Materiaalgids
>
Artikels 
Black Diamond ATC-Sport

Black Diamond ATC-Sport

25 september 2008, 

Na het perfectioneren van zekeren met een zelfblokkerend toestel de laatste maanden, was het back-to-basics gevoel niet echt aanwezig bij het zekeren met de ATC-Sport van Black Diamond. Het compacte maar zeer praktische kleinood is zijn aanschaf zeker waard op voorwaarde dat je het gebruikt waarvoor het dient, namelijk zekeren met enkeltouw. Ik nam het mee in zaal en op de rotsen.

Zekeren in toprope / zaalklimmen:
In elke zaal hangen meestal alle soorten touwen, gaande van zacht, goed glijdende nieuwe touwen over touwen met stevig gerafelde mantels en touwen die de eigenschappen van een stalen kabel benaderen. Na een beetje experimenteren met het inleggen in normale werking en extra frictie, heb je vrij snel door onder welke omstandigheden je de ATC-Sport best toepast. Bij gloednieuwe touwen en zelfs bij een lichtgewichtklimmer (65 kg) was er een duidelijk meer remkracht nodig om de klimmer te laten zakken, laat staan als hij er uitviel bij iets te veel touwuitgave, zelfs in toprope. Daarom zou ik standaard aanraden het touw in sterke frictie te gebruiken bij gloednieuwe, dunnere touwen.
De touwdoorvoer gebeurt ten overstaan van een zelfblokkerend toestel, en opmerkelijk genoeg, zelfs tegenover zijn broertjes van dezelfde firma en andere merken zeer vlot. Zowel het uitgeven als het inhalen. Vermoedelijk door de combinatie van de compacte en lichte vorm en omdat het zeer stabiel blijft aangezien het slechts voor enkeltouw geschikt is.

Wat zaalklimmen betreft is de acht in mijn ogen gevaarlijk en voorbijgestreefd als zekertoestel. Ik zou alle klimzalen dan ook sterk aanraden dit toestel aan te schaffen ter vervanging van de acht, en met safebiner, maar dat is dan weer een ander verhaal…
In de Klimax II werd ook het voorklimmen getest. Ik kan bijna onmiddellijk herhalen wat de vorige bemerkingen als resultaat geven: voor dunne en gloednieuwe touwen geeft de normale inleg iets te weinig frictie. Het snel uitgeven van touw wordt moeilijker en durft wel eens stroppen (touw in het apparaat dichttrekken) hoe stugger en dikker het touw wordt. Dit waarschijnlijk doordat de ATC-Sport zo compact is. Toch is het m.i. het betere zekerapparaat voor zij die niet houden van zelfblokkerende toestellen zoals de gri-gri en konsoorten. En in de klimwereld zijn voor dit laatste toestel nog veel tegenstanders. Zeker in de klimscholen wordt een zelfblokkerend toestel met veel argwaan bekeken.

Aan de boorden van de Maas, in de buurt van Dinant en aan de oevers van de Ourthe: op verschillende massieven nam ik dit toestelletje mee en zowel mijn klimpartners als mezelf hebben er echt alles ermee geprobeerd. Allen waren zeer enthousiast over de kleine broer van de ATC’s die dubbel touw kunnen hanteren. Het toestel zekert vlot, geeft optimale frictie afhankelijk van de normale of hoge-frictie inleg en zowel touwdoorvoer als touw terugnemen gaat opmerkelijk gemakkelijk. Tegenover de ATC's die dubbel touw kunnen zekeren is het opmerkelijk stabieler en het ligt zelfs beter in de hand. Met enige restrictie, en dat is dan ook zijn zwakker punt op de rotsen, namelijk dat je er niet mee kan rapellen, is dit het betere zekerapparaat voor enkel touw. Je weet immers nooit of je onderweg om de één of andere reden moet rapellen, zelfs bij het klimmen van routes van 1 touwlengte met enkel touw, voorbeelden zat… En dan is de extra 2 euro voor een basic-ATC met rappelfunctie en dubbel-touw functie, waar je trouwens ook enkel touw mee kan zekeren, snel uitgegeven… Daarom dat de aanschaf van een ATC geschikt voor dubbel touw zeker moet afgewogen worden tov de ATC-Sport als je niet alleen met enkel touw klimt en soms zal moeten rapellen. Heb je die laatste functies niet nodig, ga dan zeker voor de ATC-Sport, het is een zalig toestelletje.

Samengevat is het een echte aanrader voor de zaalklimmer en alles wat voorklimmen betreft indien je geen voorstander bent van zelfblokkerende toestellen. Experimenteer eerst met back-up de “normale” werking want voor dunne en nieuwe touwen gaat het verbazend vlot, soms te vlot. Het toestelletje ligt zeer goed in de hand en lijkt op het eerste zicht vrij duurzaam. Gebruik het alleen voor enkel touw, daar is het dan ook voor gemaakt. Aangezien dit echter duidelijk vermeld staat op de verpakking, kan je dan ook perfect inschatten waarvoor je het wel, en waarvoor je het niet kan gebruiken.

Rudi

 

Technische gegevens

  Handleiding Geschikt voor Touwdiameter Gebruiksgemak Gewicht (60g) Remmende werking Aanbevolen verkoopprijs
  Engels / Duits / Frans Enkeltouw 7.7 > 11mm +++ +++
aluminium
Normaal / extra frictie 20 €
PRO / Ideaal voor in zaal Vanaf 10mm voor iedereen toepasbaar Vlot, soepel, compact, stabiel / Snel onder de knie Zeer goedkoop
CONTRA En het Nederlands? Je kan er niet mee afdalen Bij kleine touwdiameters veel kracht nodig Bij dik en oud touw durft het wel eens het touw vastknellen bij snel uitgeven / inhalen / Even zoeken bij welke functie de juiste toepassing hoort Leg 2 € bij en je hebt dubbel-touw toestel van hetzelfde merk

Info: www.bdel.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm