Materiaalgids
>
Artikels 
Arc?Teryx Citadel Pullover

Arc?Teryx Citadel Pullover

8 november 2008, 

Voor mij is Arc’Teryx een relatief onbekend merk. Het enige dat ik ervan ken, uit een vorig verslag op deze site, is zijn peperdure serie R-klimgordels . De prijs voor de Citadel Pullover heb ik wijselijk pas helemaal op het einde van de rit opgezocht… Op het internet kwam ik de nieuwprijs tegen van 128 dollar tot 150 euro, met zelfs een soldenprijs van 60 dollar. Van de nieuwprijs uitgaande is dit een serieuze hap uit het budget, valt deze prijs dan te rechtvaardigen?

Ik heb lang gezocht hoe ik deze trui best kon omschrijven en alle details (of verborgen talenten) tot hun recht kon brengen. Aan de kleur heb ik alvast even moeten wennen en na een tijdje begon ik er zelfs van te houden.

Ik droeg de Pullover 3 tot 4 dagen per week en pas na 6 weken moest hij voor de eerste keer gewassen worden. Een geurtje blijft er dus zeker niet van de eerste keer in hangen… Pluizen deed hij niet en hij bleef mooi in vorm. Na het wassen zag hij er terug als nieuw uit en was niet gekrompen, dat kan je niet van elke trui zeggen. Hoe hij er na een dozijn wasbeurten uitziet, kan ik nog niet zeggen, maar de eerste wasbeurt heeft hij alvast glansrijk doorstaan. Het duurt, met een halve dag tot iets langer als droogtijd, wel relatief lang voor een technische trui om te drogen. Deze is blijkbaar niet van het sneldrogend type. Wat duurzaamheid tegen slijtage betreft moet ik relatief kort blijven: gezien hij redelijk sterk en fijnmazig geweven is, denk ik wel dat hij behoorlijk resistent is tegen schuren. Enkele keren klom ik ermee en ondanks de ruwe rotsen was er geen slijtage te bespeuren.

Verder heb ik een relatief gevoelige huid en de combinatie 70% polyester / 30% wol (Polartec® Power Dry met Wol) op mijn blote armen zorgde er in het begin voor dat de trui niet aanvoelde zoals bijvoorbeeld een gewone fleece aanvoelt. De trui kriebelde een beetje wat me in het begin wel stoorde maar uiteindelijk wende. In tegenstelling tot de meeste truien die bovenaan een rits hebben, heeft deze trui drukknoppen aan de kraag, een mooi detail dat ik wel apprecieerde.
De asymmetrische snit onderaan, achteraan langer, houdt je onderrug warmer, bijvoorbeeld bij het bukken. Ikzelf heb vaak een korte (rode) windstopperjas aan als ik ga klimmen en als je inca-blauwe trui er dan onderaan uitsteekt, dan denk ik dat ik bij de fashionata een nul op tien scoor. Maar iets warmer voelt het toch zeker aan.

Hoe warm is hij dan? Ik droeg hem vaak bij het werken waar ik een hele nacht relatief stil zit en hoe langer de nacht vordert, hoe kouder ik normaal gezien krijg. Met deze trui was het spijtig genoeg niet veel beter. Zolang je stilzit geeft hij m.i. geen warmte af. Het is net iets beter dan een t-shirt. Een trui moet er toch voor zorgen dat je warm blijft? Pas toen ik begon te bewegen, kwam hij tot zijn recht. Pas dan begin je te voelen dat je warmte behouden blijft. En hoe meer je beweegt, hoe warmer hij begint aan te voelen. Zweetplekken kreeg ik wel niet, wat toch een positieve eigenschap is!
Op verschillende klimtrips ging hij, als trui voor de stilaan koudere momenten, mee. Voor het sportklimmen zelf gebruik ik haast nooit een trui, maar als zekeraar kan ik wel wat warmte gebruiken. Onder een donsjas of onder een windstopper geeft de Pullover voldoende warmte. Ik verlangde echter naar een iets warmer aanvoelen als de jas uitgaat. Voor deze prijs, gecategoriseerd bij de truien, kan je toch effectief meer isolatie tegen de koude verwachten.

Wat duurzaamheid betreft tegen slijtage, moet ik relatief kort blijven: gezien hij redelijk sterk en fijnmazig geweven is, denk ik wel dat hij behoorlijk resistent is tegen schuren. Enkele keren klom ik ermee en ondanks de ruwe rotsen was er geen slijtage te bespeuren. Daarom dat na enige tijd deze verhuisde van technische klimtrui naar modieus sportieve stadskledij. Noem het enige vorm van snobisme, hoewel het millet-tijdperk en dito rage reeds ver achter de rug zijn.

In de klimwereld echter kan ik met deze trui hoog scoren wat betreft topmerk. Het is en het blijft Arc’Teryx. Of Jan met de pet dit ook zo ziet laat ik achterwege… Kortom, ik blijf wat op mijn honger zitten. Het is een mooie trui, eens je de kleur gewoon bent, en hij past zeer goed aan. Wat zijn isolerende functie aangaat heb ik nog steeds niet goed door wat ik nu moet vermelden, en voor welke periode. Gezien hij echter bij de wintertruien vermeld staat, vind ik dat naar warmte-effect hij ondermaats scoort. Persoonlijk zou ik deze trui eerder in het tussenseizoen dragen, en dan nog niet op de koudere momenten. Op een sportieve en modieuze look stadskledij, valt hij m.i. beter tot zijn recht. Maar de vraag natuurlijk is dan waarvoor deze trui ontworpen is?

Op de ene site staat hij als technische trui beschreven, op een andere als casual… Hang er een prijskaartje aan vast van om en bij de 135 euro, dan zijn er voldoende alternatieven, waaronder fleece-truien die 5x goedkoper zijn en zelfs warmer aanvoelen.

Rudi

 

Technische specificaties

Materiaal : Polartec® Power Dry met Wol, 70% Polyester – 30% wol
Gebruik : technisch / casual
Maten : S tot XXL
Kleuren: Inca-blue / Woodsmoke / Heathered black
Aanbevolen verkoopprijs: 135 Euro
Info: www.arcteryx.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm