Rotsklimmen >
Nieuws 
Tweede Belgische 8B+ boulder voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Tweede Belgische 8B+ boulder voor Micha Vanhoudt

De veelzijdige klimmer Micha Vanhoudt jongleert met brio tussen het boulderen en lengteklimmen. Na Hobby Extra 8c begin december wist hij verleden week Barry White 8B+ uit te klimmen. Micha is de tweede Belg die deze moeilijkheidsgraad topt.


Bouldervideos made in USA

Rotsklimmen Bouldervideos made in USA

Tim Teerlinck et Xiao-Lin Lin zijn allebei verknochte boulderfanaten en zijn net terug van een 2 maanden durende trip in de VS. Van Yosemite tot in de Buttermilks ontdek hier twee videos van hun reis.


Stéphane Hanssens aan het werk in Patagonië

Rotsklimmen Stéphane Hanssens aan het werk in Patagonië

Stéphane Hanssens vertoeft momenteel in Patagonië in het gezelschap van Sean Villanueva en Merlin Didier. Om zich hierop voor te bereiden, heeft Stéphane bij wijze van opwarming de 8b+ Io Brother getopt van de eerste poging, alsook Wasabi 8A+ boulder.


Contrôle Technique 7C+ voor Yannick Marchand

Rotsklimmen Contrôle Technique 7C+ voor Yannick Marchand

Na enkele weekends van bloed, zweet en net geen tranen stond vorig weekend Yannick Marchand eindelijk bovenaan Contrôle Technique, 7C+ in Fontainebleau! Eén weekend eerder, scheelde het al geen haar en verliet hij het bos met een hoop frustratie.


Sean Villaneuva temt de 6 lengtes van Balrog, 8b+

Rotsklimmen Sean Villaneuva temt de 6 lengtes van Balrog, 8b+

Op 28 november heeft Sean Villanueva Balrog geklommen, een route die hij in maart geëquipeerd had in Piedra Parada (Argentinië) en die hem sindsdien bleef achtervolgen in zijn dromen! Maximum niveau van de route is 8b+. Hij getuigt over zijn beklimming.


Hobby Extra 8c voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Hobby Extra 8c voor Micha Vanhoudt

Na een heus gevecht kon vorige zondag Micha Vanhoudt nog een lokale klassieker aan zijn palmares toevoegen, Hobby Extra 8c, gelegen net ten zuiden van Wenen. Met deze beklimming staat zijn teller dit jaar al op 6 routes van 8c of meer.


Nieuwe 8b+ voor Raphael Kergen in Oliana

Rotsklimmen Nieuwe 8b+ voor Raphael Kergen in Oliana

Raphaël Kergen zet zijn opmars in de 8e graad door. Nog geen drie maand na het afwerken van een andere 8b+ in Saint Léger du Ventoux, werkte hij nu Humildes pa casa van hetzelfde niveau af in Oliana, Spanje. Zijn mooiste route ooit, naar eigen zeggen.


Monster magnet, 8b, voor Simon Lorenzi (15)

Rotsklimmen Monster magnet, 8b, voor Simon Lorenzi (15)

Simon Lorenzi zal het van iemand gekregen moeten hebben. In de jaren 90 klom zijn vader Claude als eerste la Traction universelle. Eind oktober slaagde de 15 jaar jonge Luikenaar er in om Monster Magnet, 8b, in de Frankenjura af te werken.


Tradklimmen in de Pfalz

Rotsklimmen Tradklimmen in de Pfalz

Als je je eens aan het tradklimmen wil wagen dan moet je zeker eens langs de Pfalz. Op 4 uur van Brussel gelegen is dit het perfecte scholingsgebied. Een video die je helemaal in de sfeer brengt.


Drie 8A's voor Nicolas Farcy in Fontainebleau

Rotsklimmen Drie 8A's voor Nicolas Farcy in Fontainebleau

De derde van de Bleau Open, Nicolas Farcy, bewijst ook vaak op rots zijn potentieel. Begin deze week zat hij in Fontainebleau en hij kwam terug met niet minder dan drie 8A boulders op zijn palmares.


Raphaël Kergen klimt 8b+/ c in Saint Léger

Rotsklimmen Raphaël Kergen klimt 8b+/ c in Saint Léger

Goede prestatie van de Luikenaar Raphaël Kergen. Afgelopen vrijdag bereikte hij de top van Le léviathan, le griffes de l'amer in Saint Léger du Ventoux. Deze route van 90 bewegingen heeft een kwotatie van 8b+/c.


Jouw foto in de nieuwe topo van Freyr?

Rotsklimmen Jouw foto in de nieuwe topo van Freyr?

Marc Bott, de auteur van de drie voorgaande edities van de topo van Freyr, stoomt een nieuwe editie klaar tegen het voorjaar van 2013. Ditmaal wilt hij iedereen de kans geven om met haar of zijn mooiste foto te schitteren in de nieuwe topo.


Nicolas Favresse op het Kalymnos Climbing Festival

Rotsklimmen Nicolas Favresse op het Kalymnos Climbing Festival

Het is Kalymnos waar de aandacht van de klimmerswereld zich de afgelopen week op richtte. Het Festival is een ware place to be voor de liefhebbers van het sportklimmen. Nicolas Favresse ging aan het werk in de pro-competitie.


Boulderen in Zuid Afrika

Rotsklimmen Boulderen in Zuid Afrika

Nicolas Mathieu is een globetrotter in hart en nieren. Zijn reizen hebben hem al meermaals buiten Europa gebracht. Tijdens zijn laatste trip naar Zuid Afrika kwam hij niet alleen met een mooie ticklist maar ook met mooie beelden naar huis.


Kevin Lopata klimt 8c+ in Freyr

Rotsklimmen Kevin Lopata klimt 8c+ in Freyr

Er blijven nog maar weinig ongeklommen projecten over in Freyr. Vorige zondag heeft Kevin Lopata een van de laatste openstaande projecten vrij kunnen klimmen. Galaxy werd eind jaren tachtig door Arnould t'Kint ingeboord. Kevin stelt 8c+ voor als quotatie.


Antoine Kauffmann rondt vakantie af met 8b+

Rotsklimmen Antoine Kauffmann rondt vakantie af met 8b+

Antoine Kauffmann, lid van de club ClimbCool, wijdde zijn zomervakantie aan de rotsen. Na Rodellar in juli en de Frankenjura in augustus, sloot hij zijn vakantie af in Céüse met de hele mooie Slow Food, 8b+.


Een jongensdroom die uitkomt voor Jan de Smit

Rotsklimmen Een jongensdroom die uitkomt voor Jan de Smit

22 Jaar moest Jan de Smit wachten op deze dag. Als tiener al maakte hij van Shingen een van zijn grote doelen. Op dat moment was de 8b/+ van Freyr één van de moeilijkste routes in België. Afgelopen zaterdag kon Jan de vijftien bewegingen afwerken.


Micha Vanhoudt klimt Elza 8c vrij

Rotsklimmen Micha Vanhoudt klimt Elza 8c vrij

Micha Vanhoudt kan niet alleen uitzonderlijke routes toppen. In zijn vrije tijd heeft hij zijn klimschoenen ingeruild voor een boor. Vorige week slaagde hij erin om Elza af te werken. Een route die hij inschat als 8c en eerder dit jaar equipeerde.


Raphaël Fernandez bouldert opnieuw 8B

Rotsklimmen Raphaël Fernandez bouldert opnieuw 8B

Raphaël Fernandez is een van de meest veelzijdige Belgische klimmers. Hij presteert op wedstrijden, maar eveneens aan de rotsen lead en boulder. Na zijn aankomst in Magic Wood begin augustus topte hij deze week zijn tweede 8B, One summer in paradise.


Greenspit, 8b trad, voor Siebe Vanhee

Rotsklimmen Greenspit, 8b trad, voor Siebe Vanhee

Een dikke 4 jaar na Nicolas Favresse slaagt nu ook Siebe Vanhee er in om de legendarische tradroute Greenspit, 8b, in Valle Dell'Orco te toppen. Vijf klimdagen had Siebe nodig om deze supertechnische barst uit te klimmen.


Speed, 8c+ voor Nicolas Favresse

Rotsklimmen Speed, 8c+ voor Nicolas Favresse

Nicolas Favresse is geslaagd in een van de meest langdurige projecten uit zijn carrière als klimmer. Vreemd, als je weet dat het gaat om een route die bekend staat onder de naam Speed, 8c+ beschouwd als één van de meest technische routes ter wereld.


Een milieuvergunning voor de Rochers de Néviau, Dave

Rotsklimmen Een milieuvergunning voor de Rochers de Néviau, Dave

Na de Rocher des Vignobles is het de beurt aan de Rochers de Néviau, Dave, om hun milieuvergunning te krijgen van het Département de la Nature et des Forêts van de Waalse gemeenschap. Er gelden vanaf heden enkele zeer specifieke .


Raphaël Fernandez in goede doen te Magic Wood

Rotsklimmen Raphaël Fernandez in goede doen te Magic Wood

Iedereen heeft recht op zijn topdagen. Afgelopen donderdag kon Raphaël Fernandez in Magic Wood zijn grenzen omverblazen. Met geluk zigzaggend tussen de regenbuien slaagde hij er in Riverbed, zijn eerste 8B boulder, te toppen.


Geslaagde rotsstage in de Franken voor Climb Cool

Rotsklimmen Geslaagde rotsstage in de Franken voor Climb Cool

Het is een beetje een pelgrimstocht aan het worden. Elk jaar trekt Climb Cool een tiental dagen naar de Frankenjura. Onder begeleiding van hun coaches en een verrassingscoach keren de deelnemers terug naar de basis van het sportklimmen. En dat loont!


Muriel Sarkany topt de eerste vrouwelijke Belgische 8c+

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt de eerste vrouwelijke Belgische 8c+

Muriel Sarkany wist afgelopen dinsdag een nieuwe grens te overstijgen en zette zo een prestatie neer die in België nog niet werd geëvenaard. Ze topte Ultimate sacrifice, 8c+ in de sector Déversé te Nice.


Weer even een klimgordel voor Raphaël Fernandez

Rotsklimmen Weer even een klimgordel voor Raphaël Fernandez

Sprint of halve fond, een mens moet kiezen. Evenzo in het klimmen waar er een wereld van verschil is tussen boulder en lead. Na 6 maand in het teken van het boulderen pastte Raphaël Fernandez zich de gordel weer aan voor verschillende 8'en in Rodellar.


Een maand juli vol 8'en voor Anak Verhoeven

Rotsklimmen Een maand juli vol 8'en voor Anak Verhoeven

De afgelopen maand was het aan de rotsen dat je Anak Verhoeven kon terugvinden. Voor en na haar doortocht op de WB in Chamonix trok de jonge klimster langs de klimgebieden doorheen de Alpen en keerde terug met een keur aan achtstegraadsroutes.


Een 8A+ voor Olivier Mignon in Magic Wood

Rotsklimmen Een 8A+ voor Olivier Mignon in Magic Wood

Het is in Magic Wood in Zwitserland dat Olivier Mignon al vele topprestaties neerzette. Ook nu brengt hij er enkele zomerweken door. Omwille van de vele regenbuien zag hij zich genoodzaakt de steeds droge 8A+ High Spirit op te zoeken.


Antoine Kauffmann verzamelt achtestegraadsroutes in Rodellar

Rotsklimmen Antoine Kauffmann verzamelt achtestegraadsroutes in Rodellar

Mathilde Brumagne is niet de enige Belgische die de voorbije maand routes heeft geoogst in Rodellar. Ook Raphaël Fernandez en Antoine Kauffmann zijn de Spaanse rotsen afgeschuimd. Resultaat: Ixeia 8b+.


Jerôme De Boeck klimt 8c waarin hij al 6 jaar werkt

Rotsklimmen Jerôme De Boeck klimt 8c waarin hij al 6 jaar werkt

Om verschillende redenen zoals blessures moet de klimmer soms op lange termijn blijven werken in eenzelfde project. Het meest recente voorbeeld is er een van Jérôme De Boeck. Afgelopen vrijdag kon hij 7pm JP show, 8c toppen.


Riverbed, eerste 8B boulder voor Nicolas Farcy

Rotsklimmen Riverbed, eerste 8B boulder voor Nicolas Farcy

De regenbuien die Magic Wood deze week te verwerken kreeg verhinderden Nicolas Farcy niet om sterk te klimmen. Buiten enkele 8A's slaagde hij er ook in The Riverbed, een 8B van 21 bewegingen, te toppen. Zijn eerste!


Regen aan 8'en voor Loic Timmermans in Nice

Rotsklimmen Regen aan 8'en voor Loic Timmermans in Nice

Vertrokken naar de Gorges du Loup om te werken in de negende graad veranderde Loïc Timmermans gedurende zijn verblijf van idee. Resultaat: een massa achtstegraadroutes.


Er mag terug geklommen worden op de Rocher des Vignobles

Rotsklimmen Er mag terug geklommen worden op de Rocher des Vignobles

De Club Alpin Belge laat weten dat de Rocher des Vignobles te Sy over een nieuwe milieuvergunning beschikken. Klimmen is er weer toegestaan maar onder strikte voorwaarden. Opnieuw wordt er gevraagd deze nauwgezet na te leven.


Mathilde Brumagne in grootse vorm in Rodellar

Rotsklimmen Mathilde Brumagne in grootse vorm in Rodellar

De zomer is heilig voor Mathilde Brumagne. Geen wedstrijd op de agenda in de maand juli maar eerder een traditionele trip naar het zuiden. Dit jaar Rodellar met als resultaat: verscheidene routes in de hogere graden tot 8b en meer...


Comblain-la-tour gedeeltelijk heropend

Rotsklimmen Comblain-la-tour gedeeltelijk heropend

Na veel administratieve moeite is de milieuvergunning voor de Rochers de la Vierge in Comblain-la-tour een feit. Je moet niet hopen overal te kunnen klimmen. Het klimmen is terug toegestaan maar onder strikte voorwaarden.


Mooie vangst voor Nicolas Mathieu in de Rocklands

Rotsklimmen Mooie vangst voor Nicolas Mathieu in de Rocklands

Nicolas Mathieu heeft niet op de proclamatie van de resultaten gewacht om er vandoor te gaan. Eind juni nam hij het vliegtuig richting Rocklands. Op een dikke week wist hij geen klein aantal prestaties te leveren, enkele in de 8.


8c voor Nicolas Favresse in Céüse

Rotsklimmen 8c voor Nicolas Favresse in Céüse

Midden juni is Nicolas Favresse een paar weken gaan klimmen in Céüse. Na tien dagen klimmen topte hij er L'arcadémicien. Dat is een eerder technische 8c die volgens Nicolas iets weg heeft van de routes in Freyr.


Muriel Sarkany topt nieuwe 8b in Saint-Léger

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt nieuwe 8b in Saint-Léger

Nadat Muriel Sarkany de winter doorbracht in Spanje, is ze nu naar Frankrijk getrokken. Begin juni bevond ze zich in Saint-Léger du Ventoux. Tussen het regenachtige weer door wist ze toch al een oud project te toppen. Ze klom Abrège Nief, 8b.


Micha Vanhoudt topt opnieuw 8c in Höllental

Rotsklimmen Micha Vanhoudt topt opnieuw 8c in Höllental

Het is niet omdat je niet veel hoort van Micha Vanhoudt dat hij niet actief is. In tegenstelling! Na een kort verblijf in Spanje eind april is hij aan het klimmen in zijn thuisland Oostenrijk. Afgelopen donderdag topte hij in Höllental een nieuwe 8c, Ada,


Eerste Belgische 8B in Bleau door Olivier Mignon

Rotsklimmen Eerste Belgische 8B in Bleau door Olivier Mignon

Olivier Mignon stond al in de geschiedenisboeken met de beste Belgische boulderprestatie. Vandaag schrijft hij opnieuw geschiedenis. Hij klom als eerste Belg een 8B boulder in Fontainebleau. Olivier topte Sideways Daze op Cuvier Rempart.


Uitzonderlijke sluiting Marche-les-Dames op 3 juni

Rotsklimmen Uitzonderlijke sluiting Marche-les-Dames op 3 juni

Het Trainingscentrum voor Commando's van Marche-les-Dames laat weten dat het klimgebied gesloten zal zijn deze zondag, 3 juni 2012 tot 15u. U bent dus gewaarschuwd indien u zin had in een uitstap naar de oevers van de Maas deze zondag!


Klimmen, de obsessie van Muriel Sarkany

Rotsklimmen Klimmen, de obsessie van Muriel Sarkany

Sinds Muriel Sarkany twee jaar geleden de competitie verliet, heeft ze zich met veel overgave op het rotsklimmen gestort. Ze heeft vele projecten en moet toegeven dat met sommige routes klimmen soms verandert in een ware obsessie. Een video.


300 routes in de achtstegraad voor Raphaël Kergen

Rotsklimmen 300 routes in de achtstegraad voor Raphaël Kergen

Raphaël Kergen en Anne-Lynn Vantomme verhuisden recent naar het Zuiden van Frankrijk om er een prachtige gîte uit te baten. Deze maand trokken ze zelf naar het Griekse Kalymnos. Raphaël rondt er de kaap van 300 8e-graadsroutes!


Een Belgische op Ierse barsten

Rotsklimmen Een Belgische op Ierse barsten

We hebben mooi spreken. Het tradklimmen vereist stalen zenuwen en geen stalen b... Het bewijs in beelden met een video waarin Laurence Yernaux enkele barstroutes in Ierland bedwingt. Van 5c tot 6a met vooral een groot engagement!


Rallye de Wallonie : moeilijke toegang Dave dit weekend

Rotsklimmen Rallye de Wallonie : moeilijke toegang Dave dit weekend

Omwille van de Rallye de Wallonie zal het centrum van Jambes moeilijk bereikbaar zijn komend weekend. De toegang tot de Rochers de Néviau te Dave wordt hier onmiddellijk door beïnvloed. Om er toch naartoe te gaan enkele tips van Eddy Abts.


Boulder in Zwitserland... deel twee

Rotsklimmen Boulder in Zwitserland... deel twee

Nicolas Mathieu gaat het huis niet meer uit zonder zijn camera. Hij levert opnieuw beelden van zijn prestaties in Ticino. We krijgen een tweede videomontage als aanvulling op die van vorige week. Enkele mooie beelden die je doen dromen!


8b/+ voor Anak Verhoeven

Rotsklimmen 8b/+ voor Anak Verhoeven

Tijdens de paasvakantie spendeerde Anak Verhoeven vier dagen in Saint Léger. Ze komt er regelmatig en ook nu was het een blij weerzien. Ze keert terug naar huis met enkele nieuwe successen op haar palmares waaronder Le mur des Cyclopes, 8b/+.


Micha Vanhoudt kijkt terug op zijn 9a

Rotsklimmen Micha Vanhoudt kijkt terug op zijn 9a

Twee weken na het toppen van zijn eerste 9a heeft Paul Lahaye een gesprek met Micha Vanhoudt. Micha gaf zijn indrukken op Erfolg ist trainierbar Reclimbed in Adlitzgräben en zijn plannen voor de komende maanden.


8c voor Sébastien Berthe en Jérôme De Boeck in Siurana

Rotsklimmen 8c voor Sébastien Berthe en Jérôme De Boeck in Siurana

De form zit goed bij Sébastien Berthe en Jérôme De Boeck die beiden in actie zijn op de Spaanse rotsen van Siurana. Ze topten beiden 2x30, een 8c op El Pati.


Sean Villanueva en Siebe Vanhee in Piedras Paradas

Rotsklimmen Sean Villanueva en Siebe Vanhee in Piedras Paradas

Na beiden een mooie tijd beleefd te hebben in Venezuela trokken Siebe Vanhee en Sean Villanueva richting Zuid-Amerika. Op hun agenda stond het openen van een honderdtal routes in een canyon bij Piedras Paradas in Argentinië.


Frank's Wild Year, alweer een 8A+ voor Nicolas Mathieu

Rotsklimmen Frank's Wild Year, alweer een 8A+ voor Nicolas Mathieu

Op het moment dat we u de prestaties van Nicolas Mathieu van afgelopen week meedeelden, verbleef hij in Cresciano, Zwitserland. Daar voegde hij alweer een 8A+ toe aan zijn lijst van successen, Frank's Wild Year. Een video.


Nicolas Mathieu scoort in Chironico

Rotsklimmen Nicolas Mathieu scoort in Chironico

Om te schitteren tijdens de Wereldbeker boulder die binnen twee weken plaatsvindt in Slovenië, is iedereen momenteel volop aan het trainen. Zo ook Nicolas Mathieu. Afgelopen weekend boulderde hij in Chironico twee 8A's: Souvenir en Komilator.


Micha Vanhoudt bouldert twee nieuwe 8A's

Rotsklimmen Micha Vanhoudt bouldert twee nieuwe 8A's

Micha Vanhoudt gunt zichzelf geen rust. Vijf dagen na het klimmen van de 9a Erfolg ist trainierbar reclimbed klom hij alweer twee 8A's: Das Ding Extended en Obsöner Zwerg. Dit keer liet hij zijn kracht spreken in de Hirschwände dichtbij Wenen.


Steenslaggevaar in Yvoir en Pont à Lesse

Rotsklimmen Steenslaggevaar in Yvoir en Pont à Lesse

De winter heeft haar sporen gelaten op onze Ardeense klimmassieven. De KBF die de rotsen van de Paradou in Yvoir en die van Castel in Pont à Lesse beheert laat weten dat beide massieven voorlopig extra risicovol zijn wat betreft steenslag.


9a voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen 9a voor Micha Vanhoudt

Je kon het al even voelen aankomen. Na er een winter voor getraind te hebben slaagde Micha Vanhoudt er afgelopen dinsdagavond in Erfolg ist trainierbar reclimbed in Adlitzgraben, Oostenrijk, te toppen. Deze 9a van 35 meter werd geopend door Berni Fiedler.


Verhuizende valken in Freyr

Rotsklimmen Verhuizende valken in Freyr

Vorige week meldden we jullie dat een koppeltje slechtvalken zijn intrek had genomen op de Pape in Freyr. De Club Alpin Belge laat weten dat het koppel tijdens de week verhuisd is naar de aangrenzende sector van de Al'lègne.


Nieuws uit Venezuela

Rotsklimmen Nieuws uit Venezuela

Na een maand is er eindelijk nieuws van het CAB-RCT in Venezuela. Na een verblijf van tien dagen op de rotsen is het team aangekomen in Yunek om er hun rantsoen aan te vullen. Ze troffen er Siebe Vanhee. Verslag en foto's beschikbaar.


Big Dragon 8A+ voor Nicolas Farcy

Rotsklimmen Big Dragon 8A+ voor Nicolas Farcy

Big Dragon is een boulder die de Belgen duidelijk aanspreekt. Afgelopen vrijdag werd Nicolas Farcy de derde Belgische klimmer die deze 8A+ in Fontainebleau topt. Een week na Jan De Smit en bijna dag op dag een jaar na Jan Gorrebeeck.


Nesten van valken in Freyr

Rotsklimmen Nesten van valken in Freyr

Zoals gewoonlijk zijn de slechtvalken teruggekeerd naar de rotsen van Freyr. De Club Alpin Belge meldt dat de vogels dit jaar gekozen hebben voor de grot van Z op de Pape in plaats van op de Al'lègne. Ze verblijven daar tot waarschijnlijk eind juni.


Jan de Smit en Micha Vanhoudt aan bouldertop

Rotsklimmen Jan de Smit en Micha Vanhoudt aan bouldertop

Voor 2 Belgische klimmers was het een zeer productief begin van de maand maart. Na zich in Hard Moves te hebben gestort, bood Jan De Smit zichzelf Big Dragon (8A+) in Fontainebleau. Iets meer naar het oosten topte Micha Vanhoudt zijn eerste 8B.


Ingravids Eskerps, 8c voor Muriel Sarkany in Santa Linya

Rotsklimmen Ingravids Eskerps, 8c voor Muriel Sarkany in Santa Linya

Het voordeel van een klimroute is dat, hoe ze ook noemen, ze geklommen worden voor hun schoonheid of moeilijkheidsgraad. Afgelopen donderdag heeft Muriel Sarkany in Santa Linya een nieuwe 8c geklommen die de naam Ingravids Eskerps draagt.


Kids with Guns, nieuwe bigwall-route in Venezuela

Rotsklimmen Kids with Guns, nieuwe bigwall-route in Venezuela

Siebe Vanhee koos deze winter met een aantal internationale kompanen Venezuela als bestemming voor hun klimexpeditie. De afgelopen dagen postte Siebe verschillende hoofdstukken op zijn blog.


Beperkte toegang en onderhoudswerken op de Ardeense massieven

Rotsklimmen Beperkte toegang en onderhoudswerken op de Ardeense massieven

Let op waar je de komende dagen en weken gaat klimmen. Verschillende massieven worden omwille van onderhoudswerken tijdelijk geheel of gedeeltelijk afgesloten: Marche-les-dames, Dave en Freyr.


Regen aan à vue's voor Loïc Timmermans in Terradets

Rotsklimmen Regen aan à vue's voor Loïc Timmermans in Terradets

Tijdens de krokusvakantie trok Loïc Timmermans naar Terradets. Doel: zijn conditie testen na de winter. Wat hij realiseerde moet ons gerust stellen. Het bevestigt dat hij aan het à vue klimmen heeft gewerkt. Drie 8a+'en tovert hij zo uit zijn klimzak.


Olivier Mignon topt opnieuw 8A+ in Fontainebleau

Rotsklimmen Olivier Mignon topt opnieuw 8A+ in Fontainebleau

Op doortocht in Fontainebleau het afgelopen weekend stonden bij Olivier Mignon enkele nieuwe boulders op het menu. Kers op de taart was een 8A+: Gourmandise raccourci. Het was er eentje zoals er enkel in Bleau boulders te vinden zijn.


Allen voor Dave! Wees voorzichtig...

Rotsklimmen Allen voor Dave! Wees voorzichtig...

De Club Alpin Belge heeft een milieuvergunningsaanvraag ingediend voor het massief van Dave en dat vereist ook een publiek onderzoek. De klimactiviteiten op het massief zullen de volgende weken en maanden dan ook erg nauwgezet gevolgd worden.


La balance sans la prise taillée voor Igor Depoorter

Rotsklimmen La balance sans la prise taillée voor Igor Depoorter

Beeld je twee opeenvolgende optrekbewegingen op onmenselijk platte grepen in. Dat is wat Igor Depoorter deed in Balance sans la prise taillée in de sector Cuvier te Fontainebleau. Weer een 8A boulder toe te voegen aan zijn palmares.


Muriel Sarkany topt Rollito Sharma Extension, 8c

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt Rollito Sharma Extension, 8c

Muriel Sarkany koos voor het Spaanse Santa Linya om er haar winterseizoen door te brengen. Afgelopen weekend strandde ze op, letterlijk, twee vingers van de relais van Rollito Sharma Extension. Na een week pauze in België werkte ze dit weekend af.


Nicolas Favresse hervond de form in Siurana

Rotsklimmen Nicolas Favresse hervond de form in Siurana

Het is in Siurana dat Nicolas Favresse de laatste weken te vinden was. Een goede plaats om te trainen voor zijn vertrek naar Venezuela maar vooral een massief met veel mogelijkheden. Hij topt er twee 8c's evenals twee 8c+'en.


Jan de Smit klimt Big Golden Assis, 8A

Rotsklimmen Jan de Smit klimt Big Golden Assis, 8A

De regenachtige condities van de afgelopen twee weken maakten het klimmen in Fontainebleau er niet makkelijker op. De korte regenstop dit weekend gaf Jan De Smit de kans om Big Golden Assis, 8A, te klimmen én de big four af te werken.


Didier Mottart knalt Bindu 8B boulder in Albarracin

Rotsklimmen Didier Mottart knalt Bindu 8B boulder in Albarracin

Met twee is het altijd beter; je kan elkaar aanmoedigen en samen de juiste methode uitdokteren. Mathieu Pauwels geniet nog steeds van de topcondities en topte Cosmos (8A+), een boulder waarvan Didier Mottart de linkse variant kon doen: Bindu 8B.


Klem's travers, 8A boulder voor Mathieu Pauwels

Rotsklimmen Klem's travers, 8A boulder voor Mathieu Pauwels

Er is een eerste keer voor alles. Voor Mathieu Pauwels kwam de eerste 8A boulder op 30 december 2011 in het Spaanse Albarracin. De route heet Klem's travers naar de man die de route opende; de Oostenrijker Klem Loskot.