Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Mix
>
Nieuws 
Actie 25/04 ter ondersteuning van Nepal

Actie 25/04 ter ondersteuning van Nepal

Op 25 april gebeurt het ondenkbare. Nepal wordt verwoest door een verschrikkelijke aardbeving. De Himalaya-expedities worden stopgezet. In de hoofdstad Kathmandu heerst complete chaos. In het basiskamp van Makalu waar vijf Belgen acclimatiseren, zijn de schokken amper voelbaar. "In ons Advanced Base Camp was het veilig", aldus Rudi Bollaert, lid van de Makalu-expeditie 2015. "Geen direct lawinegevaar, zuiver drinkbaar water,... Het grote probleem was dat we met onze satelliettelefoon wel België konden bereiken maar niet Kathmandu." De aanwezige sherpa's proberen met wisselend succes hun naasten te bereiken. Sommigen krijgen goed nieuws. Anderen krijgen geen gehoor. De situatie is dermate ernstig dat de expeditieleden inpakken en naar België terugkeren. Dat geldt voor alle lopende internationale expedities in de regio.

Het was onverklaarbaar hoe enkele huizen totaal ingestort waren terwijl een gelijkaardig huis ernaast nog intact was.

"Onderweg naar Kathmandu was er in de dorpjes schade maar gelukkig weinig slachtoffers", vervolgt Rudi. "De mensen waren druk bezig met herstellingswerken (golfplaten). Het was onverklaarbaar hoe enkele huizen totaal ingestort waren terwijl een gelijkaardig huis ernaast nog intact was. In Makalu regio was geen schade door aardverschuiving of lawine´s. Kathmandu hernam stilaan zijn hectische drukte."

De expedities keren huiswaarts terwijl de angst nog alomtegenwoordig is en er zich heel wat naschokken voordoen. Na een mislukte interventie van het B-FAST-team vragen we ons terecht af hoe we het Nepalese volk kunnen steunen. In België worden, net als in de rest van de wereld, initiatieven opgezet om de slachtoffers hulp te bieden. Het expeditieteam ‘Makalu 2015’ waarvan Rudi Bollaert deel uitmaakt, lanceert een geldinzameling. Met de opbrengst willen ze de school van Seduwa heropbouwen.

Belclimb: Hoe en waarom doen jullie aan fondsenwerving?

Rudi Bollaert: Het schooltje in Seduwa is grotendeels verloren. Er zijn enkele klaslokaaltjes gespaard gebleven, maar het merendeel is niet veilig meer. Het hoofdgebouw is totaal ingestort.  Op het hoofdgebouw stonden de zonnepanelen, binnen stond de computer en printer en lagen de schoolboeken.  De school staat op een bergrug die blijkbaar meer bewogen heeft dan de rest van het dorp. Dit is de school voor de kindjes van de gehele vallei, ze hebben ongeveer 400 leerlingen.  De school is gezet met steun van een Franse expeditie in 2008. Wij vinden het nu onze taak om mee te helpen met de wederopbouw.  Direct na aankomst zijn er reeds trekkers begonnen met de steunactie op te zetten. We zamelen geld in op diverse manieren : foto en filmvoorstelling, fondsenwerving op faceboek, lezing in een schooltje, jaarmarkt,...

Wordt er normaal gezien een deel van de expeditietaxen geïnvesteerd in de lokale economie? Indien ja, hoe?

We zijn in hectische en verwarrende omstandigheden afgedaald. De groep is gesplist (er konden klimmers mee met een lege helikopter). We zijn met het strikt noodzakelijke materiaal afgedaald want er waren  te weinig dragers.
Voor onze sherpa´s en  kok was het belangrijk om zo snel mogelijk naar huis te kunnen. Onderweg is door de klimmers die te voet gingen, hier en daar een persoonlijke fooi gegeven om hen die het meest getroffen zijn  een beetje op weg te zetten. Van de overheid hebben zij daar nog niets gezien. Het agentschap is door ons volledig uitbetaald voor de volle klim periode. Hoe zij dit gaan verdelen hebben weten we niet en we hebben  ook geen antwoord  gekregen toen we dit vroegen. De uitbaters van het agentschap zijn oorspronkelijk van de Makalu streek afkomstig en hebben vroeger reeds heel veel gedaan voor de plaatselijke dorpjes. Ik twijfel er niet aan dat het nu ook gaat gebeuren.  

Nepal en Tibet zijn heel arme regio's. Sommige expedities beschouwen hun korte reis als sporttoerisme. Ontbreekt het de organisaties aan humaniteit?

In Makalu regio kan ik enkel melden dat we te voet naar Makalu BC gegaan zijn in plaats van in te vliegen met de helikopter. Dat de school in Seduwa + waterput gezet is door een Franse expeditie (2008). Dat ik nu achteraf al veel meer tijd in mails, artikels, interviews en dergelijke gestopt heb dan moest ik op de top gestaan hebben. Er is een kans dat enkele mensen van ons (en ikzelf) reeds in oktober terug gaan om bij de coördinatie en de heropbouw  van de school te helpen. Er zijn uiteraard ook expedities die het puur commercieel zien, maar deze omstandigheden waren zo intens dat  alle aanwezige teams in hun thuisland alles proberen te doen om fondsen te verzamelen. Ik merk dat het Spaans team, Oostenrijks team, de Engelse klimmer,... allemaal zijn op FB of andere media bezig met een persoonlijk of nationaal project. Wat niet wegneemt dat er ook teams zullen zijn die het niet doen. We hebben daar een rijke Indiër gehad die met een smoes een rescue helikopter gevraagd heeft terwijl het niet noodzakelijk was...

Kan de band met de plaatselijke bevolking worden versterkt?

De link met de lokale bevolking verbeteren is zeer moeilijk als je geen Nepalees spreekt, Makalu regio is niet toeristisch. Je kan enkel communiceren via een Sirdar of Sherpa (of in Seduwa met de leraar Engels) die Nepalees kan vertalen. Of je dan de juiste info krijgt of een gefilterde versie is de vraag.  Er is het standenverschil, je kan dat niet zo maar negeren.  Maar dat wil niet zeggen dat je niets moet doen. Het is erg belangrijk een contactpersoon te zoeken die je de juiste info doorgeeft.

Doe een gift

Wil jij de actie 25/04 en de heropbouw van het dorp van Seduwa steunen? Stort dan jouw bijdrage op het rekeningnummer BE85 9730 6340 6106 / BIC ARSPBE22 met de mededeling ‘Actie 25/04’.

De website van de Makalu 2015 expeditie
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


20/06/2015
Woensdag 24 juni om 20u, foto en filmvoordracht tvv Nepal door Sofie Lenaerts en Stef Maginelle
ZEMST, Schoolstraat 25 , Polyvalente Bibliotheek
Iedereen van harte welkom !


nieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm