Rotsklimmen >
Nieuws 
China Jam, de trailer

Rotsklimmen China Jam, de trailer

China Jam kennen we vooral als een ongelofelijk heldenverhaal van het CAB-RCT op Chinees grondgebied. Nooit eerder hebben de leden zo hard afgezien op de wand. Als bewijs is hier de trailer van hun expeditie.


9a voor Muriel Sarkany!!

Rotsklimmen 9a voor Muriel Sarkany!!

Muriel Sarkany doorbrak vandaag een grens. Om 15u27 exact, werd ze de eerste Belgische en de vierde vrouw wereldwijd die een route van de 9e graad aan haar palmares kan toevoegen. Een uitzonderlijke prestatie!


8 in het meervoud voor Micha Vanhoudt in Spanje

Rotsklimmen 8 in het meervoud voor Micha Vanhoudt in Spanje

De road trip van Micha Vanhoudt komt stilletjes aan teneinde. Hij zal nog een maand in Spanje vertoeven en daar horen enkele mooie prestaties bij. In Albarracin voor het boulderen en in Siurana voor het lengteklimmen. Met gemengde gevoelens.


La Balance sans la prise taillée voor Lukas Geukens

Rotsklimmen La Balance sans la prise taillée voor Lukas Geukens

Lukas Geukens, die we vooral kennen van zijn resultaten in het competitieklimmen, profiteerde vorige week van de goede condities in Fontainebleau. Hij leverde er meteen zijn beste boulderprestatie ooit: la Balance sans la prise taillée, 8A op Bas Cuvier.


Let op voor jagers en voor defecte plaquetten op onze massieven

Rotsklimmen Let op voor jagers en voor defecte plaquetten op onze massieven

Sommige massieven zullen binnenkort tijdelijk gesloten worden. Daarvoor is een reden: het jachtseizoen. In Dave wakkert een plaquette een discussie aan. Toen een klimmer in het touw ging hangen om te rusten, explodeerde de plaquette onder de hoge last.


Klimverbod op Roche aux Corneilles in Bomal

Rotsklimmen Klimverbod op Roche aux Corneilles in Bomal

De Union Belge de Spéléologie (UBS), de beheerder van de Roche aux Corneilles in Bomal, heeft een tijdelijk klimverbod uitgevoerd. Er zou geen milieuvergunning zijn om sportactiviteiten te organiseren op het massief.


Flashback op de zomerse prestaties van Koen Baekelandt

Rotsklimmen Flashback op de zomerse prestaties van Koen Baekelandt

Laten we eens de zomerse prestaties van Koen Baekelandt bekijken. De 17-jarige klimmer logeerde enkele weken aan de rotsen in Rodellar, en ging er met reuzenstappen een paar niveaus op vooruit om te eindigen met het toppen van zijn eerste 8b+.


Het klimmen van weleer: de vijf combinaties van Freyr in 14 uur en 16 minuten

Rotsklimmen Het klimmen van weleer: de vijf combinaties van Freyr in 14 uur en 16 minuten

Een harde route afwerken geeft een speciale voldoening. De vijf combinaties van Freyr afwerken in 14u en 16min gaat dan weer nog een stap verder. Zo’n twee weken geleden hebben Merlin Didier en Sébastien Berthe dit nieuwe snelheidsrecord neergezet.


16 jaar en al 7C boulder : Chloé Caulier klimt Il Sogno di Tarzan zitstart

Rotsklimmen 16 jaar en al 7C boulder : Chloé Caulier klimt Il Sogno di Tarzan zitstart

Na een lange reeks wedstrijden is het voor Chloé Caulier tijd voor wat rust... Of toch niet. Na het WK in Canada, trok ze een week naar Italië voor vakantie. Daar wist ze haar eerste 7C te toppen: Il Sogno di Tarzan zitstart.


Raphaël Fernandez leeft zich uit in Spanje

Rotsklimmen Raphaël Fernandez leeft zich uit in Spanje

Raphaël Fernandez heeft zijn hele zomer toegewijd aan pure klimpret op de Spaanse rotsen: Rodellar, Egino of Ilarduja. Zijn laatst afgewerkte project is alleszins bekend: Iraultza, een verticale 8c van 55 meter.


Chinajam, de nieuwe expeditie van het CAB-RCT, gaat vandaag van start

Rotsklimmen Chinajam, de nieuwe expeditie van het CAB-RCT, gaat vandaag van start

Vanmiddag hebben Nicolas Favresse, Sean Villanueva en Stéphane Hanssens hun valiezen gepakt en zijn richting China getrokken om er de Tien Shan bergketen te ontdekken. Doel: de Western Kokshall en een nieuwe expeditie die ze tot Chinajam’ gedoopt hebben.


Climb Cool amuseert zich in Frankenjura

Rotsklimmen Climb Cool amuseert zich in Frankenjura

Frankenjura biedt het ideale speelterrein om de training tijdens het jaar in de praktijk om te zetten. Op het einde van hun jaarlijkse reis was het palmares van de club Climb Cool zoals het nog nooit geweest is, met een eerste 8a+ voor Harold Peeters, 13.


Boulderen met Klimclub Hungaria in Ötztal, Zillertal en Pfalz

Rotsklimmen Boulderen met Klimclub Hungaria in Ötztal, Zillertal en Pfalz

Begin deze zomer trok een bende studerende Klimclub Hungaria-jeugd op roadtrip. Over drie weken verspreid stonden de gebieden Ötztal en Zillertal in Oostenrijk en de Pfalz in Duitsland op het menu. Bekijk de beste boulders in een mooie videocompilatie.


Achtstegraadsalvo voor Jérôme De Boeck en Mathieu Pauwels in Gorges du Loup

Rotsklimmen Achtstegraadsalvo voor Jérôme De Boeck en Mathieu Pauwels in Gorges du Loup

Voor Jérôme De Boeck is de zomer niet compleet zonder een bezoekje aan de Gorges du Loup vlakbij Nice. Samen met Mathieu Pauwels hebben ze een een massa achtstegraadroutes geklommen op secteur Déversé waarvan Asai XXL, een nieuwe 8c+/9a.


Belgen laten goede indruk na in Oostenrijk

Rotsklimmen Belgen laten goede indruk na in Oostenrijk

Als de zon op zijn heetst is, schuilt de klimmer maar al te vaak in de hoogte of aan de schaduwzijde van een berg. Oostenrijk is daarvoor de perfecte lokatie. Stéphane Hanssens en Sébastien Berthe komen terug van Zillertal met heel wat vinkjes in de topo.


Fontainebleau in volle zon

Rotsklimmen Fontainebleau in volle zon

De koude is eigen aan Fontainebleau. Klimmen in de zon blijft echter een zaligheid die ook tot mooie prestaties kan leiden. Dit weekend trokken twee Belgische kampioenen boulderen naar het bos. Ze maakten een video van twee 8A’s die ze topten.


Thomas Salakenos bouldert 8A in Magic Wood

Rotsklimmen Thomas Salakenos bouldert 8A in Magic Wood

Thomas Salakenos klimt nog maar 4 jaar en nu al is hij een bekende naam in het klimmilieu. Hij behaalde podiumplaatsen op jeugdwedstrijden en zet nu ook prestaties neer op de rotsen. Eind juni topte hij in Magic Wood Free for All, zijn eerste 8A boulder.


Florida, een nieuwe 8c voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Florida, een nieuwe 8c voor Micha Vanhoudt

Het wordt alsmaar echter voor Micha Vanhoudt. Vier maanden na de start van zijn sabbat en drie weken na een eerste reeks 8c's in Rodellar heeft hij zich aan een oud Spaans project gezet: de 45 meter van Florida.


Geen process voor Micha Vanhoudt maar wel resultaten

Rotsklimmen Geen process voor Micha Vanhoudt maar wel resultaten

Wat leuk is aan sommige klimmers, is dat er geen grote uitleg nodig is om te beschrijven hoe ze hun routes gedaan hebben. Zo ook Micha Vanhoudt, een klimmer waar we niet zoveel over weten maar van wie de resultaten voor zich spreken.


Nicolas Favresse topt The Recovery Drink, zijn zwaarste project ooit in een barst

Rotsklimmen Nicolas Favresse topt The Recovery Drink, zijn zwaarste project ooit in een barst

Nicolas Favresse is op de terugweg van Noorwegen. Na drie klimweken is de eindafrekening positief. Hij topte zijn barst-project waar hij sinds een jaar in werkte. Het was een stevig gevecht met de omstandigheden, de moeilijkheid en de pijnlijke vingers.


Nicolas Favresse en Stéphane Hanssens in het land van de vikings

Rotsklimmen Nicolas Favresse en Stéphane Hanssens in het land van de vikings

Noorwegen is dé place to be de dag van vandaag. Sinds de ontdekking van de grot van Flattanger twee jaar geleden, trekt het van overal sterke klimmers aan. Deze week zijn Nicolas Favresse en Stéphane Hanssens voor een maand richting Scandinavië getrokken.


Siebe Vanhee topt Tom et Je ris

Rotsklimmen Siebe Vanhee topt Tom et Je ris

De Verdon is niet alleen een multipitch paradijs, je kan er ook ontzettend hard 'sportklimknallen'. Dat is exact wat Siebe Vanhee er deed. Eenmaal de tufa's opdroogden na enkele weken slecht weer viel Siebe Tom et je ris (8b+) aan. Met succes.


10 Dagen, 10 multipitch routes in de Verdon

Rotsklimmen 10 Dagen, 10 multipitch routes in de Verdon

Een vakantie in de Verdon staat steeds garant voor vette ambiance tijdens het multipitchen. Magische momenten die nergens anders terug te vinden zijn. Na 10 dagen van deze ambiance staan er evenveel pareltjes van routes op de teller van Tim de Dobbeleer.


Yannick Marchand klimt La Maschette

Rotsklimmen Yannick Marchand klimt La Maschette

Enkele weken na Loïc Timmermans weet nu ook de ex-Belgisch Kampioen boulder Yannick Marchand de route La Maschette (8A) te toppen in Fontainebleau. Yannick had het goede idee om zijn camera even aan te zetten. Video.


Jongste Belgische 8b beklimming voor Celine Cuypers

Rotsklimmen Jongste Belgische 8b beklimming voor Celine Cuypers

Celine Cuypers topte gisteren in Oliana La Marroncita, haar eerste 8b. Ze is hierdoor met enkele maanden voorsprong op Anak Verhoeven de jongste Belgische die erin slaagt dit niveau te klimmen.


Slechtvalken in Freyr

Rotsklimmen Slechtvalken in Freyr

Nu het weer wat zachter is, zouden veel klimmers hun weg moeten banen naar onze Belgische rotsen. Ze zullen echter niet alleen zijn. Een koppel slechtvalken nest sinds kort in de Z-grot van de Pape in Freyr.


Belgische 8c's in Spanje

Rotsklimmen Belgische 8c's in Spanje

Zoals gebruikelijk blijft Spanje tijdens de paasvakantie een perfecte bestemming voor de Belgen. Onder de meest populaire massieven vinden we Santa Linya en Margalef. Muriel Sarkany, Jérôme De Boeck en Loïc Timmermans topten daar een 8c deze week.


Anak Verhoeven topt Fish Eye, 8c

Rotsklimmen Anak Verhoeven topt Fish Eye, 8c

Anak Verhoeven topte woensdagavond Fish Eye, 8c in Oliana. De laatste greepjes van de 50 meter lange route moest ze in het schemerduister zoeken. Op 16-jarige leeftijd is ze de jongste Belgische vrouw die dit niveau weet te toppen.


Drie dagen boulderen in Albarracin

Rotsklimmen Drie dagen boulderen in Albarracin

Er zijn citytrips die je gedurende een weekend een al dan niet ver gelegen stad doen ontdekken, maar in dezelfde trend bestaan er ook korte klimtrips. December vorig jaar stapte er een groep Leuvense klimmers op het vliegtuig naar Albarracin. Video.


Villanueva, Didier en Hanssens openen twee nieuwe routes in Patagonië

Rotsklimmen Villanueva, Didier en Hanssens openen twee nieuwe routes in Patagonië

In januari hebben Sean Villanueva, Stéphane Hanssens en hun nieuwe klimpartner Merlin Didier een volledige maand in de verticale verlatenheid geleefd in de Franse vallei van Torre del Paine. Zoals wel vaker zijn hier mooie resultaten uit gekomen.


Loic Timmermans topt La Maschette, 8A in Fontainebleau

Rotsklimmen Loic Timmermans topt La Maschette, 8A in Fontainebleau

De winter was niet echt schitterend voor grootse prestaties in Fontainebleau. Wanneer het echter wel eens goed was kon men een grote horde klimmers verwachtten in het bos. Zo ook Loic Timmermans verleden weekend met een eerste 8A als beloning.


Ignace Debreyne klimt zijn eerste 8b op valentijn

Rotsklimmen Ignace Debreyne klimt zijn eerste 8b op valentijn

Een last minute aanbieding om de krokusvakantie in Siurana te spenderen liet Ignace Debreyne niet liggen. Na enkele dagen werk heeft hij de 8b Zona Zero in sector El Pati getopt. Op 18 jarige leeftijd is Zona Zero zijn eerste route van dit niveau.


Drie 8b+'en voor Siebe Vanhee in Siurana

Rotsklimmen Drie 8b+'en voor Siebe Vanhee in Siurana

Vele van de studerende klimmers konden van de post-examenperiode gebruik maken om het rotsgevoel weer wat op te vijzelen. Siebe Vanhee trok daarvoor naar Siurana. Hij wist drie 8b+'en te toppen: Renegoïde, Mister Cheki en Kalea Borokka.


Fish Eye 8c voor Muriel Sarkany

Rotsklimmen Fish Eye 8c voor Muriel Sarkany

Na een maand december in het teken van verplichte rust wegens polsblessure tikte Muriel de afgelopen week de relais van Fish Eye in Oliana af. Het toppen van deze zeer lange 8c liet haar toe de goede sensaties te hervinden.


Nicolas Favresse topt Vacunamatata te Siurana

Rotsklimmen Nicolas Favresse topt Vacunamatata te Siurana

Zo goed als exact één jaar na zijn laatste doortocht in Siurana is Nicolas Favresse er in geslaagd zijn project dat hij toen opende in de sector Campi qui pugui te toppen. Vacunamata voegt 10 ultra technische, natuurlijke meters toe aan de 8c+ Chikane.


Barry White, de film

Rotsklimmen Barry White, de film

Barry White klimmen was een van de grootste uitdagingen in 2012 voor Micha Vanhoudt. Deze Oostenrijkse boulder (8B+) heeft hem veel moeite gekost. Later keerde hij terug om beelden te schieten. Sneeuwcondities op het programma.


Op naar de Happy Boulders in Bishop

Rotsklimmen Op naar de Happy Boulders in Bishop

Bishop, dat is kiezen tussen de imposante eivormige boulders op de heuvels van de Buttermilks en de chaos van de schrikwekkende valleien van de Happy & Sad Boulders. Hier vindt u het laatste deel van de trilogie van Xiao-Lin Lin over boulderen in de VS.


Rustige wandeling in Fontainebleau

Rotsklimmen Rustige wandeling in Fontainebleau

Regen en milde temperaturen overheersten de laatste weken in Fontainebleau. Niet echt de beste condities voor knal prestaties, eerder aangenaam voor een korte wandeling. Chloé Caulier en Loïc Timmermans tonen ons de weg naar enkele goed gekozen 7A's.