>
Artikels 

Veiligheid en risico in de bergsport (Pit Schubert)

Boekbespreking

30 juli 2003, 

Oorspronkelijke titel: Sicherheit und Risiko in Fels und Eis, vertaling van Peer van der Heijden.

Pit Schubert speelt een zeer grote rol in de veiligheidscommissie van DAV en is voorzitter van de veiligheidscommissie van de UIAA. Zijn kennis en ervaring heeft hij aangewend om via een boek ons als klimmers en bergliefhebbers erop te wijzen wat voor fouten er gemaakt worden.


Kaft_boekLeren van fouten, niet altijd prettig maar jammer genoeg is deze harde leerschool soms wel het langst bijblijvend.
Het eerste boek 'Sicherheit und Risiko in Fels und Eis' verscheen voor het eerst in 1994, naar aanleiding van het 25-jarig jubi­leum van de veiligheidscommissie van de DAV.
In het tweede boek zijn nieuwe ervaringen uit ongevallen in de bergsport opgenomen.
Nieuwe thema?s met minstens zo belangrij­ke zaken als bergwandelen, klettersteigen en alles wat daarmee samenhangt.
Daarnaast konden in de tussenliggende tijd verdere onderzoeksresultaten op het gebied van zekertechnieken en veiligheid bestudeerd wor­den. Van een aantal onderzoeken leek het raadzaam de resultaten voor een breder berg­sportpubliek bereikbaar te maken.
Als deze zaken bekend worden, kunnen soortgelijke ongevallen voorkomen worden. Er gebeuren steeds weer onge­wone ongelukken. Sommige van die voorvallen zijn zo bijzonder, dat men ze met de rijkste fantasie nog niet zou kunnen bedenken. Deze ongevallen vragen gewoon om openbaarheid, om anderen op soortgelij­ke gevaren te wijzen. Ongevallen hoeven zich niet steeds te herhalen.
Het boek lukt er in om deze dingen zo te beschrijven dat ze een leerschool vormen voor ons, ieder kan er iets uit opsteken. Niemand maakt nooit fouten en voor de klimmers en bergliefhebbers die denken dat het niet voor hen is, hoop ik dat ze nooit een fout maken die in dit boek beschreven staat want de afloop is dikwijls catastrofaal.
Je zal bij het lezen van het boek dingen beschreven zien die op het café van Belclimb door sommigen als de manier van handelen beschreven worden en dit doet ons zeker nadenken.

In het boek worden de volgende punten behandeld: Bergwandelen, Dolinen, Klettersteigen, Steenslag, Touwen, Zelfzekering, Bandschlingeknoop, Abseilen, Wrijvingsverbranding, Hart en bloedvaten, Alcohol en bergsport en veel andere punten.
De moeite waard is het gedeelte over helikopterreddingen, soms gaan we daar nogal licht over en het boek maakt zeer goed duidelijk dat deze niet zo eenvoudig zijn. Ook het gedeelte over het doorbranden van touw heeft me tot meer voorzichtigheid aangezet.
Er worden enkele uitspraken gedaan die ingaan tegen algemeen aangenomen zienswijzen zoals behandeling en leeftijd van touwen, maar vooral wat met materiaal niet mag en kan.
Er wordt regelmatig naar het eerste boek verwezen, maar dit is nog niet in de Nederlandse taal beschikbaar. (hopelijk komt dit binnenkort, men laat dit toch vermoeden)

Het boek is zeer goed geïllustreerd met een aantal tekeningen en een zeer veel goede foto?s. Het is wel jammer dat het nogal sterk om de Duitstalige gebieden en gebeurtenissen gaat (logisch want het is van DAV origine), ik vermoed dat de vertaler op enkele plaatsen Nederlanse situaties aanhaalt.
Het zou in iedere bibliotheek van de bergverenigingen moeten te vinden zijn en ik raad ieder aan om dit boek  te raadplegen, het zet aan tot  meer oplettendheid en voorzichtigheid bij de klim- en bergsport.

Ter info: ISBN 90-389-1365-6 / uitgeverij: Elmar / prijs: ongeveer 25?

Guido Blanchaert


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm