Materiaalgids
>
Artikels 
Black Diamond Iris SA

Black Diamond Iris SA

Comfortabel en licht om in alle vrijheid te klimmen

25 juli 2008, 

Stel je de grote zetel voor waarin je tijdens je kinderjaren languit lag te kijken naar tekenfilms met een boterham met choco in de hand… De Iris SA is er zowat het equivalent van (natuurlijk uitgezonderd het feit dat je op de rotsen zelden een televisie zal tegenkomen en dat al klimmend een boterhammetje niet echt handig is), maar het goed gevoel en het comfort zijn er echt wel !

Black Diamond is een merk dat gekend is voor zijn kwaliteitsmateriaal en het minste dat we kunnen zeggen is dat ze door de goed gekende vrouwengordel Iris uit te rusten met het Speed Adjust systeem, er in geslaagd zijn om een gordel voor de beginner en/of voor lange routes te maken met een onwaarschijnlijk comfort.

De Speed Adjust, is een knappe uitvinding, want wie kent niet de kwelling van een DRINGENDE boodschap, met stijgijzers of skischoenen of gelijk wat je kan hinderen bij het dragen van een gordel ? De Speed Adjust zorgt er voor dat je je gordel kan uitdoen door aan 3 riempjes te trekken en zonder (op zijn minst) je schoenen (meestal het meest hinderlijke deel van een winteruitrusting) te moeten uittrekken. Kortom, één hand volstaat om de sluitingen van de taille en de benen los te maken of te sluiten.

Lange routes zijn zeker geen probleem. Met zijn 4 materiaaldragers kan je met de Iris SA een maximum aan materiaal meenemen en dus zo lang als nodig in de wand blijven voor je realisatie te voltooien. Met zijn gepolsterde riemen ter hoogte van de dijen en de taille met het geïntegreerde SoftEdge Construction is een maximaal comfort verzekerd.

Voor de beginner is de opvulling gewoon perfect. Naast het comfort dat ik erin beleefde, biedt de nogal grote gordel een verzekerend aspect (met grote riemen en toch een zeker gewicht als je hem in de hand neemt) als men buiten nog niet echt veel ervaring heeft. Maar bovenal vrouwelijk! Vergeet niet dat we hier te doen hebben met een Iris (bij uitstek de damesgordel van Black Diamond) en dat zijn morfologie daar helemaal aan gewijd is.

Zonder twijfel is de grootste troef van deze gordel zijn comfort. Echter, de vulling van de riemen wordt beetje bij beetje hinderlijk van zodra het warm wordt. Immers, de zweetsporen ter hoogte van de dijen en de taille waren mijn beloning voor verbetenheid die ik in de routes legde.

Rekening houdend met dit alles, moet ik zeggen dat het gaat om een gordel van een heel hoge kwaliteit die de eigenschappen van zijn grote broer (of grote zus) heeft weten te behouden en daarenboven zijn eigen sterke punten heeft ontwikkeld. Een aanrader dus voor iedere beginner (voor zijn comfort en verzekerende eigenschappen) of voor zij die zich willen storten op de lange routes (voor zijn comfort en de mogelijkheid om veel materiaal mee te nemen).

Flying Squirrel

 

Technische fiche

Gewicht: 460 gram
Maten: XS / S / M / L
Kleuren: Limestone of Willow
Aanbevolen verkoopprijs: 69,90 Euro
Info: www.bdel.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


27/07/2008
Ik heb van BD de focus SA (de mannelijke tegenhanger). Persoonlijk vind ik de zachte polstering aan de rugzijde eerder zalig tijdens warme klimdagen. Doordat deze zo zacht is, verleent deze zich uitstekend bij het klimmen met "ontbloot" bovenlichaam. De polstering schuurt niet zoals bij andere gordels het geval is / kan zijn. Ook kan je deze gordel veel beter fijn regelen en past hij comfortabeler dan bijvoorbeeld de Adjama van Petzl. Deze laatste heeft de neiging om te beginnen draaien. Die van BD blijft perfect zitten eens hij aan is.
Kortom, alleen positieve dingen over deze gordel!


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm