Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Apex Climbing Pant

The North Face Apex Climbing Pant

Ideaal voor de Alpen?

15 augustus 2007, 

The North Face Men's Apex Climbing Pant

Een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid, bescherming tegen het weer en als het kan ook nog een zeker draagcomfort. Dat is wat er tegenwoordig van klimkledij verwacht wordt. The North Face probeert aan deze niet geringe eisen tegemoet te komen met de nieuwe Apex Climbing Pant. Maar is het ook gelukt?

Apex is het antwoord van TNF op de softshell-revolutie die de buitensportwereld reeds enige tijd in de ban heeft. Deze laag functioneert het best als buitenlaag in koud en winderig weer. In grote mate winddicht en bestand tegen een lichte bui heeft de softshell een groot voordeel tegenover de waterdichte buitenlaag, namelijk een veel groter ademend vermogen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat softshells de voorkeur krijgen in de alpiene wereld.

Apex Climbing PantDe bergen vormen ook het ideale terrein voor de Apex Climbing Pant. De (op papier) rustige beklimming van Rocher Paillon met de bijhorende traversée naar de Col Emile Pic lijkt een ideale klim voor de test. Maar daarvoor dient zich eerst de aanloop naar de Refuge des Ecrins aan. Voor iemand die bij voorkeur aanloopt in een loopbroekje is het even wennen om met lange pijpen naar boven te ?tsjokken?. Gelukkig is het een wisselvallige dag met een vrij koude wind. De broek loopt soepel en ik heb al snel begrepen dat het draagcomfort niet echt een probleem zal stellen. Maar wisselvallig of niet, zweten doen we in ieder geval. Over het algemeen verwerkt de Climbing Pant het zweet vrij goed, op een plaats na. Een nieuw begrip is gelanceerd: zweetknieën! Blijkbaar laten de versteviging op de knieën geen zweet door naar buiten toe, wat toch een minder aangenaam gevoel veroorzaakt. Eerder had ik mij afgevraagd waarom er geen verstevigingen zijn aangebracht op het zitvlak, maar met deze vaststelling ben ik daar eerlijk gezegd toch blij om.
De beklimming van de Rocher Paillon wordt getypeerd als een ?petite course d?entraînement?. Het begint met een couloir van 40° en gaat dan over in een typische graatoverschrijding die er mixed bijligt. De sneeuw die er de voorbije dagen is bijgekomen, maakt het iets pittiger dan anders. Voor zover de vereisten bewegingsvrijheid en bescherming scoort de Apex Climbing Pant vrij goed. In de couloir leunen we regelmatig met de knieën tegen het ijs. De versteviging komt hier dan ook wel van pas en van zweetknieën is er geen sprake meer. Van de harde, koude wind die dag hebben mijn benen geen last, ook al draag ik geen isolatielaag. De Apex geeft geen krimp onder de windstoten! De route gaat op en neer en het terrein wisselt af tussen sneeuw en rots. Als eerste van het cordée moet ik vaak op zoek naar oplossingen, wat soms leidt tot creatief beenwerk. De rekbare Apex volgt me in al mijn bewegingen. Niet alleen is de snit vrij sportief, de stof stretcht ook in vier richtingen. De duurzaamheid van het materiaal is iets moeilijker in te schatten, maar van het stevig schuren langs de verijsde rotsen lijkt de stof alvast niet echt onder de indruk.

De Apex Climbing Pant is een stevige broek voor zomerse alpiene beklimmingen in het hooggebergte of bij uitbreiding ook voor winters sportklimmen; De zweetverwerking is voor verbetering vatbaar, waardoor de broek minder geschikt is voor routes in het (vaak warmere) voorgebergte. Jammer genoeg zijn de zakken moeilijk bereikbaar als je een klimgordel aan hebt. Een zak op de zijkant zou dan ook handig uitkomen. Daarentegen is de bewegingsvrijheid die de broek toelaat een groot pluspunt, zeker voor klimmers die hun oog hebben laten vallen op iets atletischere routes. Kortom, een broek die je vrijheid niet beperkt maar verhoogt.

Technische fiche

+++

Bewegingsvrijheid

++

Winddicht, waterafstotend

-

Zweetverwerking

Aanbevolen activiteiten

Klimmen

Samenstelling

Polyester, 9% Elastane, Apex universal

Kleuren

Black, Graphite Grey (zie foto)

Maten

S tot XL

Gewicht

377 gram

Aanbevolen verkoopprijs 

150 EUR

Info

www.thenorthface.com

Maarten

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm