Rotsklimmen
>
Artikels 

Escalada en España

Klimmen in Cominudad Valencia

25 maart 2003, 

Wat volgt is een kort verslag over wat en waar er te klimmen valt in Comunidad Valencia, met een korte toelichting van enkele gebieden. Ikzelf ben bezig aan een Erasmusjaar hier in Valencia, en als het mij uitkomt ga ik elk weekend naar de rotsen, en geloof het maar, het is echt de moeite om voor op te staat in het weekend en een feestje te laten.
P.S.: er zijn quasi geen bouldergebieden in Comunidad de Valencia!

Chulilla - Chulilla que maravilla

Dit is zowat mijn thuiszaal geworden. Gelegen op een 45 tal minuten van het centrum van Valencia ligt deze prachtige canyon, waarin op het moment een 600 tal routes geëquipeerd zijn. Alle klimstijlen zijn hier te vinden. Korte (15 m) en lange (tot 35 m) routes, van extreem plaatklimmen over elke hoek van overhang tot immense daken. Ook alle types van colonetten zijn hier terug te vinden, van bikgrootte tot mastodonten van meer dan een meter doorsnee, die van aan de voet van de rotsen honderd meter doorlopen...
De oudere plaatroutes zijn extreem zwaar. Een particulier geval is platinum, een 7b+ uit de beginperiode. Ik ben er niet zeker van maar het zou mij niet verbazen als dat een 7c+/8a uit Freyr was. Leuk om weten is dat in die periode niemand een route had geklommen die zwaarder was dan 7b+, dus alle routes van die tijd die niemand kon kreeg het niveau 7c. Waar ze niet aan dachten was dat ze zelf na enkele jaren ook verbeterden! Elke week komen er nieuwe routes bij, en het heeft een potentieel voor enkele duizenden routes.

zicht op de rifugio van Chulilla

Bovenop een rots vlakbij het schilderachtige dorpje Chulilla ligt de refugio van en voor klimmers. De eigenaars van de refugio zijn enorm sympathieke mensen, maar zij houden het binnenkort voor bekeken. Na jaren intensief equiperen, blowen en klimmen zijn ze nu aan wat rust toe. Ze verhuizen naar een dorpje in de buurt en laten de refugio over aan diegene die het wil. Hopelijk is er iemand met dezelfde climbing spirit zodat dit oord verder kan uitgroeien tot een echt klimparadijs.

De klimgebieden zelf zijn verspreid in en rondom de canyon, maar meestal is er een parkeergelegenheid in de buurt, zodat de wandelafstand beperkt wordt tot max. 15 min. (daar waar ik tot nu toe ben gaan klimmen). Wat het leuke is aan Valencia is dat het bijna het hele jaar door goed weer is en dat het dus mogelijk is om met nieuwjaar buiten te klimmen zonder T-shirt als je een wand in de zon hebt, en met een licht truitje indien het gebied in de schaduw gelegen is. Het durft wel eens regenen (tot nu toe bijna op twee handen te tellen, maar het bestaat) maar ook voor die situaties zijn er genoeg wanden met een grote overhang en of dak waar rustig verder kan geklommen worden, zelfs routes die uitgesproken dal zijn. Nog even wat foto?s om er wat in te komen:

Sector Competicion

Gandía

Een ander pracht van een oord is Gandía. Gelegen op een uurtje rijden vanuit het centrum van Valencia. Hier zijn verschillende klimgebiedjes (tot 140 routes), waarvan het meest gekende: Peña Roja de Marxuquera.

7c+ in Tio José

Het meest plezante gebied voor mensen die van overhang houden is Bobedon. 35 m overhang 6c ? 8b, maar het probleem is dat het moeilijk te vinden is, en er bestaat geen topo, en in geen enkel tijdschrift is het te vinden. Je moet locale klimmers tegenkomen!

In Gandía is het niveau ietsje lager dan in Chulilla (7b Gandía is bv. eenvoudiger te klimmen dan een uit Chulilla) Er is niets van voorzieningen (hiervoor moet je naar het dorp gaan enkele kilometers). Zeer dicht bij parkeerplaats gelegen. Maar enkele keren geweest en enorm genoten, maar informatie en foto?s zijn schaars in mijn geval.

Montanejos, Jérica, Bellús, Sella, Cuenca

Montanejos is een echte must. Het is het grootste klimgebied van de omgeving, en met meer dan 1200 routes echt wel de moeite. Voor Cuenca en Sella moet je twee uur rijden, dus beter een uitstapje van enkele dagen van maken, maar de andere gebieden zijn weer op een uurtje van Valencia centrum gelegen.
Jérica en Bellús zijn kleinere gebieden, maar op zich wel de moeite waard. Jérica voor plaatklimmen, Bellús heeft een pracht van een grot, en het niveau is laag gequoteerd, wat wil zeggen als 7a klimmer kan je hier je eerste 7b, en met een beetje geluk je eerste 7c klimmen, zeker met 2 pogingen. De routes zijn gequoteerd naar de zwaarste pas. Cuenca is een mooi dorpje, met uiteraard weer pracht van rotsen. Door de locals worden de zwaarste routes meestal in Cuenca geklommen. Er zijn er heel wat voorradig daar ? In Sella is de meest interessante sector gelegen op privé terrein, en de eigenaar laat niet toe dat er nog langer op zijn rotsen wordt geklommen.

zicht van Tío José naar refugio

Praktische info

Alles over Spaanse klimgebieden, topos, etc. is ook terug te vinden op de volgende website: http://www.desnivel.es
Nagenoeg alle klimgebieden worden ook elk jaar in een speciale uitgave van het tijdschrift Desnivel ? revista de montaña, kort toegelicht. Het komt elk jaar uit in augustus en heeft telkens het nummer 188, met als titel ESPECIAL ESCUELAS.
Ook het boek EUROPE Sport Vertical levert alreeds veel informatie.

 • Chulilla: In de refugio is een topo (1997) verkrijgbaar en is het mogelijk om de nieuwere routes uit de ?hoofdtopo? over te nemen. Een nieuwe topo met foto?s is in aanmaak.
  In de refugio kan je ook eten, slapen en buiten kan je kamperen:
  Refugio Albergue ?EL AL TICO?
  pol. 3 parcela 317.
  Chulilla 46167
  Valencia.
  Tel.: 0034 (0) 96 165 70 10,
  Wat je doet is niet het adres zoeken maar gewoon naar Chulilla rijden en vragen naar de refugio.
 • Gandia: topo is te vinden in Patronato de Turismo del Ayuntamiento de Gandía, of in het boek Costa Blanca, Mallorca, El Chorro
 • Montanejos: de topo kan je vinden in het Centrum van Valencia in klimwinkels en in een libreria de montañas.

Voor de andere klimgebieden raad ik aan om gewoon naar de website van Desnivel te surfen. Hier is veel meer te vinden dan ik kan schrijven. Je moet naar de pagina met de esuelas gaan. Daar vind je per comunidad alles over wat en waar beschikbaar is.

groeten, kas


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm