Indoorklimmen
>
Artikels 

Klimax II

Of het dynamisme van een gemeente van 16.000 zielen

15 december 2006, 

Puurs, een kleine Vlaamse plattelandsgemeente, is onder ander gekend voor zijn sporttoewijding en zijn bekende volleybalclub. 300 aangeslotenen vormen er de ruggengraat van de A-ploeg die elke week in ereklasse strijdt.
Zijn internationale roem heeft Puurs echter vooral te danken aan zijn overbekende bier Duvel dat sinds jaar en dag door de brouwerij Moortgat gebrouwen wordt.
Meer dan genoeg om trots op te zijn voor burgemeester Koen Van den Heuvel. Naar het voorbeeld van grote namen zoals Chamonix en Imst, zal zijn gemeente van 16.000 zielen weerom het privilege krijgen om voor het vierde opeenvolgende jaar een manche van de Wereldbeker 2007 te ontvangen. Een op internationaal niveau zelden geziene regelmatigheid voor de organisatie van zo?n belangrijk evenement.

Sommigen hebben zich vaak de vraag gesteld waarom een wereldbeker organiseren in een zaal met zo?n kleine overhang en zo weinig plaats voor de toeschouwers. De commentaren van de deelnemers naar aanleiding van de vorige wedstrijden spreken voor zichzelf: waanzinnige sfeer, maar de muur hangt niet genoeg over, te technisch ? De organisatoren troostten zich door te zeggen dat Puurs een speciale wedstrijd was met een totaal andere stijl. Dit zal in de toekomst niet meer het geval zijn.

Het megaproject genaamd Klimax II kreeg afgelopen vrijdag vorm als een gigantische halfopen constructie van 800 m² waarvan 600 m² overhangend. Het vormt het logische vervolg op de in 1999 door BVKB (sectie klein Brabant van de VBSF) gestarte ontwikkeling en beantwoordt zonder twijfel aan de verwachtingen van de meest geharde wedstrijdklimmers.

Klimax II heeft meer dan recht van bestaan door het gebrek aan overhangende structuren in ons landje. Koen de Laet, voorzitter van de club, bevestigd ons wat iedereen denkt. "We kunnen onmogelijk de concurrentie met de internationale elite aangaan als we zelf niet beschikken over een structuur die onze jongeren toelaat zich op een kwalitatieve manier te trainen."

Het project lijkt echter totaal niet op Klimax I: "Daar waar in 1999 meer dan 100 vrijwilligers van de club gedurende 6 maand de zaal opbouwden tot hoe we ze vandaag kennen, zal de versie 2007 niet op dezelfde manier opgebouwd worden. We voorzien 2 maand voor de structuur en 2 maand voor het aankleden van de muur met houten panelen die rechtstreeks uit Bulgarije komen." verduidelijkt Koen De Laet. Het is het resultaat van de georganiseerde wedstrijden en het dynamisme van de club die hun vruchten hebben afgeworpen op het niveau van de Vlaamse politieke wereld. De onderhandelingsperiode met de regionale instanties was deze keer veel korter dan 10 jaar geleden.

Koen Van den Heuvel om verder te gaan, "Klimax is het resultaat van een uniek partnership tussen de publieke- en privé-sector: een echte pps (publiek-private samenwerking) zoals er steeds meer en meer bestaan in Vlaanderen. De club, de gemeente Puurs en de Vlaamse gemeenschap investeren samen de som van 700.000 euro om dit tot stand te brengen." 200.000 meer dan voor Klimax I.

van l tot r: Hendrik Peeters, Koen Van den Heuvel, Koen De Laet, Tuur CeeulersNatuurlijk zal de structuur niet enkel voor de organisatie van wedstrijden voorbehouden worden. De zaal zal eerst en vooral openstaan voor de recreatieve klimmer. En enkel voorklimmend! Als we Koen De Laet vragen wat er zal veranderen voor de gewone klimmer, verzekerd hij ons: "de tarieven zullen dezelfde blijven als vandaag, net zoals het systeem voor het openhouden van de zaal. De ingang naar de nieuwe zaal zal via de huidige zaal gebeuren. Aan het team wordt niets veranderd, zelfs niet aan het aantal routebouwers dat eigenlijk drastisch zou moeten verhogen." Kortom, een project van betekenis dat er voor zorgt dat Klimax zich binnen de Top 5 van de artificiële klimmuren ter wereld nestelt.

Nog meer goed nieuws want de toegang tot de wereldbeker zal volledig gratis zijn. Rest er nog de vraag of ze 2 of 3 dagen zal duren. Een kleine onzekerheid ten gevolge van de gelijktijdige organisatie van de wereldbeker snelheid, de laatste manche van het seizoen 2007, voor het eerst in België.

Het belooft een mooi spektakel te worden tijdens het weekend van 29 en 30 september volgend jaar. Sommigen wagen het te dromen van een klimwedstrijd in het zonnetje met meer dan 3000 toeschouwers. Wie weet ?

Details

Klimoppervlakte

800 m² (waarvan 600 m² overhangend)

Hoogte

16 - 21 meter

Max overhang

20 meter

Aantal setjes

633

Aantal relais

32

Hubert

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm