Indoorklimmen
>
Artikels 
New Rock, op weg om de grootste klimzaal van Brussel te worden

New Rock, op weg om de grootste klimzaal van Brussel te worden

720 vierkante meters klimoppervlakte tot 17 meter hoog

25 februari 2013, 

In 1987 ziet de omgeving van de Rouppeplein te Brussel het ontstaan van een heel nieuw concept sporthal. Klimzaal Terres-Neuves opent zijn deuren onder impuls van een bende klimmers aangevoerd door Isabelle Dorsimond. Het is de première voor een lange reeks klimzalen in België. Wat de geschiedenis ons vaak niet verteld is dat slechts enkele maanden later en niet ver van de eerste al een tweede laboratorium gewijd aan onze verticale sport het licht ziet: New Rock.
Gedurende lange tijd worden deze twee zalen aanzien als de belangrijkste centra voor de elite van ons land, of toch voor die elite die ook op artificiële wanden klimt. Hector Delcampo, Jean-François Copp, Frédéric en Muriel Sarkany en vele anderen zetten hun eerste verticale stappen op deze wanden. Zo ook meer recent Nicolas Favresse en Sean Villanueva.

In 2013 viert New Rock heel bescheiden zijn 25-jarig bestaan. En voor de gelegenheid doet de zaal in Oudergem zich een extraatje cadeau: 720 extra vierkante meters klimoppervlakte tot 18,5 meter hoog. Annick Rouserez, aan het roer van deze zaal sinds de begindagen, doet het project uit de doeken: “De nieuwe structuur, geheel uit hout opgebouwd, zal bestaan uit een grote variëteit aan volumes met overhangende delen, daken, dalletjes en bombés... wat klimmers van alle niveau's zou moeten aanspreken. Het zal niet gaan om een zaal exclusief voor beginnende klimmers noch voor de toppers alleen, maar om een tweede polyvalente zaal van en voor alle niveau's.” De uitbaatster haast zich ook de liefhebbers van de zware overhang gerust te stellen: “Voor de klimmers van hoog niveau voorzien we een grote overhang die 7,5 meter overhangt en een grote boog bevat.”

New Rock zal zijn capaciteit verdubbelen om zo de grootste klimzaal van Brussel te worden.

Zij die vaak in New Rock klimmen zullen een fenomenale verandering meemaken want met dit nieuw gebouw komt er zo maar even anderhalf keer de oorspronkelijke klimbare oppervlakte bij. Een significante groei die gekentekend wordt door 31 extra touwen. Annick Rouserez: “We hebben gekozen voor een grotere zaal omdat New Rock het slachtoffer is van zijn succes. We zijn maar al te vaak te druk bezocht 's avonds, moeten ettelijke scholengroepen weigeren overdag en moeten het aantal inschrijvingen op onze stages en cursussen beperken wegens plaatsgebrek. Het aantal klimadepten blijft de laatste jaren stijgen. We kozen er dan ook voor om onze infrastructuur uit te breiden om iedereen tevreden te stellen.” Zo zal de zaal zijn capaciteit verdubbelen om, met deze uitbreiding, de grootste van Brussel te worden.

En de zaken gaan snel vooruit. Na enigzins afgeremd te zijn door de winterse toestanden van de laatste weken werden de werken sinds kort hervat. Eind februari is de houten structuur al volledig opgebouwd. “De officiële opening staat gepland voor het weekend van 31 augustus en 1 september”. En de lokale klimmers hoeven zich nergens zorgen over te maken want met de bar en de kleedkamers al volledig vernieuwd en wetende dat het daarnaast gaat om een volledig nieuw gebouw zullen de werken hen niet storen. “De huidige zaal blijft toegankelijk gedurende de volledige duur van de werken” bevestigt Annick Rouserez.

De website van New Rock


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm