Mix
>
Artikels 
Bever Ice Wall

Bever Ice Wall

(Pr)ijzig plezier

5 december 2007, 

Zo lang de klimaatwijzigingen het toelaten kunnen we ijsklimmen een sport noemen met een stijgend aantal beoefenaars. Meer en meer klimmers vinden de weg naar het fijnere werk op - meer dan een nacht - ijs. Net zoals die andere booming sporttak, het sportklimmen, ondergaat het ijsklimmen ook enigszins de verschuiving van outdoor naar indoor.

Vertrouwen op punten

In Groot Brittanië zijn er 3 ijsklimzalen. Eén van de drie is met een totale oppervlakte van 1200m2 de grootste ter wereld, een vierde werd recent gesloten.
In de USA zijn er niet minder dan 4, waaronder één door vrijwillige studenten gebouwd op een universiteit en een andere in een steengroeve die aan een koud klimaat onderhevig is.
Nieuw Zeeland en Korea, met 20m de hoogste, hebben er elk één. En ook onze Noorderburen konden niet achterblijven. Of waren die laatsten nu juist iedereen voor? Bever Zwerfsport pootte immers als eerste ter wereld naast een grote winkel en een outlet store zijn eigen stukje ijzig plezier neer in het Outdoor en Travelcenter The Globe in Den Haag. Ook een klimmuur en een duikbad van respectabele diepte kun je in dit complex vinden.

  • De Bever Ice Wall is open sinds oktober 2002 en was hiermee de eerste indoor ijsklimwand in de hele wereld. De ijswand is 12 meter hoog op zijn maximale lengte en 6 meter breed voor de lange wand. Het ijs op de wand is puur waterijs dat door een nevelsysteem wordt opgespoten bij een temperatuur tussen de -20° en -25°C zodat op een natuurlijke wijze het ijs wordt gevormd en een goede kwaliteit en stevigheid verzekerd is.
  • De moeilijkheidsgraad van de ijswand ligt tussen WI3 tot maximaal WI5. De structuur van de ijswand verandert wekelijks door het onderhoud, het opspuiten en in grote mate ook het aftrappen en -hakken van de wand bij het klimmen.
  • Dit alles is allemaal toprope gezekerd. Het zekeringssysteem waarmee gewerkt wordt is een autobelaysysteem, een soort katrol die bovenin op een stalen balk hangt die deband of kabel automatisch inneemt bij het omhoogklimmen en de klimmer met een rustig tempo laat zakken bij het loslaten.
  • De klimtemperatuur voor deelnemers ligt tussen de -5° en -6°C vermits dit een perfecte temperatuur is waarbij het ijs niet te hard maar ook weer niet te zacht is zodat de ijsbijlen en stijgijzers goed kunnen bijten in het ijs. Tijdens het klimmen merk je weinig van de kou vanwege het actief bezig zijn.
  • De prijzen voor het klimmen zijn ?25 voor een half uur inclusief materiaalhuur van ijsbijlen, stijgijzervaste schoenen en stijgijzers. Van Bever krijgt de deelnemer daarbij een paar handschoenen, stijgijzervaste schoenen, een klimgordel, een winddicht jack, een klimhelm met vizier en de essentiele stijgijzers en ijsbijlen. Indien je met eigen materiaal komt klimmen kost het 17,50 voor eenzelfde tijdsspanne. Een half uur lijkt kort, maar na een half uur zijn de meeste klimmers verzuurd in de onderarmen of hebben kramp in de vingers en handen van het knijpen in de bijltjes.
  • De Bever Ice Wall is geopend tijdens winkelopeningstijden van Bever Zwerfsport Den Haag en maandag t/m vrijdag zelfs tot 22:30. Vanwege de veiligheid van de deelnemer is er geen toegang zonder begeleider van Bever Zwerfsport. De minimum leeftijd is 14 jaar en het maximaal aantal klimmers per half uur is vier.
    (bron: Bever Zwerfsport)

Kappen... of subtiliteit?!?Op een zonnige avond in mei trokken wij naar The Globe om dit ijzig wonder eens uit te testen. Enige files verder stonden we in de impressionant grote store van Bever en werden we ontvangen door Gertjan van Pelt, de verantwoordelijke voor de Ice Wall. Het was vlakbij sluitingstijd dus zonder al te veel boe of ba werden we vriendelijk voorzien van de nodige uitrusting om dan de koude in te duiken. En frisjes is het zeker wel.

Het ijsklimmen was een openbaring. Het vertrouwen op de punten van een stijgijzer, het subtiel plaatsen van uw ijsbijlen, de neiging om terug veel meer op de armen te trekken, de terugkeer naar het beginnend klimmer zijn, ... Het zijn allemaal aparte ervaringen die wel eens de moeite waard zijn. Ook is het wel even wennen aan het autobelaysysteem. In het begin vertrouw je het nog niet honderd procent en ben je onderhevig aan een gezonde twijfel of het touw wel ingehaald zal worden maar eenmaal dat een eerste maal gebeurt is kun je gekalmeerd verder klimmen tot je boven bent... De eerste keer dat je boven dan in het touw moet gaan hangen zonder iemand anders beneden te zien beveiligen is ook best wel aanpassen maar veilig op de grond geraken doe je echt wel.

Om nu te zeggen dat je speciaal naar Den Haag moet rijden voor een bezoek aan de Bever ice Wall zou overdreven zijn. Moest je echter ooit in de buurt passeren of willen gaan shoppen in The Globe dan kan het zeker geen kwaad een halfuurtje vrij te maken voor een ijsklimsessie. De prijs moet je er wel bijnemen maar dat is van hetzelfde als je wil gaan ijsklimmen in real life.

Ijsklimzalen in de wereld:

Groot Brittanië

Korea

Nederland

New Zealand

USA

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


16/09/2002
nieuws
output: 100%

kalenders
output: 100%

artikels
output: 100%

contacteer BCN
output: 100%

Over BCN
output: 100%

filmpjes
Quicktime: 100%

competitie-uitslagen
output: 100%

fotoboeken
output: 100%

klimzalen
output: 100%

rotsmassieven
output: 100%

topo's
output: 100%

routedatabase
output: 100%

palmares
output: 100%

forums
output: 100%

myBCN
output: 100%

membermail
output: 100%

links
output: 100%


TODO na de upgrade
- artikels controleren op interne links, er staan nog heel oude en heel verkeerde links in...
- nieuwsberichten controleren op verkeerde links
- rotsmassieven controleren op verkeerde links

 
[edited by webmaster on 2002.10.12 23:40:50]

28/09/2002
Allez, dat vermoed ik tenminste:

Moderators: Hubert, Guido, Maarten en ikzelf.
Ik heb hiervoor gekeken naar wie er veel tot heel veel op het forum komt. Het heeft weinig zin om iemand admin te maken die niet een paar keer per week de site bezoekt ;-)

Wat kunnen we doen?
- topics sluiten
- topics weer openen
- topics sticky maken en omgekeerd
- topics verhuizen naar een ander forum
- topics deleten (direct met alle replies erin)
- individuele berichten deleten, behalve het eerste in de thread... logisch want als je het startbericht van een thread verwijdert, waarop is dan die thread gebaseerd?

Er is 1 ding dat jullie zal opvallen: bij het verwijderen krijg je eerst een bevestigings-venster. Klik je OK, dan spring je heel eventjes naar de top van de pagina, waarna het deleten pas uitgevoerd wordt.

't amusement.
 
----------------
de webmaster
uw toevlucht in moeilijke tijden

 
[edited by webmaster on 2002.10.02 22:17:22]

2/10/2002
artikels
- admin-rechten implementeren/corrigeren

custom pagina's
- artikel edit-interface overgooien

----------------
de webmaster
uw toevlucht in moeilijke tijden

 
[edited by webmaster on 2002.10.12 00:43:48]
 
[edited by webmaster on 2002.10.22 00:50:21]

11/10/2002
Onlangs met z'n drieën gaan klimmen op een 70m enkeltouw. Er zaten een paar lange routes tussen die je niet met half het touw kon klimmen; m.a.w. jij klimt voor op het midden van het touw, en de twee andere klimmen na op elk een uiteinde van het touw (= klassieke gids methode) gaat niet.

Dus klom ik voor. Installeerde relais, liet de tweede zich zo hoog mogelijk (zodat hij zo ver mogelijk van de derde ingebonden was)midden in het touw inbinden met een karabiner en een dubbele acht in het touw. De derde bond zich aan het uiteinde vast. Wanneer de tweede zo ver was geklommen dat het touw tussen de tweede en de derde nagenoeg strak kwam te staan begon de derde ook te klimmen. De tweede pikte de setjes voor zich uit én na zich in. De derde haalde uiteraard de setjes op.

Ik meen me te herinneren dat de tweede in dit geval zich met een lange lus in de dubbele achtknoop moet inbinden. Zodat hij wat speling heeft moest de derde vallen. Klopt dit? Maak je één lange dubbele acht lus, of maak je een gewone korte met dan nog een tweede knoop wat verder op het touw (als je begrijpt wat ik bedoel).

Hoe pakken jullie zo'n situatie aan?

P.S. Je kon de route niet abseilen (wandelen), dus beneden geraken was al geen probleem.

11/10/2002
Hallo,

Ik ben op zoek naar poëzie m.b.t. rotsklimmen, bergen, natuur, alpinisme, ...

Wie kan mij helpen?

Thanx
Werner


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm