Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Point Five jacket & pant

The North Face Point Five jacket & pant

Een Gore-Tex Pro shell op maat van het extreme

28 februari 2012, 

Belclimb vroeg me of ik een Gore-Tex® outfit van The North Face wou testen. Natuurlijk, en niet veel later kreeg ik een Point Five jacket en de bijhorende Point Five pant toegestuurd.

De kleren zijn genoemd naar de Point Five Gully, een van de bekendste Schotse winterroutes. Deze steile ijsgeul loopt doorheen de noordwand van Ben Nevis. Samen met Yannick De Bièvre klom ik deze route eind 2010. Als je ginds gaat klimmen wordt je kledij op de proef gesteld. Spindrift, diepe sneeuw, regenbuien, hagel en/of sneeuwstormen kan je in een en dezelfde dag tegenkomen.

Een Gore-Tex® die gemaakt is voor, en genoemd is naar een stevige Schotse winterroute, waar kan je deze het beste uitproberen? Eind 2011 nam ik de kleren mee op een korte klimtrip naar de Schotse Coire An Lochain. Elke dag vertrokken we in de regen om boven de sneeuwgrens uit te stijgen. We klommen typische Schotse ijs mixte routes doorheen spindriftstormen om uiteindelijk in een white-out uit te toppen. De gehele maand januari was het dan weer mijn favoriete outfit tijdens onze freeride- en tourskitrip naar Japan.

Zowel de jas als broek zijn gemaakt van 3 laagse Gore-Tex® Pro shell. Er zijn beter ademende membranen zoals GORE Paclite, de sinds dit jaar uitgebrachte GORE Active shell of een gemiddelde softshell. De stof voelt stijver dan veel stretch varianten. Maar als je op zoek bent naar een jas waar je heel de dag met in de regen wil staan, waar je niet voor moet opletten als je hem eens tegen de rots schuurt dan is een 3 laagse Proshell zoals deze jas en broek de uitverkorene! Een duurzaamheidstest kan je op zo’n korte termijn niet uitvoeren maar laten we op de geloofwaardigheid van GORE vertrouwen. Ik heb hem nu ruim 30 dagen intensief gebruikt en hij parelt zelfs nog!

Ieder buitensportmerk maakt wel een GORE Pro shell outfit, dus het onderscheid moeten we eerder in het design zoeken. Deze Point Five outfit is gemaakt voor de klimmer, alpinist maar kan evengoed gebruikt worden voor een trekker, wandelaar of skiër. Snufjes zoals extra zakken, beschermflappen voor waterdichte ritsen, extra dikke naden en of een eventuele ingebouwde sneeuwflap zijn altijd leuk maar maken de kledij zwaarder. Naar mijn mening heeft TNF gezorgd voor een perfecte compromis tussen gewicht en gebruikscomfort.

Om het overzichtelijk te houden geef ik hier een beoordeling in korte punten. De positieve punten die ik zelden bij andere modellen heb gezien, goede punten die ook de meeste modellen hebben, nadelen die we ook bij veel andere kledij tegenkomen.

Jas

+++

 • De aanspanrekkers voor de kap en om de heup hebben platte drukknoppen, deze draaien minder gemakkelijk uit de vingers.
 • Binnenin de rechterzak is er een extra binnenzak in vilt voor gsm en geld en papieren. Dankzij de vilt voering blijven deze beter droog.

++-

 • Onder de ruime kap past elke klim- of skihelm. Maar ook zonder helm is de kap gemakkelijk aan te spannen.
 • Onder de armen bevinden zich dubbele, lange en waterdichte ventilatieritsen.
 • Vooraan steekt een dubbele waterdichte rits, ideaal voor het dragen boven de klimgordel.
 • Doordachte plaatsing van de zakken welke niet worden gehinderd door rugzak of klimgordel (borsthoogte met opening aan de zijkanten).
 • Aangenaam gewicht van ca. 500g.
 • Binnenkant van de zakken zijn ook in Gore Tex, dus per ongeluk laten open staan is geen ramp. Ik steek deze meestal dieper onder mijn kleren maar natte handschoenen krijg je in deze zakken dus niet droog.

+--

 • Mouwen hebben een velcro strap. Wie gebruikt die dingen ooit? Een brede rekker zou volstaan...
 • De jas heeft een doorslippende heup-elastiek, de andere drukknoppen blokkeren goed.

Broek

+++

 • De bretellen zijn enkel aan de voorkant bevestigd. Zo kan je nog naar de wc met je bretellen aan.
 • Een doordachte plaatsing van de zakken. De gordel past er mooi tussen en verhindert werkelijk niets.
 • Ingebouwde gaiter met een stevige rekker die nauw rond de schacht van de schoen spant. Twee gaatjes in de ingebouwde gaiter om een extra elastiek te bevestigen en deze rond de voetzool te spannen. Zo kruipt de ingebouwde gaiter nooit omhoog.

++-

 • Waterdichte rits over de hele beenlengte, extra handig voor ventilatie en het aandoen met crampons.
 • 2 zijzakken met waterdichte rits.
 • 1 zak op het rechterdijbeen.
 • De broek is verstevigd aan de binnenkant van de enkels.
 • Met vilt verzachte heupband.

+--

 • Met 700gr nog aan de zware kant.
 • Hoewel de binnenste gaiter met een rekker nauw rond de schacht spant is er niets om de eigenlijke broekspijp ook aan te spannen. Hierdoor hangt de broek wat “baggy” rond de benen. Dit verhoogt de kans om er met de punten van een crampon in te blijven hangen.

Conclusie

The North Face is er in geslaagd om met deze Point Five outfit een degelijk en betrouwbare Gore-Tex® op de markt te brengen. De jas en broek zijn voorzien van de gebruikelijke zakken en accessoires maar hebben daarnaast ook enkele opmerkelijke snufjes die je bij andere merken niet snel terugvindt en dit zonder een aanval te doen op zijn lage gewicht. De jas en broek zijn gemaakt voor alpinisten maar ook trekkers zullen met deze Gore-Tex® outfit meer dan tevreden zijn. Zeker gezien zijn lage prijs/kwaliteitsverhouding.

Sam

 

Technische fiche

Vrouwelijk model beschikbaar
Samenstelling: 70D 147 g/m2 100% nylon 3L Gore-Tex® Pro
Gewicht: 492 gram (jas), 704 gram (broek)
Kleuren jas (heren): Satsuma Orange (foto), Scottish Moss Green, Drummer Blue, TNF Black, Asphalt Grey/TNF Black
Kleuren broek (heren): Satsuma Orange (foto), TNF Red, TNF Black
Maten: S, M, L, XL
Aanbevolen verkoopsprijs: 350 Euro (jas), 300 Euro (broek)
Info: www.thenorthface.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


2/03/2012
terugvindt

3/03/2012
As good as Japan: Part One Hokkaido Roadtrip

http://mountcoach.com/2012/03/01/as-good-as-japan-part-one-hokkaido-roadtrip/

Hube

PS: Typefoute is ondertussen aangepast.

30/04/2015
Ik ben nog vergeten te vermelden dat Kariboe in hasselt de reactie van TNF onbegrijpelijk vind en ze gaven mij een tegoedbon van 100.Chapeau

30/04/2015
Bij Kariboe in hasselt een point five jacket gekocht na een paar keren te dragen begon de gore-tex naast de rits onder mijn linker oksel door te scheuren . Jas via Kariboe opgestuurd naar The North Face na zes weken kreeg ik hem terug met deze brief
Geachte klant

Gelieve on te verontschuldigen voor de problemen die u ondervond met uw TNF product.

Ons garantiebeleid dekt alle materiaalgebreken en productiefouten en dit gedurende de periode van 2 jaar. Indien een product niet voldoet door een productiefout , zullen wij dit herstellen of kosteloos vervangen , naar on goeddunken.
Schade aan het product veroorzaakt door een ongeluk , normale slijtage , onjuist gebruik, verwaarlozing of normale verkleuring bij lang en intensief gebruik valt niet onder ons garantiebeleid.

We hebben uw TNF product grondig onderzocht. Helaas hebben wij vastgesteld dat de schade niet gedekt wordt door ons garantiebeleid . Het spijt ons te moeten meedelen dar de gewenste herstelling niet kan uitgevoerd worden, zelfs niet tegen betaling , omdat de schade te ver gevorderd is.

Ik heb de jas 10 maal gedragen hij is 2 jaar en 4 maanden oud ik ben er altijd heel voorzichtig mee in gebruik. Voor mij geen TNF producten meer.


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm