Indoorklimmen
>
Artikels 
Biover Sport Blaarmeersen, 3500m2 klimoppervlakte in de regio Gent

Biover Sport Blaarmeersen, 3500m2 klimoppervlakte in de regio Gent

Het grootste klimcomplex van Europa

6 september 2014, 

Vier jaar na de aankondiging van het project, maar met een jaar vertraging op de oorspronkelijke timing, heeft het Gentse supercomplex eindelijk zijn deuren geopend. Het kostte meer dan 5 miljoen Euro, en heet Biover Sport Blaarmeersen Gent. Er is zo maar eventjes 3500 m2 klimoppervlakte te vinden. De bedoeling is om daarmee in de komende maanden het aantal abonnees te verdrievoudigen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om het grootste klimcomplex van Europa, en ook op wereldschaal is het één van de drie grootste.

We hadden een interview met Bert Geerinckx, de grondlegger van het project, en hoofd van Bvba Bleau die de zaal beheert.

Belclimb: De klimzaal neemt de naam van Biover Sport, een privé-partner. Het is een première in het Belgische klimmilieu. Waarom?
Bert Geerinckx: Biover Sport is titelpartner geworden omdat ze sterk geloven in het project waarvoor we staan. We delen dezelfde visie op het vlak van sport-medisch verantwoord sporten, breedtesport, topsport. Maar ook de ecologische kant van ons project en onze gezonde en biologisch restaurant past binnen hun verhaal. We hebben elkaar dan ook gevonden waarbij Biover het hele project en de werking zal ondersteunen.
In een volgende mail vindt u de perstekst van Biover. Opgelet want de 2de blz is voor de eerste ingescand.

Hoeveel abonees zijn er bij Bleau vandaag? Wat zijn jullie objectieven?
Bleau zal de klimzaal uitbaten maar zal ook het cursusaanbod en de trainingen voor de jeugdklimclub verzorgen. Op dit moment heeft Bleau zo'n 500 abonnees. We gaan naar een ver-zesvoudiging van capaciteit aan klim-infrastructuur. Met een verdubbeling of verdrievoudiging aan leden, is er nog steeds voldoende ruimte om rustig te kunnen klimmen. Na 5 jaar te weinig klimcapaciteit te hebben, is de eerste doelstelling om te zorgen voor een aangename klimzaal.

Wat zullen de verschillen zijn tussen Biover Sport en andere klimcomplexen in België?
Klimzaal Biover Sport Blaarmeersen Gent wordt qua klimcapaciteit de grootste kliminfrastructuur van het land. Maar we willen vooral inzetten op het vlak van begeleiding, training en omkadering. Het is onze doelstelling om de begeleiding en omkadering te professionaliseren zodat er gewerkt kan worden naar een hoger klimniveau voor iedereen. Zo hebben we ook een functionele trainingszaal en een polyvallente zaal waar er gewerkt kan worden op specifieke zaken. Zo moet de klimzaal meer zijn dan enkel een klimzaal. We willen een plaats creëren waar je naartoe gaat om iets te beleven, je te ontspannen en waar je op een bewuste manier bezig bent met sport-medisch verantwoord sporten met een gezonde levensstijl. Zo is ook een sport-medisch centrum in het compex geïntegreerd waar sportdokters, sportostheopaten, kinesisten, zelfs een sportmasseur hun intrek zullen nemen.
In het restaurant trekken we de sportieve, avontuurlijke lijn van de klimzaal door... Onze keuken staat voor feelgood-food: voedzame en evenwichtige gerechten.
Niet alleen onze uitbating zal op een ecologische wijze gebeuren ook het gebouw zelf is door het architectenbureau "De Bouwerij" uitgetekend op een duurzame wijze. Zo is er zwaar ingezet op isolatie en warmte-recuperatie via een uitgebreid ventilatie-systeem. Op het dak komen ook nog zonnepanelen. Het regenwater wordt dan weer gerecupereerd voor de wc's.

In kort

Biover Sport Blaarmeersen Gent, het is:

  • Een lengtezaal van 17 m.
  • Een kleinere technische zaal van 14 m.
  • Een 14m-lange buitenmuur.
  • Een boulderzaal.
  • Een boulderzone voor kinderen.
  • Een restaurant en een bar
  • Een shopping corner

Het nieuwsbericht van het openingsweekend (pdf)
De website van Klimzaal Bleau


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

RegistrerenGerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm