Materiaalgids
>
Artikels 
Rock Pillars Top Gun

Rock Pillars Top Gun

Een jaar, een man, een paar Rock Pillars

12 januari 2010, 

"Die verwondering in mijn schedel! Het kippenvel dat ik op elke centimeter van mijn huid voelde tintelen, alsof er een eskader mieren over mijn vel marcheerde!"

Ok, lichtjes overdreven, maar ik kan u nu al meegeven dat de Rock Pillars Top Gun met glans het jaar 2008-2009 heeft doorstaan. Vooraf zat ik nochtans met twijfels. Als vast geroeste 5.10 klimmer, ben ik altijd wat terughoudend naar de zoveelste spinoff van de Anasazi velcro die in mijn ogen de absolute referentie vormt (voor één keer duld ik geen tegenspraak). Exact een jaar lang werd de Top Gun zowel in-als outdoor aan een frequentie van 2 maal per week getest. Geen review na een eenmalige klimsessie dus, maar een degelijke test die het product in alle stadia van de levensduur evalueert. Van nieuw-uit-de-doos tot begin van het einde. En ja, ik hoor de ongelovigen al luidop denken: "1 jaar, yeah right...". Wel, ik kan je zelf meer verklappen, de schoen doet het nog steeds. Ok, de eerste slijtagesporen zijn al goed zichtbaar, maar na een jaar intensief gebruik klimmen ze nog meer dan voortreffelijk (foto). U hoort mij niet zeuren.

Ziehier mijn 365 dagen lange ervaring.

Allereerst beantwoordt de assymetrische vorm van de Top Gun aan de eisen van een technische klimmer. De punt wordt netjes naar beneden gedrukt en door de stevige velcro's sluit de Top Gun zich perfect rond uw voet (mits u ze voldoende klein koopt natuurlijk). De precisie die hieruit voort vloeit laat zich smaken bij het balerinawerk op onze kalksteen. Ondanks zijn agressieve vorm blijft hij soepel aanvoelen om ook de wrijvingspasjes met vlag en wimpel te doorstaan. Vooral als boulderschoen voelt deze Top Gun ongelooflijk bekwaam aan. Met het Quick Closure system is hij snel aan te trekken en uit te doen, waardoor de precisie van de schoen hand in hand gaat met gebruiksgemak.

Ook in alle vormen van het moderne sportklimmen manifesteert hij zich als een topschoen. Hij blijft lekker zitten, zelfs na 35 meter klimplezier. De achterste lip is lichtjes naar buiten gedraaid waardoor hij geen vervelende achillespijn oplevert en door de typische pasvorm heb je nooit het gevoel dat de schoen snel even uit moet.

Verder is de Top Gun afgewerkt met 1.8 mm dik microfiber-leer (kwestie van wat te nametaggen) die na een jaar zweetvoeten nog steeds soepel aanvoelt. De tong bestaat uit luchtig synthetisch materiaal waardoor hij niet alleen zacht is, maar ook voor voldoende ventilatie zorgt. Deze laatste is tevens gespleten zodat hij bij elke vorm van voet moeiteloos aansluit (tiens, waar hebben we dat nog gezien :p ).

De 4mm dikke vibramzool met OPTIMAL last (wat het ook moge wezen) zorgt zoals eerder gezegd voor lang klimplezier. Dit is geen schoen die na 3 maanden de teentjes ontbloot. En dat is leuk, want je krijgt tenminste waar voor je geld.

Een bijkomende grote troef van de Top Gun is de extra laag rubber aan de bovenkant die zich vertaalt in een optimale grip tijdens de toehookpassages. En het mag gezegd worden, hier scoort hij duidelijk beter dan zijn zware concurrent. Een betrouwbare toehook kan in lastige overhangende routes een ware verademing vormen en met de Top Gun voelen ze simpelweg lekker aan. Op vlak van esthtica kunnen we ook al niet klagen. Jaja... in deze tijden van blitse donsfrakken en harige pofzakken, lust het oog ook wel wat. De schoen oogt best stoer waardoor je streetcredibility ongeziene hoogten bereikt. Ik heb menige dames op speelse blikken richting mijn voeten betrapt. Het voetfetisjisme zal er wel bij varen. Ja, vrienden, we zouden nog úren verder kunnen gaan met het steken van de loftrompet. Maar...

Tuurlijk valt er ook te mokken.

Ten eerste is er de prijs. 100 euro blijft veel geld voor de doorsnee klimmer die na de zoveelste klimtrip gevaarlijk dicht tegen een persoonlijk failliesement aanleunt. Wie kwaliteit aan zijn onderste ledematen verlangt, moet hiervoor blijkbaar ook wat dieper in de portefeuille tasten. Ten tweede laat ook deze Top Gun, net zoals elke moccasin-of velcroschoen, het afweten bij de scherpere heelhooks. Loskomende hielen die de concentratie abrupt en finaal onderbreken lijken dan ook de onvermijdelijke aard van het beestje. Noem het de keerzijde van de velcro-medaille.

Om een kort verhaal nog korter te maken is één ding zeker: met de Top Gun zet Rock Pillars de puntjes op de i. Hij vormt niet enkel een waardig alternatief voor de duurdere concurrenten, maar hij is ook een slordige 15 euro goedkoper! Niet twijfelen zou ik zo zeggen... het kan de concurrentiestrijd alleen maar ten goede komen.

Ruben

 

Technische specificaties

Materiaal: Leder
Zool: Vibram - 4mm
Maten: 3 - 13
Gewicht: 395 gram (7 UK)
Aanbevolen verkoopprijs: 105,95?
Info: www.rockpillars.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


16/01/2010
da is nu nog is een leuke review van een product se. denk da het de eerste keer is da ik zo iets heb uitgelezen
als uwee topo van mozet ook zo ne stijl heeft zalk em zeker kopen)!

16/01/2010
Gij krijgt er ene...

16/01/2010
Zeer content van. Normaal doe ik met een 5.10 een maand en een half door mijn slepende klimstijl. De RP's gaan al een half jaar mee. Ook qua precisie en betrouwbaarheid op de kleine voetsteuntjes zijn ze echt de moeite.


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm