Materiaalgids
>
Artikels 
Petzl Grigri2

Petzl Grigri2

Lichter en zekerder dan zijn voorganger

15 april 2011, 

20 jaar na het originele beveiligingstoestel met rembekrachtiging stelde Petzl begin dit jaar met veel trots de nieuwe generatie voor: de Grigri2. Toen ik elf jaar geleden mijn eerste Grigri kocht vertelde men me dat dit toestel ideaal was om indoor mee te topropen maar dat je om buiten voor te klimmen toch best een ander toestel gebruikt. Ondertussen veranderde er veel. Het sportklimmen nam ten volle zijn plaats in naast het alpien-, multipitch en andere varianten van klimmen. Het indoorklimmen onderging een ware boost en buiten vergrootte het aantal beoefenaars en steeg het niveau ook zienderogen mee. Daar waar vroeger routes van 35m al lang waren en 70m de courante touwlengte hoor je nu al vaker van mensen die zich een 100m touw aanschaffen. Met die stijgende lengte van de routes kreeg je een dalende dikte van de touwen. Mijn eerste touw ooit was nog 10,2mm. Tegenwoordig zweer ik bij 9,7 en bieden verschillende merken enkeltouwen tot 8,9mm dun aan. Gewicht is daar een doorslaggevende factor in.

Doorheen deze hele evolutie zag je de Grigri terreinwinst boeken. Het vraagt weliswaar de nodige oefening en expertise maar degelijk dynamisch zekeren in sportklimroutes is ook met een semi-blokkerend toestel als de Grigri mogelijk. In het multipitch klimmen is dit nog bediscussieerbaar maar zeker voor sportklimroutes is de grigri minstens evenwaardig aan de klassieke beveiligingstoestellen. Belangrijkste pijnpunt echter was het feit dat de oude Grigri officieel slechts touwdiktes tussen de 9,7 en 11mm aankon. De Grigri2 moest vooral hier een antwoord op bieden en doet dat met verve: de Grigri2 is geschikt voor touwen van 8,9 tot 11mm. Tests met een 9mm touw, waarbij het touw tegen de gebruiksaanwijzing in niet met de remhand werd vastgehouden, bleken feilloos. Het toestel blokkeerde vanzelf en volledig autonoom.

Een tweede probleem dat de oude Grigri opleverde was het te makkelijk deblokkeren ervan door met de duim of muis van uw hand op de hendel ter hoogte van het scharnierpunt te liggen. Elke instructeur herhaalt tot vervelens toe dat je na het geven van touw je hand steeds moet weghalen van de hendel. Toch gebeuren er nog al te vaak accidenten op deze wijze. Bij de nieuwe Grigri wordt dit opgevangen door een afgeronde hendel waar de duim of muis van uw hand al sneller afgeduwd wordt. Het feit dat de hendel ook nog kleiner is dan in de vorige versie zet je automatisch aan preciezer en met meer gevoel het afdalen te controleren. Eenmaal het toestel geblokkeerd is zal je, door de kleinere hefboom, de hendel moeten gebruiken om te deblokkeren. Enkel met de duim of de volle hand op het toestel geeft onvoldoende kracht.

Als je beide grigri’s open naast elkaar legt (foto) zie je ook een merkelijk verschil in grootte van het binnenstuk. Hierdoor heb je meer controle bij het naar beneden laten van de klimmer en zal je ook moeilijker een te hoge snelheid halen.

Misschien nog het meest nuttige effect van alle wijzigingen is toch dat je nu veel makkelijker touw kan geven zonder met de handen aan de Grigri2 te komen. In de instructievideo hieronder wordt dit prachtig gedemonstreerd door Petzl-atlete Daila Ojeda. En dat een Nederlander, een nationaliteit waar we toch een vooroordeel betreffende gierigheid over hebben, hier spontaan enthousiast over werd na het testen van de Grigri2 in Siurana is toch een teken aan de wand. Het leek alsof hij al op zijn volgende rustdag naar de bergsportwinkel wou…
 


 

In alle bovenstaande paragrafen draait het om het beveiligen van een voorklimmer. Maar wat zijn nu de prestaties van de Grigri2 in de klassieke Belgische indoor klimzaal waar toprope koning is. De werking van de Grigri2 is ook hier identiek aan die van de Grigri dus je zou weinig verschil verwachten. Toch merk je dat de dikte van de al meer of minder versleten indoortouwen niet goed verteerd wordt door de Grigri2. Dat een Grigri gemaakt voor smallere touwen wat moeilijker werkt bij de dikkere touwen lijkt achteraf bekeken alleen maar logisch. Echter, ook dit is gewoonte. Indien je enige tijd met de nieuwe Grigri2 werkt voel je veel beter aan hoe je het touw er vlot door laat lopen, of het nu gaat om voorklimmen of naklimmen.

Om nu onmiddellijk naar de winkel te lopen en je nog recent gekochte Grigri te vervangen door een Grigri2 lijkt wat overdreven. Maar bereikt je oude Grigri stilaan een gezegende leeftijd, had je er nog geen of merk je al wat sporen van slijtage die effect hebben op de veiligheid dan is de nieuwe versie wel te verkiezen boven zijn grote broer. Met zijn 185 gram, 40 minder dan de oude versie, is deze kleinere en veiligere Grigri2 zeker geen miskoop.

Tijl
(NB: Grigri2 is sinds februari één van de eerste vier toestellen met een UIAA-veiligheidslabel)

 

Technische fiche

Gebruik: touwdikte van 8.9mm tot 11mm
Gewicht: 185 gram
Kleuren: blauw, oranje, grijs
Aanbevolen verkoopprijs: 68,35 Euro
Info: www.petzl.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


18/04/2011
Gewoonweg dikke kweddel om kids mee te laten zekeren in een klimzaal. De taferelen die ik al te aanschouwen kreeg van de kids bij het inhalen of beter het proberen in te halen van het touw, is waanzin!! Veiligheid nihil. Ze zijn gewoon te vermoeid en het klimmertje blijft maar stijgen, met alle gevolgen vandien...
Erger hierin is dat de buitensportwinkel natuurlijk veel stock heeft liggen en dit dan nog verkoopt, zonder het te weten of niet, maar nadien die bengels zo fier als iets een klimzaal ingerend komen om hun nieuw speeltje te testen.
Wederom, bedrog, rommel, commerce!!!
Visie vanuit de sector!

23/04/2011
Een grigri dient gewoon niet voor kids, niet de 1 noch de 2, tenzij de kids ervaring hebben. Er is dan ook weinig kweddel aan...
T

23/04/2011
Een Grigri mijn beste vriend wordt verkocht in de speciaalzaak waar ouders 'veilig materiaal' voor hun kids gaan kopen. De grigri 2 beantwoordt volgens de verkoper aan die vraag...

Beveiligen jouw youngsters trouwens niet met een grigri?

3/05/2011
Hey,

Dat kun je moeilijk verwijten aan de producent. De winkels dienen juist advies te geven.

Groeten,
Tijl

1/06/2011
http://www.campobase.es/noticias-campobase/item/detectado-un-fallo-peligroso-en-el-grigri-2-de-petzl.html

La corde peu sortir de son guide lorsque le grimpeur est bloqué et chipote avec la corde (démonte la voie ou se hisse a la corde après une chute).

Les photos parlent d'elles même...apparement, c'est arrivé a plusieurs reprise à ces "testeurs" et des grimpeurs qu'ils ont rencontrés avec le grigri2 leur ont confirmé que ça leur était arrivé aussi. Prudence...


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm