Nieuws 
Villanueva en Hanssens op Cerro Torre via de Ragni route

Alpinisme Villanueva en Hanssens op Cerro Torre via de Ragni route

Sean Villanueva en Stéphane Hanssens maakten gebruik van de perfecte ijscondities in Patagonië om de legendarische Cerro Torre te beklimmen. Op 25 december raakten ze de top via de Ragni route, een van de mooiste ijsbeklimmingen ter wereld.


Tweede Belgische 8B+ boulder voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Tweede Belgische 8B+ boulder voor Micha Vanhoudt

De veelzijdige klimmer Micha Vanhoudt jongleert met brio tussen het boulderen en lengteklimmen. Na Hobby Extra 8c begin december wist hij verleden week Barry White 8B+ uit te klimmen. Micha is de tweede Belg die deze moeilijkheidsgraad topt.


Bouldervideos made in USA

Rotsklimmen Bouldervideos made in USA

Tim Teerlinck et Xiao-Lin Lin zijn allebei verknochte boulderfanaten en zijn net terug van een 2 maanden durende trip in de VS. Van Yosemite tot in de Buttermilks ontdek hier twee videos van hun reis.


OVJK op zaterdag 19 januari 2013 in Klimax

Competitie OVJK op zaterdag 19 januari 2013 in Klimax

Het Open Vlaams Jeugdkampioenschap zal de eerste zijn van een reeks lead wedstrijden in 2013. Voor het eerst in de geschiedenis van de klimsport in België zal er ook een wedstrijd in het paraclimbing georganiseerd worden. Afspraak op 19 januari 2013.


Crux Bouldergym, nieuwe boulderzaal in Limburg

Indoorklimmen Crux Bouldergym, nieuwe boulderzaal in Limburg

Spectaculair nieuws in Limburg. Een nieuwe boulderzaal opent zijn deuren op 5 en 6 januari 2013. Met meer dan 600 m2 klimoppervlakte en zo’n 250 routes zal Crux Bouldergym er voor zorgen dat iedereen zijn gading vindt.


Chloé Caulier wint de Christmas Womens Open van City Lizard

Competitie Chloé Caulier wint de Christmas Womens Open van City Lizard

Zaterdag werd het startschot voor de feestdagen op sportieve manier gegeven met de Christmas Womens Open in boulderzaal City Lizard. Na een zware wedstrijddag werd Chloé Caulier verdiende winnares van een meer dan geslaagde 2012 editie!


Stéphane Hanssens aan het werk in Patagonië

Rotsklimmen Stéphane Hanssens aan het werk in Patagonië

Stéphane Hanssens vertoeft momenteel in Patagonië in het gezelschap van Sean Villanueva en Merlin Didier. Om zich hierop voor te bereiden, heeft Stéphane bij wijze van opwarming de 8b+ Io Brother getopt van de eerste poging, alsook Wasabi 8A+ boulder.


Contrôle Technique 7C+ voor Yannick Marchand

Rotsklimmen Contrôle Technique 7C+ voor Yannick Marchand

Na enkele weekends van bloed, zweet en net geen tranen stond vorig weekend Yannick Marchand eindelijk bovenaan Contrôle Technique, 7C+ in Fontainebleau! Eén weekend eerder, scheelde het al geen haar en verliet hij het bos met een hoop frustratie.


Fans van drytooling, allen naar Buggenhout op 20 januari 2013

Competitie Fans van drytooling, allen naar Buggenhout op 20 januari 2013

Enkele jaren geleden werd de drytoolwedstrijd in Buggenhout het leven ingeroepen en is sindsdien een echte traditie geworden voor de liefhebbers. De volgende editie zal op zondag 20 januari 2013 plaatsvinden, zowel beginners als vaste waarden zijn welkom.


Sean Villaneuva temt de 6 lengtes van Balrog, 8b+

Rotsklimmen Sean Villaneuva temt de 6 lengtes van Balrog, 8b+

Op 28 november heeft Sean Villanueva Balrog geklommen, een route die hij in maart geëquipeerd had in Piedra Parada (Argentinië) en die hem sindsdien bleef achtervolgen in zijn dromen! Maximum niveau van de route is 8b+. Hij getuigt over zijn beklimming.


Anak Verhoeven en Loïc Timmermans beloond door hun federatie

Mix Anak Verhoeven en Loïc Timmermans beloond door hun federatie

Afgelopen vrijdag werden Anak Verhoeven en Loïc Timmermans erkend voor hun behaalde prestaties. Beiden hebben op internationaal vlak een prachtseizoen neergezet en ontvingen hiervoor een onderscheiding van verdienste van de drie nationale federaties.


2012 heeft de ogen geopend voor Loic Timmermans

Mix 2012 heeft de ogen geopend voor Loic Timmermans

Het gebeurt niet vaak dat de doordeweekse pers interesse toont voor de klimsport. Toch stond Loïc Timmermans gisteren in la Dernière Heure les Sports. In een artikel blikt hij terug op het jaar 2012, een klimseizoen dat zijn ogen geopend heeft.


Hobby Extra 8c voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Hobby Extra 8c voor Micha Vanhoudt

Na een heus gevecht kon vorige zondag Micha Vanhoudt nog een lokale klassieker aan zijn palmares toevoegen, Hobby Extra 8c, gelegen net ten zuiden van Wenen. Met deze beklimming staat zijn teller dit jaar al op 6 routes van 8c of meer.


Christmas Womens Open in City Lizard op 15 december

Competitie Christmas Womens Open in City Lizard op 15 december

City Lizard heeft de traditie om de dames in de spotlight te zetten. Net zoals vorig jaar organiseert ze de Christmas Womens Open, een competitie enkel voor de vrouwen. De editie 2012 gaat door op zaterdag 15 december.


Magali Hayen en Jan de Smit, kampioenen van België Boulder 2012

Competitie Magali Hayen en Jan de Smit, kampioenen van België Boulder 2012

Er werd op het scherp van de snede gestreden voor de titels van 2012. Afgelopen zaterdag in Gent waren het de outsiders die zich wisten tot kampioen te kronen. Jan de Smit en Magali Hayen zijn voor het eerst kampioen.


Nieuwe site voor de Klim- en Bergsportfederatie

Mix Nieuwe site voor de Klim- en Bergsportfederatie

Na begin november het logo licht gewijzigd te hebben heeft de Klim- en Bergsportfederatie enkele dagen geleden zijn nieuwe website gelanceerd. Luchtige layout en een veelheid aan inhoud.


Jurgen Lis wint het Dutch Drytool Event 2012

Competitie Jurgen Lis wint het Dutch Drytool Event 2012

Op zondag 25 november vond op klimtoren Monte Cervino het Dutch Drytool Event plaats, een boeiende mix waar zowel ervaren drytoolers als beginners, mekaar ontmoetten in een open wedstrijd annex initiatie drytoolen.


Anak Verhoeven en Loïc Timmermans, de Europese bekerwinnaars

Competitie Anak Verhoeven en Loïc Timmermans, de Europese bekerwinnaars

Reeds verzekerd van de eindoverwinning in de Europese Beker voor de Jeugd maakten Anak Verhoeven en Loïc Timmermans afgelopen weekend de verplaatsing naar Kranj. De tweede wist ook deze laatste wedstrijd te domineren.


Een Belgische What's up Boulder Contest

Competitie Een Belgische What's up Boulder Contest

Het scheelde niet veel of het leek een invasie. Niet minder dan de helft van de deelnemers aan de Boulder Contest van klimzaal What's up afgelopen zaterdag was afkomstig uit België. Nicolas Farcy en Magali Hayen behalen de overwinning.


Millet Boulder: zaterdag 1 december in Klimzaal Bleau

Competitie Millet Boulder: zaterdag 1 december in Klimzaal Bleau

Sommigen zijn al maanden zwaar aan het trainen voor die ene afspraak. Voor die boulderspecialisten staat nu zaterdag 1 december in de Gentse Klimzaal Bleau eindelijk het Millet Boulder op het programma. Mis het niet, de toegang voor het publiek is gratis.


After Summer 2012 aanstaande zaterdag 24 november

Mix After Summer 2012 aanstaande zaterdag 24 november

Nog twee dagen tot de After Summer 2012, het evenement van de Klim- en Bergsportfederatie waar je kan kennis maken met de klim- en bergsport en waar buitensporters elkaar kunnen ontmoeten. Een rijkelijk gevuld programma biedt voor elk wat wils.


Belgische klimmers demonstreren op de Trophée Chloé Graftiaux

Competitie Belgische klimmers demonstreren op de Trophée Chloé Graftiaux

De Trophée Chloé Graftiaux wist afgelopen zaterdag weer een massa volk op de been te brengen. Meer dan 300 personen trokken naar Rouvroy om deel te nemen aan de derde editie van deze wedstrijd. Nicolas Farcy won bij de heren.


World Cup Senior 2012, weergaloze apotheose in Kranj

Competitie World Cup Senior 2012, weergaloze apotheose in Kranj

Het gebeurt slechts zelden dat het eindklassement van een wereldbeker zo spannend blijft tot het eind van het seizoen. De enige Belg present in Kranj, Loïc Timmermans, eindigt zijn eerste internationaal seniorseizoen met een mooie 23e plaats.


Youth Boulder Cup 1 in klimzaal Blok, de resultaten

Competitie Youth Boulder Cup 1 in klimzaal Blok, de resultaten

Een dikke week geleden ging de eerste Youth Boulder Cup van dit wedstrijdseizoen door. Het is een selectiewedstrijd voor de halve finales van het Belgisch Kampioenschap Boulderen voor de Jeugd, gepland voor 2 maart 2013.


Isabelle Dorsimond et Nicolas Favresse in cordée op het Sheraton

Mix Isabelle Dorsimond et Nicolas Favresse in cordée op het Sheraton

Het beklimmen van gebouwen is geen alleenrecht van Spiderman Alain Robert. Gisteren beklom het klimduo Isabelle Dorsimond en Nicolas Favresse het Sheraton Hotel te Brussel. Voor de eerste een terugkeer 25 jaar in de tijd.


Nieuwe 8b+ voor Raphael Kergen in Oliana

Rotsklimmen Nieuwe 8b+ voor Raphael Kergen in Oliana

Raphaël Kergen zet zijn opmars in de 8e graad door. Nog geen drie maand na het afwerken van een andere 8b+ in Saint Léger du Ventoux, werkte hij nu Humildes pa casa van hetzelfde niveau af in Oliana, Spanje. Zijn mooiste route ooit, naar eigen zeggen.


Monster magnet, 8b, voor Simon Lorenzi (15)

Rotsklimmen Monster magnet, 8b, voor Simon Lorenzi (15)

Simon Lorenzi zal het van iemand gekregen moeten hebben. In de jaren 90 klom zijn vader Claude als eerste la Traction universelle. Eind oktober slaagde de 15 jaar jonge Luikenaar er in om Monster Magnet, 8b, in de Frankenjura af te werken.


Laatste finalisten Boulder 2012 gekend

Competitie Laatste finalisten Boulder 2012 gekend

City Lizard ontving afgelopen zaterdag de tweede en laatste selectiemanche voor Boulder 2012. 25 deelnemers maakten de verplaatsing naar Sint Niklaas om één van de 8 laatste tickets naar de finale te bemachtigen.


Nieuwe website voor Nicolas Favresse

Mix Nieuwe website voor Nicolas Favresse

Waar is Nicolas Favresse? Een vraag waar slechts moeilijk een antwoord op te vinden is. Nicolas is ondertussen immers meester in het verkennen van de vier windstreken. Zijn nieuwe website nodigt uit om hem in zijn reizen te volgen.


Reel Rock Tour in Blok op 17 november

Mix Reel Rock Tour in Blok op 17 november

De Reel Rock Tour passeert in klimzaal Blok op zaterdag 17 november. Een unieke kans om de wereldse klimiconen aan het werk te zien in enkele van de mooiste films van het jaar : Chris Sharma, Adam Ondra, Alex Honnold of ook nog Sasha DiGuilian.


After Summer 12

Mix After Summer 12

After Summer 12 is een evenement van de Klim- en Bergsportfederatie waar je kan kennis maken met de klim- en bergsport en waar buitensporters elkaar kunnen ontmoeten. Het evenement gaat door op zaterdag 24 november.


Balans van het eerste Europees Jeugdkampioenschap

Competitie Balans van het eerste Europees Jeugdkampioenschap

Afgelopen weekend ging in het Franse Gémozac het allereerste Europees Jeugdkampioenschap Lead door. De Belgische delegatie vertrok met verwachtingen en keerde terug met goud, brons en een vijfde plaats in het landenklassement.


Tradklimmen in de Pfalz

Rotsklimmen Tradklimmen in de Pfalz

Als je je eens aan het tradklimmen wil wagen dan moet je zeker eens langs de Pfalz. Op 4 uur van Brussel gelegen is dit het perfecte scholingsgebied. Een video die je helemaal in de sfeer brengt.


Drie 8A's voor Nicolas Farcy in Fontainebleau

Rotsklimmen Drie 8A's voor Nicolas Farcy in Fontainebleau

De derde van de Bleau Open, Nicolas Farcy, bewijst ook vaak op rots zijn potentieel. Begin deze week zat hij in Fontainebleau en hij kwam terug met niet minder dan drie 8A boulders op zijn palmares.


Resultaten van de Magnesia Boulder Challenge

Competitie Resultaten van de Magnesia Boulder Challenge

De recreatieve boulderwedstrijden volgen elkaar aan een hoog tempo op. In Mortsel kon je afgelopen weekend terecht voor de Magnesia Boulder Challenge. Siebe Vanhee en Magali Hayen wonnen.


Chloé Caulier en Mathieu Pauwels op kop in 3h Chrono

Competitie Chloé Caulier en Mathieu Pauwels op kop in 3h Chrono

Chloé Caulier en Mathieu Pauwels kwamen als winnaars uit de 9de editie van 3 heures Chrono in klimzaal Face Nord. Dit deden ze met respectievelijk achttien en zes boulders voorsprong op hun achtervolgers.


Video van de beklimming van de Mont Blanc via de Innominata

Alpinisme Video van de beklimming van de Mont Blanc via de Innominata

Er wordt wel eens gezegd dat alle wegen naar Rome gaan. Zo zijn er ook vele routes die naar het dak van Europa leiden. L'Intégrale de l'Innominata is er zo een. Hij loopt langs de zuidwand van de Mont Blanc.


Mathilde Brumagne aan de poorten van de finale in Inzai

Competitie Mathilde Brumagne aan de poorten van de finale in Inzai

Na haar 6e plaats in Zuid Korea vorige week mist Mathilde Brumagne op een haar na de finale van de Wereldbeker Lead in Inzai, Japan. De Belgische strandt, samen met vier anderen, op één beweging van de finale en haalt de 13e plaats.


Inschrijvingen voor de boulderselectiewedstrijden Senior & Youth

Competitie Inschrijvingen voor de boulderselectiewedstrijden Senior & Youth

Het tweede weekend van november zal stevig gevuld zijn voor de liefhebbers van het boulderen. De tweede selectiewedstrijd van Boulder 2012 staat de 10e gepland en de volgende dag gaat de eerste Youth Boulder Cup door. De inschrijvingen zijn geopend.


Bleau Open, Frankrijk heerst in Gent

Competitie Bleau Open, Frankrijk heerst in Gent

Met 250 deelnemers verspreid over 4 sessies is de Bleau Open zonder twijfel de grootste boulderwedstrijd in België. Afgelopen weekend waren de Fransen Mélanie Sandoz en Guillaume Glairon-Mondet het sterkst.


Resultaten van de Local Ronnie in Hungaria

Competitie Resultaten van de Local Ronnie in Hungaria

Reeds enkele jaren laat Hungaria zich kennen als een zaal met vele Local Hero evenementen. Afgelopen zaterdag werd de Local Hero omgedoopt naar Local Ronnie en stond die volledig in het teken van Kom op Tegen Kanker.


Raphaël Kergen klimt 8b+/ c in Saint Léger

Rotsklimmen Raphaël Kergen klimt 8b+/ c in Saint Léger

Goede prestatie van de Luikenaar Raphaël Kergen. Afgelopen vrijdag bereikte hij de top van Le léviathan, le griffes de l'amer in Saint Léger du Ventoux. Deze route van 90 bewegingen heeft een kwotatie van 8b+/c.


Mathilde Brumagne zesde in Mokpo

Competitie Mathilde Brumagne zesde in Mokpo

Na een dipje in september, is Mathilde Brumagne terug in topvorm. Dit weekend was Zuid-Korea gastheer voor de zevende van negen manches van de Wereldbeker Lead 2012. Onze landgenote eindigde als zesde.


Drie uur boulderplezier in Face Nord

Competitie Drie uur boulderplezier in Face Nord

De boulderwedstrijden volgen elkaar in hoog tempo op momenteel. In zaal Face Nord in Bergen kan u op zaterdag 27 oktober deelnemen aan drie uur maximaal boulderplezier. Een niet te missen evenement.


Resultaten van de eerste selectiemanche voor Boulder 2012

Competitie Resultaten van de eerste selectiemanche voor Boulder 2012

Duidelijke overwinning bij de vrouwen, een zeer nipte strijd bij de heren. De resultaten van de eerste selectiewedstrijd voor Boulder 2012 zijn contrasterend. Het zijn de jongeren die winnen in klimzaal Blok: Chloé Caulier en Loïc Timmermans.


European Outdoor Film Tour in Antwerpen op 16 oktober

Mix European Outdoor Film Tour in Antwerpen op 16 oktober

Het grootste avonturenfilmfestival van Europa houdt volgende dinsdag halt in Antwerpen. Het European Outdoor Film Tour voorziet 120 minuten beeld. De trailer geeft u alvast een voorproefje om van te smullen. Sensaties gegarandeerd.


Local Ronnie & Masters @ Hungaria op 20 oktober

Competitie Local Ronnie & Masters @ Hungaria op 20 oktober

Voor de liefhebbers van boulderspektakel wordt het weekend van de 20e oktober er eentje om van te smullen. Naast de Bleau Open kan je, hetzij als klimmer hetzij als toeschouwer, gaan opwarmen in klimzaal Hungaria voor de Local Hero Boulder Competition.


Uitslag van een Rocks@Antwerpen onder de regen

Competitie Uitslag van een Rocks@Antwerpen onder de regen

Regen tijdens de opbouw, en regen tijdens de eerste twee wedstrijdsessies. Het scheelde niet veel of er bleef van Rocks@Antwerpen 2012 niet veel meer over dan een bittere herinnering. Net op tijd verbeterde het weer op zaterdagmiddag. Uitslag.


Jouw foto in de nieuwe topo van Freyr?

Rotsklimmen Jouw foto in de nieuwe topo van Freyr?

Marc Bott, de auteur van de drie voorgaande edities van de topo van Freyr, stoomt een nieuwe editie klaar tegen het voorjaar van 2013. Ditmaal wilt hij iedereen de kans geven om met haar of zijn mooiste foto te schitteren in de nieuwe topo.


Vivid Landscapes, nieuwe kortfilm van Haroun Souirji

Mix Vivid Landscapes, nieuwe kortfilm van Haroun Souirji

Helder, scherp, glinsterend. Vivid Landscapes, de nieuwe kortfilm van Haroun Souirji verwijst naar de kleuren van Zuid-Afrika: blauw, oranje en rood. De film neemt ons 25 minuten lang mee in het zog van de Franse Mélissa Le Névé in de Rocklands.


Cursus Nationaal Scheidsrechter bouldering op 13 oktober

Competitie Cursus Nationaal Scheidsrechter bouldering op 13 oktober

De eerste ronde van de selectie Boulder 2012 zal plaatsvinden op zaterdag 13 oktober in klimzaal Blok in Hoboken. Naast een eerste meting van de concurrentie zal het ook een cursusdag worden voor juryleden boulder in opleiding.


Rocks@Antwerpen vanaf 5 oktober

Competitie Rocks@Antwerpen vanaf 5 oktober

De tweede manche van de Pepsi Max Rocks on Tour komt eraan. Van het strand van Westende trekt het boulderevenement naar het stedelijk centrum van Antwerpen. Het startschot wordt deze vrijdag 5 oktober gegeven op de Groenplaats.


Nicolas Favresse op het Kalymnos Climbing Festival

Rotsklimmen Nicolas Favresse op het Kalymnos Climbing Festival

Het is Kalymnos waar de aandacht van de klimmerswereld zich de afgelopen week op richtte. Het Festival is een ware place to be voor de liefhebbers van het sportklimmen. Nicolas Favresse ging aan het werk in de pro-competitie.


Belgisch duo op 14e plaats in de Wereldbeker van Atlanta

Competitie Belgisch duo op 14e plaats in de Wereldbeker van Atlanta

Na Europa en voor Azië passeerde de karavaan van de Wereldbeker in Atlanta, USA, voor de vijfde manche. Dezelfde winnaars als in Puurs maar Mathilde Brumagne en Loïc Timmermans eindigen wel 14e.


What's Up Boulder Contest op 24 november

Competitie What's Up Boulder Contest op 24 november

Klimzaal What's Up in Villeneuve d'Ascq bij Rijsel organiseert zijn jaarlijkse boulderwedstrijd op 24 november. Een vierde editie die opnieuw een keur aan lokale en internationale klimtoppers zal bijeenbrengen.


Doel bereikt voor Wim Smets op de Manaslu

Alpinisme Doel bereikt voor Wim Smets op de Manaslu

"Doel bereikt." Met deze woorden kondigde Wim Smets deze ochtend zijn succesvolle beklimming van de Manaslu aan. Een week na de ongelukkige lawine in Nepal bereikte de Belg vandaag zijn vierde achtduizender.


Boulderen in Zuid Afrika

Rotsklimmen Boulderen in Zuid Afrika

Nicolas Mathieu is een globetrotter in hart en nieren. Zijn reizen hebben hem al meermaals buiten Europa gebracht. Tijdens zijn laatste trip naar Zuid Afrika kwam hij niet alleen met een mooie ticklist maar ook met mooie beelden naar huis.


Kevin Lopata klimt 8c+ in Freyr

Rotsklimmen Kevin Lopata klimt 8c+ in Freyr

Er blijven nog maar weinig ongeklommen projecten over in Freyr. Vorige zondag heeft Kevin Lopata een van de laatste openstaande projecten vrij kunnen klimmen. Galaxy werd eind jaren tachtig door Arnould t'Kint ingeboord. Kevin stelt 8c+ voor als quotatie.


Bleau Open Bouldering Sensations van 19 tot 21 oktober

Competitie Bleau Open Bouldering Sensations van 19 tot 21 oktober

Een stortvloed aan boulderwedstrijden zal het Belgische najaar overspoelen, en daarin vinden we ook de Bleau Open terug. Op 19, 20 en 21 oktober kunnen alle boulderfans zich komen uitleven tijdens de 13e editie van deze niet te missen Gentse afspraak.


Ja-in Kim en Ramon Julian Puigblanque heersen in Puurs

Competitie Ja-in Kim en Ramon Julian Puigblanque heersen in Puurs

In de finale van de belgische manche van de Wereldbeker brachten de Koreaanse Ja-In Kim en de Spaanse Ramon Julian Puigblanque een meesterlijke prestatie in hun routes. Dit onder de aanmoediging van enkele honderden supporters. Uitslag en foto's.


Ontspanning tussen de Atomiumbollen

Mix Ontspanning tussen de Atomiumbollen

Een touw gespannen op 70 meter hoogte tussen twee bollen. Aluminium bollen die de zon fel weerkaatsen. In de verte ligt de stad. Het decor van een paar onvergetelijke dagen slackline. Bekijk hier 4 minuten pure ontspanning.


World Cup Puurs, ter plaatse of voor het scherm?

Competitie World Cup Puurs, ter plaatse of voor het scherm?

Vandaag startte de Wereldbeker lead klimmen in Puurs. We zagen twee zeer mooie kwalificatierondes. Dat belooft voor de halve finale en finale morgen! Aan Belgische zijde bevestigde Anak Verhoeven haar topvorm met een voorlopige 9de plaats.


Start van Boulder 2012 op 13 oktober

Competitie Start van Boulder 2012 op 13 oktober

Naar gewoonte start het nationaal wedstrijdseizoen met de selectiewedstrijden voor het Belgisch Kampioenschap Blokklimmen 2012. De eerste selectiewedstrijd gaat door op 13 oktober in Klimzaal Blok. De inschrijvingen zijn nu geopend!


Antoine Kauffmann rondt vakantie af met 8b+

Rotsklimmen Antoine Kauffmann rondt vakantie af met 8b+

Antoine Kauffmann, lid van de club ClimbCool, wijdde zijn zomervakantie aan de rotsen. Na Rodellar in juli en de Frankenjura in augustus, sloot hij zijn vakantie af in Céüse met de hele mooie Slow Food, 8b+.


Vacature Klim- en Bergsportfederatie

Mix Vacature Klim- en Bergsportfederatie

Wil je je schouders achter de federatie zetten dan heb je nu je kans. De Klim- en Bergsportfederatie zoekt een nieuwe administratief coördinator. Indien dit je aanspreekt dan kan je meer info terugvinden op de site van de federatie.


Balans van de Belgen op WK Parijs

Competitie Balans van de Belgen op WK Parijs

Zo, het zit er weer op. Zo'n 8000 toeschouwers woonden zaterdag en zondag de finale van het Wereldkampioenschap Sportklimmen in Parijs bij. Aan Belgische zijde kunnen we op het WK terug kijken met een dubbel gevoel.


Nieuwe klimzaal in Brugge

Indoorklimmen Nieuwe klimzaal in Brugge

Het Blosocentrum Julien Saelens in Brugge heeft een nieuwe klimzaal ingehuldigd. De zaal is 13 meter hoog en heeft 570m2 aan klimoppervlakte. Vanaf nu kan u dus onderdak vinden in de nieuwe klimzaal als uw reis langs de Belgische kust wordt verstoord door


Een dubbele eerste dag voor de Belgen in Parijs

Competitie Een dubbele eerste dag voor de Belgen in Parijs

De Wereldkampioenschappen Sportklimmen gingen van start in Parijs Bercy en de eerste resultaten van de Belgen zijn dubbel. De vrouwen gaan door in lead, de mannen stranden op de kwalificatieboulders.


Een jongensdroom die uitkomt voor Jan de Smit

Rotsklimmen Een jongensdroom die uitkomt voor Jan de Smit

22 Jaar moest Jan de Smit wachten op deze dag. Als tiener al maakte hij van Shingen een van zijn grote doelen. Op dat moment was de 8b/+ van Freyr één van de moeilijkste routes in België. Afgelopen zaterdag kon Jan de vijftien bewegingen afwerken.


Stone Climbing Factory geboren

Mix Stone Climbing Factory geboren

De groep klimmers die zich in 1996 verzamelde rond Christophe Depotter en in 2000 mee verhuisde naar klimzaal Stone Age ondergaat in 2012 een nieuwe transformatie: Stone Climbing Factory is geboren!


Micha Vanhoudt klimt Elza 8c vrij

Rotsklimmen Micha Vanhoudt klimt Elza 8c vrij

Micha Vanhoudt kan niet alleen uitzonderlijke routes toppen. In zijn vrije tijd heeft hij zijn klimschoenen ingeruild voor een boor. Vorige week slaagde hij erin om Elza af te werken. Een route die hij inschat als 8c en eerder dit jaar equipeerde.


Raphaël Fernandez bouldert opnieuw 8B

Rotsklimmen Raphaël Fernandez bouldert opnieuw 8B

Raphaël Fernandez is een van de meest veelzijdige Belgische klimmers. Hij presteert op wedstrijden, maar eveneens aan de rotsen lead en boulder. Na zijn aankomst in Magic Wood begin augustus topte hij deze week zijn tweede 8B, One summer in paradise.


Zin om naar Argentinië te vliegen?

Mix Zin om naar Argentinië te vliegen?

De vakantie is voorbij, maar we kunnen al beginnen denken aan de volgende. Wie weet, misschien kan je zelfs voor een paar dagen naar Argentinië vliegen! Al wat u moet doen is een klimfoto inzenden in het kader van de Petzl Roc Trip wedstrijd.


Magali Hayen tweede op Boulder 3 in Nederland

Competitie Magali Hayen tweede op Boulder 3 in Nederland

Boulderhabitué Magali Hayen heeft afgelopen weekend deelgenomen aan Boulder 3 bij onze noorderburen. Ze deed dit samen met nog een tiental Belgen. De wedstrijd vond plaats in klimzaal Graviton te Sittard.


Greenspit, 8b trad, voor Siebe Vanhee

Rotsklimmen Greenspit, 8b trad, voor Siebe Vanhee

Een dikke 4 jaar na Nicolas Favresse slaagt nu ook Siebe Vanhee er in om de legendarische tradroute Greenspit, 8b, in Valle Dell'Orco te toppen. Vijf klimdagen had Siebe nodig om deze supertechnische barst uit te klimmen.


Wereldbeker in Puurs op 21 en 22 september

Competitie Wereldbeker in Puurs op 21 en 22 september

Er resten nog enkele belangrijke afspraken op de internationale wedstrijdkalender. Bij de senioren is er een WK half september en verschillende manches van de WB Lead. De eerstvolgende WB op het programma is Puurs op 21 en 22 september.


Zilveren Anak Verhoeven in Singapore

Competitie Zilveren Anak Verhoeven in Singapore

Onder luide aanmoedigingen van de plaatselijke Belgen en de andere teamleden wist Anak Verhoeven gisteren een prachtige zilveren medaille te behalen op het Wereldkampioenschap voor de jeugd in Singapore. In de halve finale stonden er 4 op 4 Belgen.


Speed, 8c+ voor Nicolas Favresse

Rotsklimmen Speed, 8c+ voor Nicolas Favresse

Nicolas Favresse is geslaagd in een van de meest langdurige projecten uit zijn carrière als klimmer. Vreemd, als je weet dat het gaat om een route die bekend staat onder de naam Speed, 8c+ beschouwd als één van de meest technische routes ter wereld.


'Fontainebleause ambiance' in beeld

Mix 'Fontainebleause ambiance' in beeld

In Fontainebleau heerst zo'n aparte sfeer dat het volstaat om er zelfs maar één dag te passeren om voor eeuwig gebeten te zijn. Afgelopen lente trokken de klimmers van de Leuvense LUAK naar Font om te ontspannen. Een montage door Boris Godfroid.


Wim Smets op jacht naar de Manaslu

Alpinisme Wim Smets op jacht naar de Manaslu

Het avontuur is weer gestart voor Wim Smets. Deze maandag landde hij in Nepal voor een expeditie van een goede maand met als hoofddoel de 8163 meter van de Manaslu. Als hij slaagt dan zal de hij het Belgisch record van Ingrid Bayens evenaren.


Een milieuvergunning voor de Rochers de Néviau, Dave

Rotsklimmen Een milieuvergunning voor de Rochers de Néviau, Dave

Na de Rocher des Vignobles is het de beurt aan de Rochers de Néviau, Dave, om hun milieuvergunning te krijgen van het Département de la Nature et des Forêts van de Waalse gemeenschap. Er gelden vanaf heden enkele zeer specifieke .


Raphaël Fernandez in goede doen te Magic Wood

Rotsklimmen Raphaël Fernandez in goede doen te Magic Wood

Iedereen heeft recht op zijn topdagen. Afgelopen donderdag kon Raphaël Fernandez in Magic Wood zijn grenzen omverblazen. Met geluk zigzaggend tussen de regenbuien slaagde hij er in Riverbed, zijn eerste 8B boulder, te toppen.


Geslaagde rotsstage in de Franken voor Climb Cool

Rotsklimmen Geslaagde rotsstage in de Franken voor Climb Cool

Het is een beetje een pelgrimstocht aan het worden. Elk jaar trekt Climb Cool een tiental dagen naar de Frankenjura. Onder begeleiding van hun coaches en een verrassingscoach keren de deelnemers terug naar de basis van het sportklimmen. En dat loont!


Muriel Sarkany topt de eerste vrouwelijke Belgische 8c+

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt de eerste vrouwelijke Belgische 8c+

Muriel Sarkany wist afgelopen dinsdag een nieuwe grens te overstijgen en zette zo een prestatie neer die in België nog niet werd geëvenaard. Ze topte Ultimate sacrifice, 8c+ in de sector Déversé te Nice.


Groenplaats Antwerpen wordt even boulderparadijs

Competitie Groenplaats Antwerpen wordt even boulderparadijs

Pepsi Max Rocks on Tour heeft veel verdiensten. Eén ervan is het klimmen op ongewone plaatsen. Voor het tweede jaar op rij strandt Rocks@Antwerpen op de Groenplaats, een van de bekendste pleinen van 't Stad.


Een nieuw jaar op de teller van Belclimb

Mix Een nieuw jaar op de teller van Belclimb

13 jaar geleden verscheen Belclimb op het net. Sindsdien trachten we jullie te informeren over het klimmen en alpinisme made in Belgium. In deze sporten hebben cijfers wel enige waarde maar de projecten nog veel meer. En daar houden we ons aan!


Mathilde Brumagne in de finale in Imst

Competitie Mathilde Brumagne in de finale in Imst

Het is vooraan in de ranking dat we Mathilde Brumagne terugvinden op haar eerste internationale afspraak van het seizoen. In Oostenrijk wist ze dit weekend de finales en een mooie 8e plaats te behalen.


Weer even een klimgordel voor Raphaël Fernandez

Rotsklimmen Weer even een klimgordel voor Raphaël Fernandez

Sprint of halve fond, een mens moet kiezen. Evenzo in het klimmen waar er een wereld van verschil is tussen boulder en lead. Na 6 maand in het teken van het boulderen pastte Raphaël Fernandez zich de gordel weer aan voor verschillende 8'en in Rodellar.


Een maand juli vol 8'en voor Anak Verhoeven

Rotsklimmen Een maand juli vol 8'en voor Anak Verhoeven

De afgelopen maand was het aan de rotsen dat je Anak Verhoeven kon terugvinden. Voor en na haar doortocht op de WB in Chamonix trok de jonge klimster langs de klimgebieden doorheen de Alpen en keerde terug met een keur aan achtstegraadsroutes.


Een 8A+ voor Olivier Mignon in Magic Wood

Rotsklimmen Een 8A+ voor Olivier Mignon in Magic Wood

Het is in Magic Wood in Zwitserland dat Olivier Mignon al vele topprestaties neerzette. Ook nu brengt hij er enkele zomerweken door. Omwille van de vele regenbuien zag hij zich genoodzaakt de steeds droge 8A+ High Spirit op te zoeken.


6 Belgische finalisten op de EYC in Imst

Competitie 6 Belgische finalisten op de EYC in Imst

Afgelopen weekend ging in Imst de voorlaatste European Youth Cup van het jaar door. De Belgen slaagden er in niet minder dan 10 procent van de finaleplaatsen in de wacht te slepen. Anak Verhoeven en Loïc Timmermans winnen het algemeen klassement.


Antoine Kauffmann verzamelt achtestegraadsroutes in Rodellar

Rotsklimmen Antoine Kauffmann verzamelt achtestegraadsroutes in Rodellar

Mathilde Brumagne is niet de enige Belgische die de voorbije maand routes heeft geoogst in Rodellar. Ook Raphaël Fernandez en Antoine Kauffmann zijn de Spaanse rotsen afgeschuimd. Resultaat: Ixeia 8b+.


Jerôme De Boeck klimt 8c waarin hij al 6 jaar werkt

Rotsklimmen Jerôme De Boeck klimt 8c waarin hij al 6 jaar werkt

Om verschillende redenen zoals blessures moet de klimmer soms op lange termijn blijven werken in eenzelfde project. Het meest recente voorbeeld is er een van Jérôme De Boeck. Afgelopen vrijdag kon hij 7pm JP show, 8c toppen.


Riverbed, eerste 8B boulder voor Nicolas Farcy

Rotsklimmen Riverbed, eerste 8B boulder voor Nicolas Farcy

De regenbuien die Magic Wood deze week te verwerken kreeg verhinderden Nicolas Farcy niet om sterk te klimmen. Buiten enkele 8A's slaagde hij er ook in The Riverbed, een 8B van 21 bewegingen, te toppen. Zijn eerste!


Resultaten van het Belgian Youth Boulder Team in EYC L'Argentière

Competitie Resultaten van het Belgian Youth Boulder Team in EYC L'Argentière

De jarenlange traditie van Tout à Blocs in L'Argentière la Bessée mondde dit jaar uit in een manche van de European Youth Cup Boulder. In volle vakantieperiode kon het Belgian Youth Boulder Team op volle sterkte aantreden.


Herbeleef Youth Boulder 2012

Competitie Herbeleef Youth Boulder 2012

Om wat te variëren in deze periode van rotsklimmen en zonneschijn stellen we voor om Millet Youth Boulder 2012 te herbeleven. De videobeelden en -montage zijn van de hand van Luc Thijs en tonen onze beste jeugdklimmers in actie.


Regen aan 8'en voor Loic Timmermans in Nice

Rotsklimmen Regen aan 8'en voor Loic Timmermans in Nice

Vertrokken naar de Gorges du Loup om te werken in de negende graad veranderde Loïc Timmermans gedurende zijn verblijf van idee. Resultaat: een massa achtstegraadroutes.


Mathilde Brumagne in grootse vorm in Rodellar

Rotsklimmen Mathilde Brumagne in grootse vorm in Rodellar

De zomer is heilig voor Mathilde Brumagne. Geen wedstrijd op de agenda in de maand juli maar eerder een traditionele trip naar het zuiden. Dit jaar Rodellar met als resultaat: verscheidene routes in de hogere graden tot 8b en meer...


Er mag terug geklommen worden op de Rocher des Vignobles

Rotsklimmen Er mag terug geklommen worden op de Rocher des Vignobles

De Club Alpin Belge laat weten dat de Rocher des Vignobles te Sy over een nieuwe milieuvergunning beschikken. Klimmen is er weer toegestaan maar onder strikte voorwaarden. Opnieuw wordt er gevraagd deze nauwgezet na te leven.


Klimzaal Doische verrijst uit zijn assen

Indoorklimmen Klimzaal Doische verrijst uit zijn assen

Begin 2011 vernamen we dat de klimzaal in Doische, vooral bekend omwille zijn nabijheid aan de rotsen van Freyr, de deuren sloot. De zaal gaat nu opnieuw open onder impuls van een nieuwe uitbater.


Comblain-la-tour gedeeltelijk heropend

Rotsklimmen Comblain-la-tour gedeeltelijk heropend

Na veel administratieve moeite is de milieuvergunning voor de Rochers de la Vierge in Comblain-la-tour een feit. Je moet niet hopen overal te kunnen klimmen. Het klimmen is terug toegestaan maar onder strikte voorwaarden.


Favresse en Vanhoudt met interview in Blok

Mix Favresse en Vanhoudt met interview in Blok

Nicolas Favresse en Micha Vanhoudt zijn ongetwijfeld de twee Belgische klimmers die al het hoogste niveau hebben bereikt in het sportklimmen. Ze zijn ook niet vies van interviews. Hun meest recente interview is te lezen in Blok.


Vuurdoop voor Anak Verhoeven in Wereldbeker senior

Competitie Vuurdoop voor Anak Verhoeven in Wereldbeker senior

Anak Verhoeven koos Chamonix uit voor haar vuurdoop bij de Wereldbeker lead. Deze eerste deelname dient als test bij de senioren want Anak klimt normaal bij de junioren. Ze eindigde in halve finale op een veelbelovende 24ste plaats.


50 klimmers in actie op het strand van Westende

Competitie 50 klimmers in actie op het strand van Westende

Goed vijftig klimmers beantwoordden de roep van de Pepsi Max Rocks on Tour het laatste weekend van juni. Boulderblokken, zand en zon tot aan de finales zorgden voor een geslaagde dag voor de senioren.


Mooie vangst voor Nicolas Mathieu in de Rocklands

Rotsklimmen Mooie vangst voor Nicolas Mathieu in de Rocklands

Nicolas Mathieu heeft niet op de proclamatie van de resultaten gewacht om er vandoor te gaan. Eind juni nam hij het vliegtuig richting Rocklands. Op een dikke week wist hij geen klein aantal prestaties te leveren, enkele in de 8.


Face Nord op jaarlijkse vakantie eind juli begin augustus

Indoorklimmen Face Nord op jaarlijkse vakantie eind juli begin augustus

Om de batterijen weer op te laden sluit de equipe van klimzaal Face Nord te Bergen de zaal eind juli. Een verdiende week vakantie die je in je achterhoofd moet houden wil je niet voor een gesloten deur komen te staan.


Win je reis naar de Petzl Roc Trip 2012

Mix Win je reis naar de Petzl Roc Trip 2012

De 10e editie van de Petzl Roc Trip vindt in november plaats op de rotsen van Piedra Parada in Argentinië. Naar aanleiding van deze verjaardagseditie schenkt de Franse producent een all-in reisje aan de winnaar van een grote fotowedstrijd.


Gouden Loic Timmermans in Linz

Competitie Gouden Loic Timmermans in Linz

Bij temperaturen boven de 30° ging het afgelopen weekend in het Oostenrijkse Linz de vierde manche van de European Youth Cup door. Een hete kwalificatiedag werd afgesloten met vier Belgen die doorstootten naar de finales.


8c voor Nicolas Favresse in Céüse

Rotsklimmen 8c voor Nicolas Favresse in Céüse

Midden juni is Nicolas Favresse een paar weken gaan klimmen in Céüse. Na tien dagen klimmen topte hij er L'arcadémicien. Dat is een eerder technische 8c die volgens Nicolas iets weg heeft van de routes in Freyr.


Renovaties en zomersluiting bij Altitude CCM

Indoorklimmen Renovaties en zomersluiting bij Altitude CCM

De zomer is begonnen en dat zorgt dat een paar zalen de deuren sluiten voor de vakantie. Controleer dus goed of uw klimzaal wel open is voor u gaat klimmen. Altitude CCM voert deze zomer renovaties uit en zal daardoor heel juli gesloten zijn.


Dit weekend Rocks@Westende

Competitie Dit weekend Rocks@Westende

De vakantie nadert en zorgt voor een zee aan activiteiten. Deze vrijdag, 29 juni begint de Pepsi Max Rocks on Tour. Een mooie gelegenheid om te boulderen op kunstrotsen die in het zand van Westende strand geplaatst zijn.


Niet één maar twee projecten geselecteerd voor beurs Chloé Graftiaux Passion Together

Mix Niet één maar twee projecten geselecteerd voor beurs Chloé Graftiaux Passion Together

In de loop van de maand mei werden twee projecten voorgesteld aan de vereniging Chloé Graftiaux Passion Together. Daarop besloten ze om de beurs in zijn eerste jaar niet exclusief te maken en beide projecten te steunen.


Muriel Sarkany topt nieuwe 8b in Saint-Léger

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt nieuwe 8b in Saint-Léger

Nadat Muriel Sarkany de winter doorbracht in Spanje, is ze nu naar Frankrijk getrokken. Begin juni bevond ze zich in Saint-Léger du Ventoux. Tussen het regenachtige weer door wist ze toch al een oud project te toppen. Ze klom Abrège Nief, 8b.


Opstand tegen nieuwe regels IFSC

Competitie Opstand tegen nieuwe regels IFSC

De afgelopen jaren is het sportklimmen al veel veranderd. In 2012 werden nieuwe regels bij de lead wedstrijden ingevoerd. Het seizoen is nog maar pas begonnen en toch zijn er al enkele klimmers die om acties vragen. Daaronder ook enkele Belgen.


Micha Vanhoudt topt opnieuw 8c in Höllental

Rotsklimmen Micha Vanhoudt topt opnieuw 8c in Höllental

Het is niet omdat je niet veel hoort van Micha Vanhoudt dat hij niet actief is. In tegenstelling! Na een kort verblijf in Spanje eind april is hij aan het klimmen in zijn thuisland Oostenrijk. Afgelopen donderdag topte hij in Höllental een nieuwe 8c, Ada,


Rocks@Westende van 29 juni tot 1 juli

Competitie Rocks@Westende van 29 juni tot 1 juli

De Pepsi Max Rocks on Tour moeten we u niet meer voorstellen. In 2012 zal de reizende boulderzaal in Westende halt houden van 29 juni tot 1 juli. Zeker een aanrader voor mensen die eens ergens anders willen klimmen dan gewoonlijk.


Goud en zilver in Voiron

Competitie Goud en zilver in Voiron

Zaterdag vond in het Franse Voiron, in de buurt van Grenoble, de derde manche van de European Youth Cup plaats. Goud voor Anak Verhoeven en zilver voor Loic Timmermans vormden de mooie oogst van een lange dag.


Eerste Belgische 8B in Bleau door Olivier Mignon

Rotsklimmen Eerste Belgische 8B in Bleau door Olivier Mignon

Olivier Mignon stond al in de geschiedenisboeken met de beste Belgische boulderprestatie. Vandaag schrijft hij opnieuw geschiedenis. Hij klom als eerste Belg een 8B boulder in Fontainebleau. Olivier topte Sideways Daze op Cuvier Rempart.


New Rock op zoek naar klimmonitor

Indoorklimmen New Rock op zoek naar klimmonitor

Klimzaal New Rock is op zoek naar een nieuwe klimmonitor om lessen te geven, klimroutes te bouwen en om de zaal open te houden. De functie vangt aan vanaf september 2012 voor ten minste 30 uren per week.


Vernieuwde website voor Anak Verhoeven

Mix Vernieuwde website voor Anak Verhoeven

De grootste hoop van België in het sportklimmen, Anak Verhoeven, heeft haar website recent vernieuwd. Het moet gezegd worden dat er door een overvloed aan indrukwekkende overwinningen behoorlijk wat te vertellen valt.


10e editie Youth Color Climbing Festival te Imst

Competitie 10e editie Youth Color Climbing Festival te Imst

Een weekend terug ging in Imst de 10de editie van het internationaal Youth Color Climbing Festival door. Niet minder dan 136 jongeren uit de C & D-categorie tekenden present. Marie Colot, Zara Cooreman en Mahault Lippert eindigden als beste Belgen.


Chloé Caulier 7e op eerste EYC Boulder van 2012

Competitie Chloé Caulier 7e op eerste EYC Boulder van 2012

Afgelopen weekend ging in het Zwitserse Grindelwald, aan de voet van de Eiger, de eerste European Youth Cup Boulder van dit jaar door. Chloé Caulier strandt op een zucht van de finale maar gaf haar visitekaartje af...


Uitzonderlijke sluiting Marche-les-Dames op 3 juni

Rotsklimmen Uitzonderlijke sluiting Marche-les-Dames op 3 juni

Het Trainingscentrum voor Commando's van Marche-les-Dames laat weten dat het klimgebied gesloten zal zijn deze zondag, 3 juni 2012 tot 15u. U bent dus gewaarschuwd indien u zin had in een uitstap naar de oevers van de Maas deze zondag!


Klimmen, de obsessie van Muriel Sarkany

Rotsklimmen Klimmen, de obsessie van Muriel Sarkany

Sinds Muriel Sarkany twee jaar geleden de competitie verliet, heeft ze zich met veel overgave op het rotsklimmen gestort. Ze heeft vele projecten en moet toegeven dat met sommige routes klimmen soms verandert in een ware obsessie. Een video.


Winst voor Anak Verhoeven en Loic Timmermans in Moskou

Competitie Winst voor Anak Verhoeven en Loic Timmermans in Moskou

Afgelopen weekend konden de jonge Belgen in Moskou een gooi doen naar punten voor de European Youth Cup. William Frimout en Maelys Gillart klommen zich in finale. Anak Verhoeven en Loic Timmermans klommen tot op de hoogste trede van het podium.


Lessen in nederigheid voor de Belgen in Innsbruck

Competitie Lessen in nederigheid voor de Belgen in Innsbruck

De teamleden van het CAB boulderteam blijven bijleren. Op hun derde wereldbekerwedstrijd afgelopen zaterdag in Innsbruck leerden Nicolas Mathieu en Nicolas Farcy omgaan met de Oostenrijkse boulders.


300 routes in de achtstegraad voor Raphaël Kergen

Rotsklimmen 300 routes in de achtstegraad voor Raphaël Kergen

Raphaël Kergen en Anne-Lynn Vantomme verhuisden recent naar het Zuiden van Frankrijk om er een prachtige gîte uit te baten. Deze maand trokken ze zelf naar het Griekse Kalymnos. Raphaël rondt er de kaap van 300 8e-graadsroutes!


Goud en tweemaal brons voor België in Edinburgh

Competitie Goud en tweemaal brons voor België in Edinburgh

Afgelopen weekend kende het internationaal jeugdseizoen een prachtige start voor ons Belgian Youth Climbing Team. Niet minder dan 18 jonge Belgische klimmers en klimsters tekenden present in Edinburgh, vijf hiervan stootten door naar de finales.


Highline op het atomium

Mix Highline op het atomium

Een highline wordt op hoge hoogte bevestigd en voorziet elke beoefenaar en toeschouwer van de nodige kriebels. Afgelopen weekend hadden een tiental klimmers het voorrecht om hun sangel op het Atomium te mogen opspannen. Een première!


Een nieuwe website voor de City Lizard

Indoorklimmen Een nieuwe website voor de City Lizard

De 16e mei vierde klimzaal City Lizard zijn vijfjarig bestaan. Een verjaardag die het team tot enige vorm van nostalgie aanzette. De nieuwe website van de zaal verdient zeker ook een virtueel bezoek.


Zal Wim Smets een vierde 8000'er beklimmen?

Alpinisme Zal Wim Smets een vierde 8000'er beklimmen?

Het is beslist. Komende maand september vliegt Wim Smets naar Nepal om een poging te wagen op de Manaslu (8156m). Indien hij in zijn opzet slaagt zal hij de tweede Belg zijn op de top van deze gigant en evenaart hij het record van Ingrid Bayens.


Resultaten van het Millet Youth Boulder 2012

Competitie Resultaten van het Millet Youth Boulder 2012

Wedstrijden bieden onze nationale jeugdige top de kans om te groeien en hoe meer verschillende formats hoe meer je er van kan bijleren. Afgelopen zondag ging in Gent het BK Boulderen voor de Jeugd door in een à vue format. Resultaten en foto's.


Een Belgische op Ierse barsten

Rotsklimmen Een Belgische op Ierse barsten

We hebben mooi spreken. Het tradklimmen vereist stalen zenuwen en geen stalen b... Het bewijs in beelden met een video waarin Laurence Yernaux enkele barstroutes in Ierland bedwingt. Van 5c tot 6a met vooral een groot engagement!


30 jaar na de eerste Belgische 8000'er

Alpinisme 30 jaar na de eerste Belgische 8000'er

Dertig jaar geleden, op 5 en 6 mei 1982, stond een team van 5 Belgen op de top van de Dhaulagiri (8125 m) in Nepal. Philip Cornelissen, Rudy Van Snick, Marnix Lefever, Jan Vanhees en Lut Vivijs schreven de eerste pagina van het Belgische Himalayisme.


Nog een week voor de Beurs Chloé Graftiaux Passion Together

Mix Nog een week voor de Beurs Chloé Graftiaux Passion Together

Wie zijn project wil indienen om de eerste beurs Chloé Graftiaux Passion Together te krijgen heeft daar nog één week de tijd voor. De projecten moeten zich vooral richten op het praktische delen van klimmen voor jongeren in moeilijke situaties.


Millet Youth Boulder deze zondag in Bleau

Competitie Millet Youth Boulder deze zondag in Bleau

Komende zondag 13 mei wordt in Bleau een lang seizoen van nationale competities afgesloten met de Millet Youth Boulder. Tijdens deze laatste wedstrijd zullen de jongeren strijden om de titel van Belgisch Kampioen Boulder.


Brumagne en Timmermans Kampioenen van België Lead 2012

Competitie Brumagne en Timmermans Kampioenen van België Lead 2012

Het was al precisie en ervaring wat de klok sloeg zaterdag in Entre Ciel et Terre. Mathilde Brumagne en Loic Timmermans wisten in hun gekende stijl de tegenstand te bedwingen om zo de titel van Belgisch Kampioen Lead binnen te rijven.


10e editie Bouldermania verwelkomt militairen van over heel Europa

Competitie 10e editie Bouldermania verwelkomt militairen van over heel Europa

Op vrijdag 27 april werd in de sporthal van het 3de Bataljon Parachutisten de 10e editie van Bouldermania gehouden. Dit jaar was het echter voor het eerst een Belgisch kampioenschap open voor internationale ploegen.


Petzl Lead & Speed 2012

Competitie Petzl Lead & Speed 2012

Het Belgisch Kampioenschap Lead & Speed vindt plaats nu zaterdag 5 mei in klimzaal Entre Ciel et Terre te Louvain-la-Neuve. Deze eerste grote seniorwedstrijd van 2012 is onderhevig aan een nieuw reglement.


BCCC routebouwers in opleiding

Mix BCCC routebouwers in opleiding

Op 22 en 29 april ging de eerste officieel door de BCCC erkende opleiding voor wedstrijdroutebouwers door. Dit werd ten zeerste gemist in België en werd gerealiseerd door de inzet van een andere, IFSC-gediplomeerde routebouwer, Jérôme De Boeck.


Resultaten van het Youth Boulder Circuit

Competitie Resultaten van het Youth Boulder Circuit

Afgelopen zaterdag ging in klimzaal L'Escale de laatste manche van het YBC door. Het BK over twee weken is nog geen gewonnen zaak voor de favorieten want in elke leeftijdscategorie noteren we één andere winnaar dan op de vorige twee manches.


Nicolas Farcy in de halve finale van de WB Boulder te Wenen

Competitie Nicolas Farcy in de halve finale van de WB Boulder te Wenen

Nicolas Farcy komt terug van Wenen met een hoofd vol indrukken. Sinds afgelopen zaterdag is hij de eerste Belg die het maakt tot in een halve finale van een Wereldbeker Boulder. Hij blijft met zijn beide voeten op de grond.


Resultaten van de Bleau Open Local

Competitie Resultaten van de Bleau Open Local

In klimzaal Bleau bestaan tradities die niet verloren gaan. Zo ook twee maal per jaar de Bleau Open Local. De gelegenheid voor de thuisklimmers om met elkaar vriendschappelijk in de clinch te gaan. De voorjaarseditie vond plaats afgelopen zaterdag.


Rallye de Wallonie : moeilijke toegang Dave dit weekend

Rotsklimmen Rallye de Wallonie : moeilijke toegang Dave dit weekend

Omwille van de Rallye de Wallonie zal het centrum van Jambes moeilijk bereikbaar zijn komend weekend. De toegang tot de Rochers de Néviau te Dave wordt hier onmiddellijk door beïnvloed. Om er toch naartoe te gaan enkele tips van Eddy Abts.


Youth Boulder Circuit 3 komende zaterdag in Arlon

Competitie Youth Boulder Circuit 3 komende zaterdag in Arlon

Komend weekend schiet klimzaal L'Escale de wedstrijdkalender opnieuw op gang met de laatste manche van het Youth Boulder Circuit. Hoewel in de eerste twee wedstrijden de favorieten ongenaakbaar bleken vallen er nog heel wat finaleplaatsen te verdelen.


Het CAB boulderteam test zich in Slovenië

Competitie Het CAB boulderteam test zich in Slovenië

Afgelopen weekend vond in Slovenië de tweede manche van de Wereldbeker boulder plaats. We konden er het boulderteam van de Clup Alpin Belge aan het werk zien. Een eerste test voor Nicolas Mathieu, Nicolas Farcy en Raphaël Fernandez.


Boulder in Zwitserland... deel twee

Rotsklimmen Boulder in Zwitserland... deel twee

Nicolas Mathieu gaat het huis niet meer uit zonder zijn camera. Hij levert opnieuw beelden van zijn prestaties in Ticino. We krijgen een tweede videomontage als aanvulling op die van vorige week. Enkele mooie beelden die je doen dromen!


Petzl Lead & Speed op 5 mei in Entre Ciel et Terre

Competitie Petzl Lead & Speed op 5 mei in Entre Ciel et Terre

De Petzl Lead & Spead 2012 zal plaatsvinden in Entre Ciel et Terre te Louvain-la-Neuve op zaterdag 5 mei. Dit wordt de eerste wedstrijd in de vernieuwde klimzaal. Op het menu: Belgische Kampioenschappen Lead & Speed.


8b/+ voor Anak Verhoeven

Rotsklimmen 8b/+ voor Anak Verhoeven

Tijdens de paasvakantie spendeerde Anak Verhoeven vier dagen in Saint Léger. Ze komt er regelmatig en ook nu was het een blij weerzien. Ze keert terug naar huis met enkele nieuwe successen op haar palmares waaronder Le mur des Cyclopes, 8b/+.


Micha Vanhoudt kijkt terug op zijn 9a

Rotsklimmen Micha Vanhoudt kijkt terug op zijn 9a

Twee weken na het toppen van zijn eerste 9a heeft Paul Lahaye een gesprek met Micha Vanhoudt. Micha gaf zijn indrukken op Erfolg ist trainierbar Reclimbed in Adlitzgräben en zijn plannen voor de komende maanden.


8c voor Sébastien Berthe en Jérôme De Boeck in Siurana

Rotsklimmen 8c voor Sébastien Berthe en Jérôme De Boeck in Siurana

De form zit goed bij Sébastien Berthe en Jérôme De Boeck die beiden in actie zijn op de Spaanse rotsen van Siurana. Ze topten beiden 2x30, een 8c op El Pati.


Frank's Wild Year, alweer een 8A+ voor Nicolas Mathieu

Rotsklimmen Frank's Wild Year, alweer een 8A+ voor Nicolas Mathieu

Op het moment dat we u de prestaties van Nicolas Mathieu van afgelopen week meedeelden, verbleef hij in Cresciano, Zwitserland. Daar voegde hij alweer een 8A+ toe aan zijn lijst van successen, Frank's Wild Year. Een video.


Sean Villanueva en Siebe Vanhee in Piedras Paradas

Rotsklimmen Sean Villanueva en Siebe Vanhee in Piedras Paradas

Na beiden een mooie tijd beleefd te hebben in Venezuela trokken Siebe Vanhee en Sean Villanueva richting Zuid-Amerika. Op hun agenda stond het openen van een honderdtal routes in een canyon bij Piedras Paradas in Argentinië.


Nicolas Mathieu scoort in Chironico

Rotsklimmen Nicolas Mathieu scoort in Chironico

Om te schitteren tijdens de Wereldbeker boulder die binnen twee weken plaatsvindt in Slovenië, is iedereen momenteel volop aan het trainen. Zo ook Nicolas Mathieu. Afgelopen weekend boulderde hij in Chironico twee 8A's: Souvenir en Komilator.


Resultaten Belgisch Kampioenschap ski-alpinisme

Alpinisme Resultaten Belgisch Kampioenschap ski-alpinisme

Het Belgisch Kampioenschap ski-alpinisme viel dit jaar vrij laat in een seizoen dat door het grillige weer in de Alpen werd gedomineerd. Afgelopen zaterdag in Chamonix eindigden Caroline Goffin en Gauthier Masset op de eerste plaats.


Micha Vanhoudt bouldert twee nieuwe 8A's

Rotsklimmen Micha Vanhoudt bouldert twee nieuwe 8A's

Micha Vanhoudt gunt zichzelf geen rust. Vijf dagen na het klimmen van de 9a Erfolg ist trainierbar reclimbed klom hij alweer twee 8A's: Das Ding Extended en Obsöner Zwerg. Dit keer liet hij zijn kracht spreken in de Hirschwände dichtbij Wenen.


Oprichting van de beurs Chloé Graftiaux Passion Together

Mix Oprichting van de beurs Chloé Graftiaux Passion Together

Na een lange stilte zijn de ouders van Chloé Graftiaux klaar met hun plannen om ter ere van haar een beurs op te richten. Vanaf nu kunt u uw project, gericht op het delen van de praktijk van het klimmen voor jongeren in moeilijke situaties, indienen.


Steenslaggevaar in Yvoir en Pont à Lesse

Rotsklimmen Steenslaggevaar in Yvoir en Pont à Lesse

De winter heeft haar sporen gelaten op onze Ardeense klimmassieven. De KBF die de rotsen van de Paradou in Yvoir en die van Castel in Pont à Lesse beheert laat weten dat beide massieven voorlopig extra risicovol zijn wat betreft steenslag.


Bleau Beach Westende vanaf zaterdag

Mix Bleau Beach Westende vanaf zaterdag

Klimmen op het strand is ook dit jaar weer mogelijk dankzij de tweede editie van Bleau Beach. De artificiële klimstructuren in open lucht zijn toegankelijk in Westende van nu zaterdag 31 maart tot 19 oktober.


9a voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen 9a voor Micha Vanhoudt

Je kon het al even voelen aankomen. Na er een winter voor getraind te hebben slaagde Micha Vanhoudt er afgelopen dinsdagavond in Erfolg ist trainierbar reclimbed in Adlitzgraben, Oostenrijk, te toppen. Deze 9a van 35 meter werd geopend door Berni Fiedler.


Resultaten van de Trophée des enfants in Face Nord

Competitie Resultaten van de Trophée des enfants in Face Nord

Een tiental dagen terug ging de Trophée des enfants in klimzaal Face Nord te Bergen door. Het is een wedstrijd die klassiek geworden is voor de jongsten. Opnieuw was deze wedstrijd een succes. Een vijftigtal jonge klimmers namen deel.


Favorieten bevestigen op YBC2

Competitie Favorieten bevestigen op YBC2

Na YBC1 afgelopen week in klimzaal Blok trok het jeugdig bouldercircus dit weekend naar klimzaal Hungaria, Leuven. De winnaars van verleden week wisten ook hier de tegenstand achter zich te houden, bij momenten op uitermate indrukwekkend wijze.


Verhuizende valken in Freyr

Rotsklimmen Verhuizende valken in Freyr

Vorige week meldden we jullie dat een koppeltje slechtvalken zijn intrek had genomen op de Pape in Freyr. De Club Alpin Belge laat weten dat het koppel tijdens de week verhuisd is naar de aangrenzende sector van de Al'lègne.


Nieuwe boulderzaal voor Entre Ciel et Terre

Indoorklimmen Nieuwe boulderzaal voor Entre Ciel et Terre

De inhuldiging van de nieuwe klimzaal Entre Ciel et Terre in oktober was niet het einde van de verbouwingen. De nieuwe boulderruimte is nu beschikbaar en iedereen zou hier zijn gading vinden. Een vijftigtal routes van 3 tot 8A in alle stijlen.


Nieuws uit Venezuela

Rotsklimmen Nieuws uit Venezuela

Na een maand is er eindelijk nieuws van het CAB-RCT in Venezuela. Na een verblijf van tien dagen op de rotsen is het team aangekomen in Yunek om er hun rantsoen aan te vullen. Ze troffen er Siebe Vanhee. Verslag en foto's beschikbaar.


Big Dragon 8A+ voor Nicolas Farcy

Rotsklimmen Big Dragon 8A+ voor Nicolas Farcy

Big Dragon is een boulder die de Belgen duidelijk aanspreekt. Afgelopen vrijdag werd Nicolas Farcy de derde Belgische klimmer die deze 8A+ in Fontainebleau topt. Een week na Jan De Smit en bijna dag op dag een jaar na Jan Gorrebeeck.


Resultaten van het Youth Boulder Circuit in Klimzaal Blok

Competitie Resultaten van het Youth Boulder Circuit in Klimzaal Blok

Afgelopen zaterdag ging in Klimzaal Blok de eerste manche van het Youth Boulder Circuit door. 102 klimmers daagden op om, elk in hun categorie, de eerste punten te verzamelen opdat ze zich kunnen selecteren voor het BK op zondag 13 mei in Gent.


Magali Hayen, 2de in de eerste ronde van de Nederlandse Boulder Cup

Competitie Magali Hayen, 2de in de eerste ronde van de Nederlandse Boulder Cup

Magali Hayen stak opnieuw de grens over om zich te meten met onze noorderburen. De eerste ronde van de Nederlandse Boulder Cup vond plaats afgelopen zondag in de Cube te Enschede. Ze eindigde tweede na Roelien Van De Vrie.


Claudine Delsaux en Jurgen Lis Belgisch studentenkampioen

Competitie Claudine Delsaux en Jurgen Lis Belgisch studentenkampioen

Het Belgisch Studenten Kampioenschap is moeilijk te organiseren. De klimmers en de zaal zijn niet makkelijk te mobiliseren tijdens de week. Dit jaar werd de wedstrijd gehouden in Espace Grimpe. Claudine Delsaux en Jurgen Lis eindigen op de eerste plaats.


Nesten van valken in Freyr

Rotsklimmen Nesten van valken in Freyr

Zoals gewoonlijk zijn de slechtvalken teruggekeerd naar de rotsen van Freyr. De Club Alpin Belge meldt dat de vogels dit jaar gekozen hebben voor de grot van Z op de Pape in plaats van op de Al'lègne. Ze verblijven daar tot waarschijnlijk eind juni.


Bekijk de affiche voor de Wereldbeker Lead 2012 in Puurs

Competitie Bekijk de affiche voor de Wereldbeker Lead 2012 in Puurs

Het voorontwerp van de affiche van de Wereldbeker Lead Climbing 2012 in Puurs werd afgelopen zaterdag onthuld tijdens het Belgisch Kampioenschap voor de jeugd. We zien een schets van Sachi Amma. Hou alvast 22 september vrij in je agenda.


Jan de Smit en Micha Vanhoudt aan bouldertop

Rotsklimmen Jan de Smit en Micha Vanhoudt aan bouldertop

Voor 2 Belgische klimmers was het een zeer productief begin van de maand maart. Na zich in Hard Moves te hebben gestort, bood Jan De Smit zichzelf Big Dragon (8A+) in Fontainebleau. Iets meer naar het oosten topte Micha Vanhoudt zijn eerste 8B.


Resultaten Belgisch Kampioenschap Junior Lead 2012

Competitie Resultaten Belgisch Kampioenschap Junior Lead 2012

Net als vele wedstrijden die gehouden worden in Klimax verliep het BK lead voor de jeugd afgelopen zaterdag van een leien dakje. Met de inzet van meer dan 50 vrijwilligers hebben de organisatoren weer een uitstekend resultaat afgeleverd.


Ingravids Eskerps, 8c voor Muriel Sarkany in Santa Linya

Rotsklimmen Ingravids Eskerps, 8c voor Muriel Sarkany in Santa Linya

Het voordeel van een klimroute is dat, hoe ze ook noemen, ze geklommen worden voor hun schoonheid of moeilijkheidsgraad. Afgelopen donderdag heeft Muriel Sarkany in Santa Linya een nieuwe 8c geklommen die de naam Ingravids Eskerps draagt.


Youth Boulder Circuit 2012, in de startblokken...

Competitie Youth Boulder Circuit 2012, in de startblokken...

Op 17 maart schiet het Youth Boulder Circuit uit de startblokken. Drie selectiewedstrijden leiden naar een spetterende finale die voor de tweede keer in de geschiedenis de titels van Belgisch Kampioen Boulder bij de Jeugd zal verdelen.


Drytoolzondag in Breeven

Competitie Drytoolzondag in Breeven

Na het succes van de nachtelijke drytoolwedstrijden in Buggenhout werd een soortgelijk evenement op poten gezet maar dan overdag. Dit evenement vond plaats afgelopen zondag op de muur van de BVKB in Breeven.


Beperkte toegang en onderhoudswerken op de Ardeense massieven

Rotsklimmen Beperkte toegang en onderhoudswerken op de Ardeense massieven

Let op waar je de komende dagen en weken gaat klimmen. Verschillende massieven worden omwille van onderhoudswerken tijdelijk geheel of gedeeltelijk afgesloten: Marche-les-dames, Dave en Freyr.


Kids with Guns, nieuwe bigwall-route in Venezuela

Rotsklimmen Kids with Guns, nieuwe bigwall-route in Venezuela

Siebe Vanhee koos deze winter met een aantal internationale kompanen Venezuela als bestemming voor hun klimexpeditie. De afgelopen dagen postte Siebe verschillende hoofdstukken op zijn blog.


City Lizard negende in de finale van Hard Moves

Competitie City Lizard negende in de finale van Hard Moves

Het team van City Lizard presteerde goed in de finale van Hard Moves in het Duitse Wuppertal. Ze werden er eervol negende na een strijd van verschillende weken tussen niet minder dan 2800 klimmers uit heel Europa.


Loïc Timmermans, student klimmer door TV Brussel

Mix Loïc Timmermans, student klimmer door TV Brussel

De meest recente reportage uitgezonden door een tv-zender was er eentje over Loïc Timmermans op TV Brussel. De jonge klimmer is niet alleen getalenteerd aan de muren, ook op de schoolbanken geloven de leerkrachten in hem.


De Bleau-parleurs en de Pussycats winnen de Bleau Open Teams

Competitie De Bleau-parleurs en de Pussycats winnen de Bleau Open Teams

Als we het success van een wedstrijd bepalen aan de hand van het aantal deelnemers, was de Bleau Open Teams zeker een succes. 59 ploegen van 3 klimmers, 14 meer dan in 2011, reisden zaterdag en zondag af naar klimzaal Bleau.


Beelden van Tomtesterom op El Capitan

Mix Beelden van Tomtesterom op El Capitan

Wie afgelopen zondagavond naar Eén keek kon een aflevering bekijken waarin Tomtesterom El Capitan beklom. Tijdens deze beklimming, gekwalificeerd als zwaarste ter wereld, werd hij begeleid door Nicolas Favresse en Sean Villanueva. Beelden...


Muriel Sarkany in het Directiecomité van het IFSC

Mix Muriel Sarkany in het Directiecomité van het IFSC

Muriel Sarkany klimt niet alleen goed, sinds enkele jaren is ze ook officieel afgevraadigde van de atleten in het hoogste beslissingsorgaan van de IFSC. Eind vorige week nam ze deel aan de Plenaire Vergadering in Amsterdam. Onderwerp: The 2020 dream.


Regen aan à vue's voor Loïc Timmermans in Terradets

Rotsklimmen Regen aan à vue's voor Loïc Timmermans in Terradets

Tijdens de krokusvakantie trok Loïc Timmermans naar Terradets. Doel: zijn conditie testen na de winter. Wat hij realiseerde moet ons gerust stellen. Het bevestigt dat hij aan het à vue klimmen heeft gewerkt. Drie 8a+'en tovert hij zo uit zijn klimzak.


Niet vergeten, zondag 26 februari Tomtesterom in K2

Mix Niet vergeten, zondag 26 februari Tomtesterom in K2

Komende zondag 26 februari wordt op Eén de aflevering uitgezonden waarin Tom Waes de beklimming van El Capitan in Yosemite beoogt. Om 19u kan je Tom Waes zelf aanhoren in buitensportwinkel K2 te Antwerpen.


Raphaël Fernandez kijkt terug op het afgelopen jaar

Mix Raphaël Fernandez kijkt terug op het afgelopen jaar

Na enkele stille maanden kijkt Raphaël Fernandez terug op 2011 en de koude eerste maanden van 2012. De honger naar het klimmen blijft, ondanks zijn wisselende vorm door de combinatie met zijn studies.


Olivier Mignon topt opnieuw 8A+ in Fontainebleau

Rotsklimmen Olivier Mignon topt opnieuw 8A+ in Fontainebleau

Op doortocht in Fontainebleau het afgelopen weekend stonden bij Olivier Mignon enkele nieuwe boulders op het menu. Kers op de taart was een 8A+: Gourmandise raccourci. Het was er eentje zoals er enkel in Bleau boulders te vinden zijn.


Last call Bleau Open Teams

Competitie Last call Bleau Open Teams

Met 33 boulders te toppen in een team van 3 en dat in slechts 3u30 is de Bleau Open Teams een stevige uitdaging. Als je op zaterdag 3 of zondag 4 maart wil klimmen in een goede teamsfeer vergeet dan niet in te schrijven.


Resultaten van de Vlaamse Studentenboulderdag te Bleau

Competitie Resultaten van de Vlaamse Studentenboulderdag te Bleau

Als vaste waarde op de kalender wist de Vlaamse Studentenboulderdag afgelopen vrijdag een veertigtal studenten naar Gent te lokken. Een mooie dag die Jurgen Lis en Liselotte De Bruyn als onbetwiste winnaars heeft.


Mooi weer na al het ijs in Chanxhe

Alpinisme Mooi weer na al het ijs in Chanxhe

Het ijs is gesmolten. Niets in vergelijking met wat vorig weekend in Chanxhe, regio Luik, te zien was. Zoals wel vaker als de ijzige kou ons land binnen trekt werden de piolets en crampons uit de kast gehaald.


Winnaars van de Banff Mountain Film Festival World Tour wedstrijd

Mix Winnaars van de Banff Mountain Film Festival World Tour wedstrijd

De première van het Banff Mountain Film Festival World Tour vindt plaats vanavond in Antwerpen en trekt een volle zaal. Een kleine honderd deelnemers waagden hun kans in onze wedstrijd. Zie hier de namen van de 10 gelukkige winnaars.


Vlaamse Studentenboulderkampioenschap 2012 op vrijdag 17 februari

Competitie Vlaamse Studentenboulderkampioenschap 2012 op vrijdag 17 februari

Op vrijdag 17 februari 2012 strijden de Vlaamse studenten in Klimzaal Bleau voor de titel van Vlaamse Studentenboulderkampioen 2012 maar dit evenement is echter niet alleen een competitie: beginners kunnen een initiatie volgen bij een trainer.


Allen voor Dave! Wees voorzichtig...

Rotsklimmen Allen voor Dave! Wees voorzichtig...

De Club Alpin Belge heeft een milieuvergunningsaanvraag ingediend voor het massief van Dave en dat vereist ook een publiek onderzoek. De klimactiviteiten op het massief zullen de volgende weken en maanden dan ook erg nauwgezet gevolgd worden.


Dani Andrada gefilmd door Haroun Souirji

Mix Dani Andrada gefilmd door Haroun Souirji

Haroun Souirji is er weer met een kortfilm van 19 minuten, ditmaal volledig gewijd aan Dani Andrada, de Spaanse klimmer met nooit gestilde honger naar meer. Hiervoor moest Haroun de hoogte in en dat leverde mooie beelden op.


Tomtesterom live in Antwerpen op 26 februari

Mix Tomtesterom live in Antwerpen op 26 februari

Dos cervezas, een huskyrace en de Marathon des sables hebben Tom Waes alias Tomtesterom gemeen. Zijn laatste nieuwe uitdaging was de beklimming van El Cap met Nicolas Favresse en Sean Villanueva. Op 26 februari stelt hij de reportage voor in de K2.


La balance sans la prise taillée voor Igor Depoorter

Rotsklimmen La balance sans la prise taillée voor Igor Depoorter

Beeld je twee opeenvolgende optrekbewegingen op onmenselijk platte grepen in. Dat is wat Igor Depoorter deed in Balance sans la prise taillée in de sector Cuvier te Fontainebleau. Weer een 8A boulder toe te voegen aan zijn palmares.


Lead Junior 2012, op uw plaatsen...

Competitie Lead Junior 2012, op uw plaatsen...

Het BK Junior 2012 gaat door op zaterdag 10 maart in klimzaal Klimax te Puurs. Een grote afspraak die onze elite jeugdklimmers niet mogen missen willen ze nog een laatste keer op nationaal vlak kunnen schitteren dit jaar. De inschrijvingen zijn geopend.


Caulier en De Boeck winnen de Blok Open 2012 à vue

Competitie Caulier en De Boeck winnen de Blok Open 2012 à vue

Met 40 boulders te klimmen, gevolgd door een heuse finale kon de Blok Open doorgaan voor een waar titanengevecht. Zij die erin slaagden kwalificaties en à vue finale te overleven verdienen alle respect. Chloé Caulier en Jérôme De Boeck demonstreerden.


Jurgen Lis neemt deel aan zijn eerste Wereldbeker Ijsklimmen

Competitie Jurgen Lis neemt deel aan zijn eerste Wereldbeker Ijsklimmen

Adept van crampons en piolets Jurgen Lis nam het afgelopen weekend deel aan zijn eerste officiële wedstrijd in het ijsklimmen, de Wereldbeker van Champagny-en-Vanoise in Frankrijk. Hij eindigt in de tweede tabelhelft op een verdienstelijke 39e plaats.


Vierde keer Magali Hayen op de Dust Boulder Contest

Competitie Vierde keer Magali Hayen op de Dust Boulder Contest

Het is nu 4 jaar dat de Dust Boulder Contest bestaat. 4 jaar ook dat Magali Hayen deelneemt en... wint. De eer van de Belgen hooghoudende bij onze noorderburen overklast Magali alle categorieën, in punten evenals in aantal getopte boulders.


Muriel Sarkany topt Rollito Sharma Extension, 8c

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt Rollito Sharma Extension, 8c

Muriel Sarkany koos voor het Spaanse Santa Linya om er haar winterseizoen door te brengen. Afgelopen weekend strandde ze op, letterlijk, twee vingers van de relais van Rollito Sharma Extension. Na een week pauze in België werkte ze dit weekend af.


10 x 2 toegangstickets voor het Banff Mountain Film Festival te winnen

Mix 10 x 2 toegangstickets voor het Banff Mountain Film Festival te winnen

Als je nog geen kaarten hebt gekocht en erover twijfelt er alsnog te kopen, weet dan dat er via Belclimb 10 x 2 toegangstickets voor de Banff Mountain Film Festival World Tour vallen te winnen. Een wedstrijd die loopt tot 14 februari.


Opleidingen nationaal routebouwer op de agenda

Mix Opleidingen nationaal routebouwer op de agenda

Als verantwoordelijke van de BCCC voor de routebouw op wedstrijden organiseert Jérôme De Boeck op regelmatige basis opleidingen voor wedstrijdroutebouwers. De volgende gaan door in maart en april.


Nicolas Favresse hervond de form in Siurana

Rotsklimmen Nicolas Favresse hervond de form in Siurana

Het is in Siurana dat Nicolas Favresse de laatste weken te vinden was. Een goede plaats om te trainen voor zijn vertrek naar Venezuela maar vooral een massief met veel mogelijkheden. Hij topt er twee 8c's evenals twee 8c+'en.


Wie doet mee aan de Blok Open 2012 dit weekend?

Competitie Wie doet mee aan de Blok Open 2012 dit weekend?

Met meer dan 140 inschrijvingen vijf dagen voor de start van het evenement belooft de Blok Open dit weekend in Hoboken weer een stevige wedstrijd te worden. De inschrijvingen zijn gesloten.


Kleine verschillen op de Open Escale

Competitie Kleine verschillen op de Open Escale

De laatste manche van de Belgische Jeugdbeker vond gisteren plaats in klimzaal L'Escale te Arlon. We onthouden van deze editie de zeer kleine verschillen voor verschillende klimmers in hun categorieën en één punt ten voordele van Klimax in de teamranking.


Soirée frontale in Face Nord op 3 februari

Mix Soirée frontale in Face Nord op 3 februari

Klimmers en alpinisten zijn vertrouwd met het gebruik van een hoofdlamp voor de avondlijke terugkeer naar de auto, de ochtendlijke start van een grote beklimming maar ook voor wanneer de lichten van een klimzaal gedoofd worden...


Bleau Open Teams op 3 en 4 maart

Competitie Bleau Open Teams op 3 en 4 maart

De Bleau Open Teams, dat is een soort van estafette. Kracht, strategie en snelheid zijn nodig om de uitdaging met vrucht te volbrengen. 33 boulders te toppen, in een team van 3 en dat in slechts 3u30... Absoluut plezier op 3 en 4 maart!


Resultaten van de drytool wedstrijd in Buggenhout

Competitie Resultaten van de drytool wedstrijd in Buggenhout

Zoals elk jaar werden de torens van Buggenhout getooid met boomstronken, banden en andere originele accesoires voor de liefhebbers van het drytoolen. Matti Buyle behaalt er een stevig verzurende overwinning.


Team Klimax wint meesterlijk het Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap 2012

Competitie Team Klimax wint meesterlijk het Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap 2012

Er wordt steeds gezegd dat een thuiswedstrijd zijn voordelen heeft. Gisteren kon team Klimax dit weer maar eens bevestigen door de teamranking evenals 6 van de 7 Vlaamse titels in de wacht te slepen.


Sean Villanueva, na het geschreven interview nu op TV

Mix Sean Villanueva, na het geschreven interview nu op TV

Het was de week van Sean Villanueva. Na het onderwerp geweest te zijn van een interview in de Knack, was hij afgelopen dinsdag ook nog eens te gast in De laatste show op Eén. Doel: promotie maken voor het big wall klimmen.


Belgisch Kampioenschap ski-mountaineering op 31 maart

Alpinisme Belgisch Kampioenschap ski-mountaineering op 31 maart

De 11de editie van het Belgisch Kampioenschap ski-mountaineering zal op 31 maart doorgaan in Chamonix. Opmerkelijk genoeg zal dezelfde wedstrijd ook doorgaan als het eerste kampioenschap voor onze Noorderburen.


Hard Moves in City Lizard

Competitie Hard Moves in City Lizard

Sinds 10 januari kan je in klimzaal City Lizard te Sint-Niklaas deelnemen aan Hard Moves, de grootste en waarschijnlijk meest relaxe klimwedstrijd in Europa. 20 deelnemende klimzalen sturen op 3 maart hun toppers naar het Duitse Wuppertal voor de finale.


Jan de Smit klimt Big Golden Assis, 8A

Rotsklimmen Jan de Smit klimt Big Golden Assis, 8A

De regenachtige condities van de afgelopen twee weken maakten het klimmen in Fontainebleau er niet makkelijker op. De korte regenstop dit weekend gaf Jan De Smit de kans om Big Golden Assis, 8A, te klimmen én de big four af te werken.


Sean Villanueva in de spotlight van Knack

Mix Sean Villanueva in de spotlight van Knack

Sean Villanueva, 31 jaar ondertussen, is een van de meest charismatische klimmers ter wereld. Op reis met de Petzl Rock Trip naar Ghetu in China afgelopen oktober, trok er een ploeg van het magazine Knack mee in zijn kielzog.


Vaarwel Jorn Van Roy

Mix Vaarwel Jorn Van Roy

Vandaag werd in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden afscheid genomen van Jorn Van Roy, topcoach en mede-oprichter van vzw Klimclub Hungaria. De redactie betuigt haar oprechte medeleven aan zijn familie en naasten.


Gespierde reportage op Canal C over Olivier Mignon

Mix Gespierde reportage op Canal C over Olivier Mignon

Het is niet meer dan logisch dat de Naamse lokale televisiezender Canal C een reportage maakte over Olivier Mignon die geboren werd in Namen. Afgelopen week liet de verse Belgisch Kampioen Boulder zich van zijn meest 'gespierde kant' zien.


Nieuwe site Alpi-Secours België

Mix Nieuwe site Alpi-Secours België

In België zijn bergreddingen niet zo bekend, maar dat heeft te maken met de hoogte van onze rotsen. Dit wil evenwel niet zeggen dat een reddingsactie levens kan redden. Als je geïnteresseerd bent, ga dan eens kijken op de nieuwe site van Alpi-Secours.


Loïc Timmermans over zijn 2012 op Télé Bruxelles

Mix Loïc Timmermans over zijn 2012 op Télé Bruxelles

De pers is geboeid door jong talent. Dankzij zijn schitterend wedstrijdseizoen in 2011 stond Loïc Timmermans al behoorlijk in de schijnwerpers. Eind december kwam hij op Télé Bruxelles waar er vooruitgeblikt werd naar 2012.


La Sportiva viert 20 jaar Mythos

Mix La Sportiva viert 20 jaar Mythos

De Mythos, de meeste verkochte klimschoen in de wereld, vierde zijn 20ste verjaardag in 2011. Om dit heugelijke gebeuren extra onder de aandacht te brengen, lanceerde La Sportiva een limited edition van 1991 paren die je op hun site kan winnen.


Blok Open op 4 en 5 februari in Hoboken

Competitie Blok Open op 4 en 5 februari in Hoboken

Bereid je voor. De eerste stevige boulderwedstrijd van 2012 zal plaats vinden op 4 en 5 februari in klimzaal Blok. Op de agenda voor de deelnemers de Blok Open met 40 boulderproblemen tussen de 5 en de 8a, met een finale en een apart jeugdklassement.


1400 euro aan Patagonia prijzen te winnen tot vrijdagnacht

Mix 1400 euro aan Patagonia prijzen te winnen tot vrijdagnacht

De feesten zijn nog niet afgelopen op Belclimb. Ze eindigen pas vrijdag om middernacht met het einde van onze Patagonia wedstrijd. Als je tussen de winnaars wilt staan dan moet je nog snel deelnemen.


Het Klimax Jeugdteam traint met Maja Vidmar

Indoorklimmen Het Klimax Jeugdteam traint met Maja Vidmar

Toen het lokale jeugdteam op 31 december samenkwam in klimzaal Klimax voor de laatste training van het jaar, stond hun een grote verrassing te wachten. Totaal onverwacht nam de Sloveense Maja Vidmar deel aan hun trainingssessie.


Didier Mottart knalt Bindu 8B boulder in Albarracin

Rotsklimmen Didier Mottart knalt Bindu 8B boulder in Albarracin

Met twee is het altijd beter; je kan elkaar aanmoedigen en samen de juiste methode uitdokteren. Mathieu Pauwels geniet nog steeds van de topcondities en topte Cosmos (8A+), een boulder waarvan Didier Mottart de linkse variant kon doen: Bindu 8B.


Klem's travers, 8A boulder voor Mathieu Pauwels

Rotsklimmen Klem's travers, 8A boulder voor Mathieu Pauwels

Er is een eerste keer voor alles. Voor Mathieu Pauwels kwam de eerste 8A boulder op 30 december 2011 in het Spaanse Albarracin. De route heet Klem's travers naar de man die de route opende; de Oostenrijker Klem Loskot.


Gelukkig en voorspoedig 2012

Mix Gelukkig en voorspoedig 2012

Het jaar 2011 was bijzonder rijk en zat vol verrassingen. Denk maar aan Anak Verhoeven en Loïc Timmermans die zowel op de rotsen als op internationale competitie hoge ogen gooiden. De redactie wenst jullie allemaal een schitterend 2012.