Nieuws 
Caulier en Hanssens Belgische kampioenen boulderen 2014

Competitie Caulier en Hanssens Belgische kampioenen boulderen 2014

Caulier lost de verwachtingen in, Hanssens verrast. Beiden klommen zichzelf afgelopen zaterdag in de schijnwerpers en sleepten voor het eerst in hun carrière de titel Belgisch kampioen Boulderen in de wacht.


Vrouwen aan de top op 13 december in City Lizard

Competitie Vrouwen aan de top op 13 december in City Lizard

Roepen, zweten ook vrouwen kunnen er wat van. Hoezo? Kom op zaterdag 13 december zelf een kijkje nemen in City Lizard. Daar vindt die dag de Christmas Womens Open plaats, een competitie voor vrouwen.


Anak Verhoeven: 7e in Kranj, 4e op het WK 2014

Competitie Anak Verhoeven: 7e in Kranj, 4e op het WK 2014

Anak Verhoeven sloot haar eerste internationale seizoen als senior vorig weekend af met een 7e plaats in Kranj. Haar gecumuleerde resultaat levert Anak na die laatste manche een 4e plaats in het algemene klassement op.


Anak Verhoeven op IFSC TV

Mix Anak Verhoeven op IFSC TV

Anak Verhoeven scheert overduidelijk hoge toppen. Ze staat dit jaar in de finale van elke internationale competitie waar ze aan deelneemt en wordt dus als een van de beste klimsters ter wereld beschouwd. Dat IFSC TV haar wil interviewen, is dan logisch.


Caulier en Vanhoudt winnen op de Biover Sport Open

Competitie Caulier en Vanhoudt winnen op de Biover Sport Open

Vorig weekend was het tijd voor de eerste editie van de Bleau Open buiten zijn voormalige thuisbasis in de Rooigemlaan. De wedstrijd, die voortaan door het leven gaat als Biover Sport Open, was vooral een eerbetoon aan Chloé Caulier en Micha Vanhoudt...


Belgium Boulder City: een nieuwe boulderzaal in de provincie Luik

Indoorklimmen Belgium Boulder City: een nieuwe boulderzaal in de provincie Luik

Vorige week opende Belgium Boulder City zijn deuren. Thimister ligt een eindje verwijderd van de grote agglomeraties van het land, maar is de omweg zeker waard. Namelijk 435m2 klimoppervlakte.


Klimverbod op Rocher de Goyet

Rotsklimmen Klimverbod op Rocher de Goyet

Tijdens de klim van een touwgroep op 25 september belandde een rotsblok van zo'n dertig kilogram naast een groepje bezoekers. Naar aanleiding van dit incident heeft de burgemeester van Gesves een klimverbod uitgevaardigd voor Rocher de Goyet.


100sations bloc op 22 november in Entre Ciel et Terre

Competitie 100sations bloc op 22 november in Entre Ciel et Terre

In twee edities is de Open Boulder 100sensations bloc van klimzaal Entre Ciel et Terre uitgegroeid tot een bijzonder populair evenement bij de liefhebbers van het genre. Op zaterdag 22 november wordt u verwacht in Louvain-la-Neuve.


Micha Vanhoudt in de Frankenjura

Rotsklimmen Micha Vanhoudt in de Frankenjura

Micha Vanhoudt staat bekend om zijn beklimmingen bij onze Duitssprekende vrienden. De topprestaties die hij tot een goed einde bracht toen hij in Oostenrijk woonde, spreken voor zich. Begin september brengt de Belg enkele weken in de Frankenjura door.


Ueli Steck aan het woord in Brussel op 26 november

Mix Ueli Steck aan het woord in Brussel op 26 november

Noteer het in je agenda! De legendarische Zwitser Ueli Steck, vooral bekend om zijn snelheidsrecords in de bergen, brengt ons op 26 november een blitzbezoek. Hij vertelt in Brussel een hele avond over zijn avonturen.


Caulier en Thijs triomferen op de eerste manche van de Belgian Boulder Cup 2014

Competitie Caulier en Thijs triomferen op de eerste manche van de Belgian Boulder Cup 2014

Afgelopen zaterdag 20 september vond in Crux Bouldergym de eerste wedstrijd plaats van de Belgian Boulder Cup 2014. De eerste selectiemanche voor het BK 2014. Chloé Caulier en Liam Thijs behaalden daarbij de eerste plaats.


Loïc Timmermans pakt zilver op het WK voor jeugd in Nouméa

Competitie Loïc Timmermans pakt zilver op het WK voor jeugd in Nouméa

Loic Timmermans sluit zijn carrière bij de beloften in schoonheid af. Op het WK, dat dit jaar in Nouméa plaatsvond, eindigt de Belg met zilver bij de junioren. De Belgische verrassing op deze wedstrijd komt uit de categorie meisjes B: Héloïse Doumont.


Teleurstellend WK voor Anak Verhoeven

Competitie Teleurstellend WK voor Anak Verhoeven

Een finaleplaats is voor sommigen al meer dan voldoende. Vorige week moest Anak Verhoeven zich helaas tevreden stellen met een bescheiden 6e plaats op het WK Lead in het Spaanse Gijón. Een grote teleurstelling voor de Belgische klimster.


Simone Moro in België aanstaande donderdag 18 september

Mix Simone Moro in België aanstaande donderdag 18 september

We hoeven Simone Moro niet meer voor te stellen. De Italiaans is de enige alpinist die drie keer de top van een 8.000 in de winter wist te beklimmen. Op 18 september zal hij zijn ervaringen afwisselen in het kader van de The North Face Speaker Series.


Anak Verhoeven topt haar eerste 8c+ met Ultimate Sacrifice

Rotsklimmen Anak Verhoeven topt haar eerste 8c+ met Ultimate Sacrifice

Na haar vierde plaats op de wereldbeker in Imst trok Anak Verhoeven naar de Gorges du Loup in Frankrijk. De locatie is perfect voor competitieklimmers als Anak. Tijdens haar verblijf topte ze drie 8c's en haar eerste 8c+: Ultimate Sacrifice!


Tweede brons voor Chloé Caulier in Langenfeld

Competitie Tweede brons voor Chloé Caulier in Langenfeld

Het podium halen went snel. Na de wedstrijd in L'Argentière behaalt Chloé Caulier op de wedstrijd in het Oostenrijkse Langenfeld haar tweede bronzen medaille van het seizoen tijdens de Europese Beker Boulderen voor Jeugd.


Chloé Caulier behaalt brons op de Europese Beker in l’Argentière

Competitie Chloé Caulier behaalt brons op de Europese Beker in l’Argentière

Vorig jaar greep ze maar al te vaak net naast het podium, maar hier is dan de ommekeer. Chloé Caulier was van de partij op haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Ze eindigt 3de op de Europese Beker Boulder voor Beloften in l’Argentière.


Anak Verhoeven opnieuw in het brons in Briançon

Competitie Anak Verhoeven opnieuw in het brons in Briançon

Het lijkt misschien gewaagd om nu al het palmares van Anak Verhoeven te vergelijken met dat van Muriel Sarkany. Beide atleten vergelijken blijft mogelijk. Vorig weekend behaalde Anak een bronzen medaille zoals Muriel in Dresde in 2006.


Start inschrijvingen Pepsi Max Rocks on Tour

Competitie Start inschrijvingen Pepsi Max Rocks on Tour

Dit jaar vindt de 4de editie van Rocks On Tour plaats. Het befaamde wedstrijdcircuit bestaat uit 2 manches: in Westende op 23 en 24 augustus en in Antwerpen op 27 en 28 september. De inschrijvingen voor beide manches zijn gestart.


Stéphane Hanssens bouldert 8B+ voor hij naar Namibië vertrekt

Rotsklimmen Stéphane Hanssens bouldert 8B+ voor hij naar Namibië vertrekt

Stéphane Hanssens bereidt zich rustig voor op zijn volgende reis. Die gaat eind juli naar Namibië. Om zijn klimvaardigheden nog extra te verfijnen, traint hij momenteel in Hoya Moros in Spanje, waar hij Indarstu topte. Zijn tweede 8B+ boulder.


Het CAB-RCT op Groenlandse wateren

Rotsklimmen Het CAB-RCT op Groenlandse wateren

Vier jaar na hun eerste wateravontuur beslissen de leden van het CAB-RCT van opnieuw de big walls van Groenland aan te pakken. Te starten bij de Dodo’s Delight. De zeilboot zal twee à drie maanden lang de wateren van Baffin-eiland afschuimen.


Anak Verhoeven behaalt brons op de Wereldbeker Lead in Haiyang

Competitie Anak Verhoeven behaalt brons op de Wereldbeker Lead in Haiyang

Opnieuw komt Anak Verhoeven sterk naar voren op een klimwedstrijd. Twee weken geleden zondag stond de Belgische Kampioene op de derde trede van het podium tijdens de Wereldbeker Lead in Haiyang.


Anak Verhoeven behaalt eerste titel op het Europees Kampioenschap voor de Beloften

Competitie Anak Verhoeven behaalt eerste titel op het Europees Kampioenschap voor de Beloften

Hoewel Anak Verhoeven al indruk maakte op de Europese Beker voor Beloften, heeft ze nooit de titel van Europees Kampioene behaald. Dat kunnen we nu niet meer zeggen. Vorige zondag was ze winnares in de categorie junior op het EK in Edinburgh.


Sam Van Brempt en Maxime De Groote op de top van de Mount Hunter

Alpinisme Sam Van Brempt en Maxime De Groote op de top van de Mount Hunter

Sommige beklimmingen blijven plakken in het geheugen. Een maand geleden probeerden Sam Van Brempt en Maxime De Groote de top te bereiken van de Mount Hunter in Alaska. Gekozen reisweg: de Moonflower Buttress, een van de hardste routes in Noord-Amerika.


Anak Verhoeven begint triomfantelijk aan het internationale seizoen in Imst

Competitie Anak Verhoeven begint triomfantelijk aan het internationale seizoen in Imst

De timing kan niet slechter. Midden in de examens gaan de eerste internationale wedstrijden voor de jeugd van start. Afgelopen weekend vinden we aan de kop van de Belgische delegatie Anak Verhoeven. Haar bezoek aan Oostenrijk is triomfantelijk.


De Rochers de la Vierge in Comblain-la-Tour terug geopend

Rotsklimmen De Rochers de la Vierge in Comblain-la-Tour terug geopend

Het Belgian Rebolting Team heeft een heus titanenwerk neergepoot om de Rochers de la Vierge in Comblain-la-Tour terug open te krijgen. Sinds 2010 was het verboden om er te klimmen, maar nu is dat dus verleden tijd. Een nieuwe topo is ook beschikbaar.


Herbeleef het gevoel van een 9a-beklimming met Muriel Sarkany

Rotsklimmen Herbeleef het gevoel van een 9a-beklimming met Muriel Sarkany

We weten allemaal hoe moeilijk het is om op een hoger niveau te geraken bij het klimmen. Na uren, dagen en zelfs maanden van investering komt eindelijk de verlossing. In november '13 kon Muriel Sarkany Punt-X te toppen. Bekijk de video van deze prestatie.


Beter trainen met het Steelfingers team

Indoorklimmen Beter trainen met het Steelfingers team

Slechte training kan tot ernstige blessures leiden. Dat weten Jan de Smit en Yannick Marchand maar al te goed. Daarom lanceerden de Belgisch Kampioenen Boulder deze week Steelfingers, een site vol tips & tricks over een slimme aanpak van training.


Vlaag van verandering op het Belgisch Kampioenschap in Entre Ciel et Terre

Competitie Vlaag van verandering op het Belgisch Kampioenschap in Entre Ciel et Terre

Het was een werkelijke vlaag van verandering vorige zaterdag tijdens het Belgisch Kampioenschap Lead in Entre Ciel et Terre. Bij de mannen was het Sébastien Berthe die als sterkste naar voren kwam. Anak Verhoeven won bij de dames.


Anak Verhoeven en Celine Cuypers in rotsmodus in Santa Linya

Rotsklimmen Anak Verhoeven en Celine Cuypers in rotsmodus in Santa Linya

Anak Verhoeven (17) en Celine Cuypers (15) vormen een krachtig duo op de rots. Vorige week knalden de twee trawanten een hoop achtstegraadsroutes bij elkaar in Santa Linya, Spanje.


Belgisch Kampioenschap Lead & Speed met livestream

Competitie Belgisch Kampioenschap Lead & Speed met livestream

Er worden vele toeschouwers verwacht op het BK Lead & Speed Senior komende zaterdag 26 april in Entre Ciel et Terre, Louvain-la-Neuve. Moest je er niet geraken dan kan je alles ook volgen via de livestream. Een première in België!


Harold Peeters rondt de kaap van 8A boulder de dag van zijn 14 jaar

Rotsklimmen Harold Peeters rondt de kaap van 8A boulder de dag van zijn 14 jaar

Het zat er al even aan te komen. Harold Peeters toont opnieuw zijn talent. Afgelopen 16 april kon hij twee zaken vieren: zijn 14e verjaardag en zijn eerste 8A boulder, Doctor Jump in Chironico, Zwitserland.


Sébastien Berthe klimt Le Clou, 8c, Freyr

Rotsklimmen Sébastien Berthe klimt Le Clou, 8c, Freyr

Slechts zelden kunnen we echte topprestaties in Freyr noteren en wel omdat ze dermate veeleisend zijn. Afgelopen vrijdag slaagde Sébastien Berthe er in Le Clou, 8c te toppen.


De Heickmair route op de Eiger voor Sam Van Brempt en Maxime De Groote

Alpinisme De Heickmair route op de Eiger voor Sam Van Brempt en Maxime De Groote

Winterbeklimmingen hebben altijd die extra glans. Noordwanden hebben dat ook. Enkele dagen terug beproefden Sam Van Brempt en Maxime De Groote de Heickmair-1938 route op de noordwand van de Eiger. En met succes!


Bleau Beach Westende van 5 april tot 19 september

Mix Bleau Beach Westende van 5 april tot 19 september

Ook in 2014 gaan strand en klimmen goed samen. Voor het vierde jaar op rij worden de boulderblokken van Rocks On Tour opgesteld in Westende aan de kant van de surfclub 'De Kwinte'. Bleau Beach Westende is een openluchtzaal met zicht op zee!


Stéphane Hanssens online

Mix Stéphane Hanssens online

Na bijna twee tenen verloren te hebben op zijn laatste expeditie in China revalideerde Stéphane Hanssens zes maanden. Maar de conditie komt stilaan terug : twee keer 8b+ op zijn ticklist en een nieuwe website.


Lead en Speed 2014 op 26 april in Entre Ciel et Terre

Competitie Lead en Speed 2014 op 26 april in Entre Ciel et Terre

De wedstrijden in klimzaal Entre Ciel et Terre komen eraan. Officieel of vriendschappelijk, ze zorgen altijd voor flink wat inzet en spektakel. Op zaterdag 26 april kan je er terecht voor het Belgisch Kampioenschap voor de senioren, in Lead en Speed.


Maximilien Drion in het goud op de Pierra Menta

Alpinisme Maximilien Drion in het goud op de Pierra Menta

We hebben de 24 Uren van Le mans voor de wagens, de Iron Man van Hawaii voor de triatleten en de Pierra Menta voor de tourskiërs. Vorig weekend mocht de Belg Maximilien Drion de hoogste trede van het podium bestijgen bij de beloften.


Chinajam on tour

Mix Chinajam on tour

De leden van het CAB-Rock Climbing Team laten in april opnieuw van zich horen. Ditmaal is het de beurt aan Chinajam, een presentatie over de expeditie die ze vorig jaar in China ondernamen. Hier vind je alvast de data voor de voorstellingen in België.


Chloé Caulier vierde op het Climbing Works International Festival

Competitie Chloé Caulier vierde op het Climbing Works International Festival

De keuzes van Chloé Caulier lijken hun vruchten af te werpen. Ze besliste om zich in 2014 volledig toe te spitsen op het boulderen, en dat heeft zo zijn resultaten opgeleverd. Afgelopen zaterdag eindigde ze 4e op het Climbing Works International Festival.


BK Lead voor de jeugd, tussen prestaties en deining

Competitie BK Lead voor de jeugd, tussen prestaties en deining

Het BK Lead voor de jeugd sloot het wedstrijdseizoen van de jeugd af. Naast de ongelofelijke superioriteit van klimclub Klimax was er ook ander nieuws te rapen. Tijdens de wedstrijd stak er namelijk ook een oud probleem met de reglementen de kop op.


Eerste 8c voor Lowie Lamberechts in Siurana

Rotsklimmen Eerste 8c voor Lowie Lamberechts in Siurana

Zoals vele klimgenoten is ook Lowie Lamberechts op een leerrijke klimreis vertrokken eind februari. Hij reist in een omgebouwde camionnette die hij tot Mr. Jacques gedoopt heeft. Aangekomen in Siurana klom hij Dos por Trenta, zijn eerste 8c.


L’Apparemment Bas, 8B voor Jan De Smit

Rotsklimmen L’Apparemment Bas, 8B voor Jan De Smit

Fontainebleau is een ware inspiratiebron voor Jan De Smit. Vorige week topte hij er l'Apparemment Bas, zijn eerste 8B boulder in Bleau. De blok is de lage variant van L’Apparemment en bestaat uit een opeenvolging van subtiele voetplaatsingen.


Het Wolfgang Climbing Team zet zijn schouders onder onze planeet

Mix Het Wolfgang Climbing Team zet zijn schouders onder onze planeet

Als je niet klimt dan zou je bij deze titel zo een comic verwachten. De vzw Wolfgang Climbing Team die tot doel heeft het klimmen te promoten en professionele klimmers te ondersteunen steunt sinds 1 januari 1% for the Planet.


14 x 2 toegangstickets voor het Banff Mountain Film Festival

Mix 14 x 2 toegangstickets voor het Banff Mountain Film Festival

De tournee van het Banff Mountain Film Festival gaat volgende week van start on Hasselt om eind mei af te ronden in Brussel. Belclimb is partner en kan 14x2 toegangstickets voor een voorstelling naar keuze weggeven.


Micha Vanhoudt blikt terug op zijn 2013

Rotsklimmen Micha Vanhoudt blikt terug op zijn 2013

Wat heeft Micha Vanhoudt van al zijn reizen onthouden en geleerd? In 2013 pakte hij zijn valiezen voor een reis van tien maanden naar Spanje. Nu neemt hij wat afstand van het harde klimmen en vertelt hij ons over zijn rondreis.


Spaanse topdagen voor Jérôme De Boeck in Margalef

Rotsklimmen Spaanse topdagen voor Jérôme De Boeck in Margalef

Vruchtbaar kunnen we het bezoek van Jérôme De Boeck aan Spanje wel noemen. Vorige week liet hij in Margalef zien dat hij scherper staat dan ooit. Hij klom er meerdere achtstegraadsroutes, waarvan één 8c/+ en drie 8b’s à vue.


Blueberry Hill organiseert succesvol haar eerste wedstrijd

Competitie Blueberry Hill organiseert succesvol haar eerste wedstrijd

Een officiële klimwedstrijd organiseren gaat niet vanzelf. In België kunnen we het aantal clubs die de uitdaging aandurven op één hand tellen. Afgelopen zaterdag stelde Blueberry Hill zich kandidaat als gastheer voor de derde manche van de BYC.


Half day, dubbele prestatie voor Chloé Caulier

Rotsklimmen Half day, dubbele prestatie voor Chloé Caulier

Iedereen wil na een lange periode van training in de zaal nog eens een luchtje scheppen. Zo ook de klimjeugd. Vorige week zaterdag trok Chloé Caulier alvast richting Fontainebleau om er zowaar twee 7C’s te toppen op enkele uren tijd.


Derde projectoproep voor de Chloé Graftiaux Passion Together Beurs

Mix Derde projectoproep voor de Chloé Graftiaux Passion Together Beurs

De Chloé Graftiaux Passion Together Beurs lanceert een nieuwe projectoproep. Na twee edities waarbij vijf projecten een dotatie zagen, komt er vanuit de vzw nu ook een derde. Het doel is om jongeren in moeilijkheden te helpen aan de hand van de klimsport.


Bleau Open Teams op 22 en 23 maart 2014

Competitie Bleau Open Teams op 22 en 23 maart 2014

Het weekend van 22 en 23 maart wordt klimzaal Bleau weer helemaal omgetoverd tot een waar strijdperk. Op het programma? Bleau Open Teams, de wedstrijd waar enkel het fysiek en mentaal sterkste team overleeft.


Maximilien Drion behaalt brons op het Europees Kampioenschap Toerskiën

Alpinisme Maximilien Drion behaalt brons op het Europees Kampioenschap Toerskiën

In een sport die voornamelijk gedomineerd wordt door Italianen of Fransen is het vreemd om een atleet uit een land zonder bergen op het podium terug te vinden. Nochtans is de jonge Belg Maximilien Drion hier vorige vrijdag in geslaagd op het EK Toerskiën.


Tweede knaller voor de Crux Boulder Competition

Competitie Tweede knaller voor de Crux Boulder Competition

Klimzaal Crux doet het alsmaar beter. Afgelopen zaterdag was de blokzaal het trekoord voor zo’n 130 klimmers. De tweede editie van de Crux Boulder Competition werd er namelijk georganiseerd. Ook ditmaal waren de sfeer en de prestaties dik in orde.


Magali Hayen eerste in kwantiteit en tweede in kwaliteit op de Dust Boulder Contest

Competitie Magali Hayen eerste in kwantiteit en tweede in kwaliteit op de Dust Boulder Contest

Op de Dust Boulder Contest moeten de deelnemers een keuze maken tussen kwantiteit of kwaliteit. In andere woorden om veel boulders te toppen of enkel de moeilijkste boulders te klimmen. Magali Hayen eindigde afgelopen zaterdag respectievelijk 1ste en 2de.


Blok Open, een succes na het ontbreken

Competitie Blok Open, een succes na het ontbreken

De klimmers die dit weekend naar Hoboken afzakten waren met velen, 141 om precies te zijn. Ze kwamen er voor de Blok Open, een gemoedelijke wedstrijd, die toch een mooie strijd opleverde. Hayen en De Boeck pakken de overwinning.


Vlaamse Studentenboulderdag in Bleau op 14 februari 2014

Competitie Vlaamse Studentenboulderdag in Bleau op 14 februari 2014

Op vrijdag 14 februari strijden de Vlaamse studenten in Bleau voor de titel van Vlaamse Studentenboulderkampioen 2014. De wedstrijd is meer dan een gratis competitie: mensen die nog nooit klommen kunnen een initiatie volgen bij een gediplomeerde trainer.


OVJK 2014: een organisatorische uitdaging

Competitie OVJK 2014: een organisatorische uitdaging

Het Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap is een voorbeeldwedstrijd wat betreft het opvangen van een grote toevloed jonge klimmers. Vorige zaterdag gingen er iets meer dan 160 klimmers in op de lokroep van Klimax.


Anak Verhoeven en Celine Cuypers in La Louvière

Mix Anak Verhoeven en Celine Cuypers in La Louvière

Bekendheid brengt ongetwijfeld een aantal verplichtingen mee, maar zorgt af en toe ook voor een unieke mogelijkheid om je passie te delen. Zo namen Anak Verhoeven en Celine Cuypers het voorbije weekend deel aan een sportbeurs in La Louvière.


Dubbele Blok Open op 25 en 26 januari in Hoboken

Competitie Dubbele Blok Open op 25 en 26 januari in Hoboken

Soft of hard. Dit jaar zal Blok Open voor ieder wat wils bieden. Op zaterdag 25 januari proef de 50 wedstrijdboulders die starten vanaf niveau 5A. De dag nadien zal het maxniveau 8A bedragen. Het belooft. Maak uw keuze!


The whistler, the wizard and the racoon, een heldenverhaal op de Cerro Catedral

Rotsklimmen The whistler, the wizard and the racoon, een heldenverhaal op de Cerro Catedral

Eind 2012 leken Sean Villanueva, Stéphane Hanssens en Merlin Didier gedurende drie maanden spoorloos verdwenen. Voor hen stond wat big walls op het programma in Patagonië. De beelden van hun avonturen zijn nu beschikbaar.


Tweede editie van Crux Boulder Competition op 8 februari

Competitie Tweede editie van Crux Boulder Competition op 8 februari

Het is ongeveer een jaar geleden dat een aantal gemotiveerde klimmers naar klimzaal Crux trok voor de eerste editie van de Crux Boulder Competition. En het was een succes. Op 8 februari zal een tweede editie doorgaan in de Limburgse knalzaal.


Waar zullen de prestaties van 2013 ons het komende jaar brengen?

Mix Waar zullen de prestaties van 2013 ons het komende jaar brengen?

Heeft het jaar 2013 veel betekend voor sport in België? Kunnen we meer besluiten dan dat de Rode Duivels zich gekwalificeerd hebben voor het WK voetbal? Ook in het klimsport hebben onze atleten alvast van zich laten horen. Dat belooft voor 2014.