd veel te laat opengedaan zodat zeker de eerste klimmers weinig of zelfs niet konden opwarmen. (Men had gewoon de mogelijkheid niet om zich vroeger op te warmen. Iedereen moest wachten vooraleer zich te kunnen aanmelden, je kon dus gewoon niet binnen.)
 • Vooral in het begin van de wedstrijd was er een totale chaos in de opwarmruimte.
 • Veel te weinig grepen in de 1ste opwarmruimte
 • Niemand kon juiste informatie geven voor en tijdens de wedstrijd, ook de organisatoren niet! Men sprak elkaar constant tegen.
 • Tussen de eerste en de tweede route was meer dan 2u zodat je volledig uit de competitieconcentratie was. Je lichaam heeft een volledige nieuwe opwarming nodig!
 • Ook op gebied van veiligheid doet men de laatste tijd nogal wat toegevingen i.p.v. er voor te zorgen dat men alle onveiligheden tot het minimum beperkt (wat toch aan de basis ligt van een gezonde sportbeoefening).
  In plaats van het risico tot het minimum te beperken zoekt men nu goedkope sensatie door het voorlaatste setje weg te nemen. Akkoord, als men juist zekert en de klimmer goed valt zou dit geen probleem mogen geven. Maar juist met de goede zekering schort het wel nogal eens op wedstrijden! Goed voor het publiek maar dit kan toch niet op de eerste plaats komen.
 • Waarom houdt men zich tijdens de selecties van het BK niet aan het systeem van de BCC; verdeling in twee of drie groepen met elk een eigen startuur?
 • Kortom teveel ongenoegen om op te sommen, een leuke selectie was het zeker niet, vraag maar aan de deelnemers.

Temeer omdat wedstrijdklimmen een sport is waar men zich mentaal goed en rustig moet kunnen voorbereiden is een goede organisatie en structuur nodig, dit was bij deze selecties zeker niet het geval. Vroeger was het beter!

Stijn D'Haeseleer


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm